Masszázs fajták

Álmatlanság kezelése

A túlhajszolt, stresszes nappalok után nem csoda, ha es­ténként nem sikerül álomba merülni. A masszázs segíthet kikapcsolni, ellazulni és leállítani az egyfolytában pörgő gondolatokat. Ha a kezelést nyugtató, relaxáló aromate­rápiával kombináljuk, garantáltan átalusszuk az éjszakát.

Jegyezzük meg! Könnyebben elalszunk, ha lefekvés előtt megiszunk egy pohár nyugtató kamilla­ vagy macskagyökérteát.

Relaxáló masszázs

A lábmasszázs kiváló eszköz ahhoz, hogy segítsünk a kezelt személynek az ellazulásban. Egy kellemes fürdő vagy zuhany után partnerünk helyezkedjen el ké­nyelmesen az ágyon. Tegyünk törülközőt a fejére, s máris kezdődhet a kezelés: alaposan masszírozzuk végig az egész lábfejet, különös tekintettel a lábujjakra.

Ha gondjaink vannak az el­alvással, illetve felébredünk, és nem tudunk visszaaludni, tegyünk néhány csepp levendula-illóolajat a párnánk alá. Ha ezt a kellemes illatot belélegezzük, könnyebben megőrizzük a nyugalmunkat, és nem fogunk ébren hánykolódni.

Izomlazító fürdőhöz keverjünk pár csepp levendula-, bergamott-és majoránna-illóolajat egy csésze Epsom sóba, s az egészet adjuk egy kád forró vízhez. Ha csak zu­hanykabinunk van, cseppentsük az olajokat mosdókendőre, és dörzsöljük a bőrünkbe.

Az is jó megoldás, ha egy szóróflakonban készítünk illó­olajos keveréket, és lefekvés előtt vagy amikor éjszaka felébredünk, szétpermetezzük a hálóban. A le­vendula, a neroli és a bergamott köztudottan nyugtató hatású. Tegyünk mindhárom olajból pár cseppet egy flakon vízbe, és spric­celjük a levegőbe, hogy sokáig él­vezhessük az illatot.

Jegyezzük meg! Az összes masszázsfajta célja a test fizikai és szellemi ellazulásának elősegítése. A svédmasszázs, az aroma­terápia, a hawaii masszázs, a siacu és a lávaköves masszázs azonban különö­sen hatásos álmatlanság esetén. Ha munka után betérünk egy ilyen kezelésre, majd otthon megiszunk egy csésze herbateát, nyugodt éjszakánk lesz.

Önmasszázs

Amikor az agyunk folyamatosan az elmúlt nap eseményein és a követ­kező napok kihívásain jár, szinte biztosan nem tudunk elaludni. Ilyenkor nagy segítség lehet a lassú, körkörös mozdulatokkal végzett fej­masszázs.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.