Rákmegelőző életmód

Mit kell tudni a kézdaganatokról?

A kéz daganatai a kéz szöveteinek bármelyikéből eredhetnek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Az általuk okozott tünetek alapján aránylag korán felismerhetővé válik. A kézen uralkodó anatómiai zsúfoltság miatt az önmaga számára erőszakosan helyet kö­vetelő daganat hamarosan fájdalmat, nyomási tüneteket okoz. Elhelyezkedése alapján mozgászavarhoz, érzésavarhoz vezethet. Egyes daganatok elpusztítják a csontszövetet, és úgynevezett patológiás töréseket okozhatnak.

Természetesen szerepet játszik a tünetek alakulásában a daganatos szö­vet természete, kivált a végeredményben.

Jegyezzük meg! Kezelésük terén alapelv, hogy a kéz bármely szövetének daganatos megbetegedése esetén a daganat eltávolítandó, és szövettani vizsgálat végzendő.

Ma már a diagnosztika olyan lehetőségeket kínál (vizsgálat, röntgen, komputertomográfia, MRI, biopszia), melyek már műtét előtt valószínűsítik a daganat természetét. Ennek ellenére az eltávolítás és az azt követő szövettani feldolgozás kö­telező.

Milyen csoportokra oszthatóak a daganatok?

A daganatok két nagy csoportját különíthetjük el. A jóindulatú elváltozások eltávolításával a kérdés megoldott, legfeljebb olyan rekonst­rukciók maradnak vissza, melyek a daganat helyfoglalásának következ­ményei. A rosszindulatú daganatok legfontosabb tulajdonsága, hogy nem respektálnak szövethatárokat, hanem agresszív növekedésük áldozatává válnak a környezetükben lévő egészséges szövetek.

Kezelhetőek ezek a betegségek?

Adott esetben a vér ­vagy nyirokáramlás útján távoli áttétek képzésére, ott hasonló agresszív növekedésre hajlamosak. Ennél fogva a rosszindulatúság bizonyítása sok esetben együtt jár a végtag vagy végtagrész elvesztésével. Ez indokolja azt a körültekintő diagnosztikus bizonyító folyamatot, ami elvezet ehhez a szomorú következményhez. Ha bármely daganat észlelése esetén ajánlatos miha­marabb orvoshoz fordulni – célunkat elértük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.