Masszázs fajták

Arcüreggyulladás kezelése önmasszírozással

Amikor az orrnyálkahártya begyullad és megduzzad, az orrüregbe nyíló arcüreg elzáródik, a benne termelődő folyadék pedig felhalmozódik, sőt gyakran gennyessé válik. Ez a rend­kívül kellemetlen állapot hatékonyan enyhíthető az arcon és a lábfejen elhelyezkedő akupresszúrás pontok masszírozásával. A gyulladás emellett csökkenthető megfelelő módon végzett inhalálással is.

Az arcüreg dugulásának enyhítése

Az alábbi masszázssorozat hatéko­nyan csökkenti a panaszokat, kü­lönösen az arcüreg telítődését. Legfeljebb háromszor ismételjük.

1. Tegyük össze a tenyerünket, hüvelykujjainkat helyezzük az orr­nyeregre, és hajtsuk előre a fejünket úgy, hogy nekitámaszkodunk hü­velykujjainknak. Ezután mutató­ ujjainkkal kezdjük el masszírozni orrunk két oldalát, lefelé haladva. Egy percig végezzük.

Orrnyereg masszírozása

2. Haladjunk lefelé a következő akupresszúrás ponthoz, amely az orrcimpa mögötti kis gödörben talál­ható. Tovább stimulálhatjuk az arcüregpontot, ha a mutatóujjunkkal nyomjuk, legfeljebb harminc másod­percig. Emeljük el az ujjunkat, majd ismételjük meg a nyomást.

3. Tegyük a mutató- és középső ujjunkat az orr két oldalára. Finoman húzzuk lefelé az ujjakat az orron, hogy az előzőleg feloldott folyadék, illetve nyák távozását elősegítsük. Folytassuk a mozdulatsort a két orcán, majd ismételjük, ahányszor szükséges.

Arc masszírozása

4. Simogató mozdulatokkal masszí­rozzuk át az arc két oldalát, hogy a nyirokfolyadék lefelé áramoljon a nyirokcsomók irányába. Ezután a szemöldöktől indulva, gyengéden simító mozdulatokkal masszírozzuk végig az arcot, az állkapcsot, illetve a nyakat.

Illóolajos inhalálás

Ez az ősidők óta alkalmazott módszer rendkívül hatékonyan oldja az orr- és arcüreg telítődését. Tegyünk néhány csepp eukalip­tusz-, fenyő- vagy kakukkfű-illóolajat egy tál forró vízhez, majd hajoljunk fölé. Borítsunk a fejünkre egy törülközőt úgy, hogy az inha­lációs tálat is elfedjük, és lélegez­zünk mélyeket a gőz fölött. Legfel­jebb öt percig alkalmazzuk.

Jegyezzük meg! Arcüreggyulladás vagy influenza esetén masszázs előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal

Inhaláló stift

Tegyünk néhány csepp eukalip­tusz-, borsmenta- és teafa-illó­olajat egy üres inhaláló stiftbe – ezt aromaterápiás szaküzletben is beszerezhetjük. (Egyszerűbb megoldásként zsebkendőre is cseppenthetjük az illóolajokat.) Szívjuk be az illatot – hamarosan érezni fogjuk jótékony hatását.

Reflexológia

Az arcüregek reflexzónái a lábujjak talp felőli végén találhatók – ezek masszírozásával ugyancsak oldhat­juk az orr- és arcüreg telítődését. Fogjuk meg láb­fejünket, és hüvelykujjunkkal masszírozzunk minden lábujjat harminc másodpercig.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.