Masszázs fajták

Keringési zavarok kezelése

A keringési zavarok hátterében többféle – sokszor súlyos -betegség állhat. Ha nem komoly problémáról van szó, az alábbi módszerek segíthetnek. Különösen hűvösebb idő vagy mozgásszegény életmód esetén érdemes bevetni őket.

A masszázskezelés előnyei

Sok keringési probléma érinti a végtagokat, vagyis a lábat és a lábfejet, illetve a kart és a kezet. A test ilyenkor „takarékoskodik” a vérrel, és elsősorban az agy, valamint az életfontosságú szervek vérellátásának biztosítására törek­szik. A testmozgás ilyenkor kifeje­zetten áldásos hatású, mivel serkenti a véráramlást, és meg­dolgoztatja az izmokat (az izmok összehúzódása segít visszapum­pálni a vért a szívbe).

A masszázs hathatós segítséget nyújt a vérkeringés – így a vég­tagok vérellátásának – helyreállítá­sában. Ha rendszeresen végezzük, a visszeresség kialakulásának el­kerüléséhez is hozzájárulhat. Emellett a kezelés során termelődő hőnek köszönhetően az izmok is hatéko­nyabban működnek, így – mint korábban említettük – erősebben pumpálják a vért a szívbe.

Érdemes átnézni a ruhatárun­kat is: a szoros lábbeli és ruházat viselete szintén okozhat keringési panaszokat, hiszen az izmok és a bőr elszorítása akadályozza a vér szabad áramlását. Problémát je­lenthet, ha rendszeresen, huza­mosabb ideig viselünk hasonló ruházatot.

Tipp! Ha a gyermekeket fiatal koruktól rendszeresen masszírozzuk, jelentősen csökkenthető a keringési problémák későbbi

Melegítés

Masszázs és nyújtás előtt melegítőpárnával melegítsük – s ezáltal lazítsuk – fel a rossz keringésű testtájakat. Érdemes akkora melegítőpárnát besze­rezni, hogy körbeérje a bokát, a lábfejet vagy a kezet. Mikro­hullámú sütőben a gyártó uta­sításait követve melegítsük fel, majd helyezzük az adott test­felületre tíz-tizenöt percre.

Melegítés

1. Önmasszázs a lábon

Kényelmesen ülve mindkét kezünkkel kezdjük el masszí­rozni a lábszárunkat bokától térdig. Gyors mozdulatokkal haladjunk felfelé, mintha tehenet fejnénk. Amint a térdhez érünk, térjünk vissza a bokához, és ismételjük meg a műveletet.

2. Önmasszázs a kézen

A kisujj felőli oldalon kezdve nyom­kodjuk végig a tenyerünket a kéztőcsonttól az ujjbegyekig mutató-, illetve hüvelykujjunkat használva. Ismételjük meg minden ujjon két­szer, majd végezzük el ezt a frissítő, keringést fokozó masszázst a másik kézen is.

3. A lábfej és a lábujjak nyújtása

Fektessük a jobb lábszárunkat a bal combunkra, és fogjuk meg a talpun­kat. Dörzsöljük át a bokát, majd fe­szítsük le a lábfejet, azután feszítsük vissza a lábszár felé. Eközben tartsuk meg aktívan a lábujjainkat, ezzel is segítve a nyújtást. Ismételjük meg tízszer mindkét lábon.

4. Bokanyújtás

Most, hogy az izmok felmelegedtek, és a bokaízületet is megmozgattuk kissé, végezzünk lábfejkörzést először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányban. Kö­rözzünk párszor mindkét irányban, majd cseréljünk lábat, és a másikat is nyújtóztassuk meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.