Masszázs fajták

Az arc és fejbőr masszírozása

Az arc- és fejmasszázs serkenti a vérkeringést, így elősegíti az olyan külső hatások­ból származó salakanyagok távozását, mint például a légszennyeződés, bizonyos kozmetikai, illetve tisztálkodószerek használata. A kezelés rendszeresen alkalmazva mindezek mellett hozzájárul a bőr egészségének, természetes tónusának fenn­tartásához is.

Fejmasszázs

Kényeztessük magunkat otthon ezzel a csodás fejmasszázzsal.

1. „Samponozás”

Kezdjük ezt a gyakorlatsort olyan mozdulatokkal, mintha sampont dörzsölnénk be az egész hajas fejbőrre. Hátul, a tarkó fölött időzzünk el egy kicsit, mivel ennek a terület­nek a masszírozása lazítja el a nyak és a fej izmait.

2. A homlok körkörös dörzsölése

Mutató- és középső ujjainkkal dörzsöljük körkörösen a homlokot a haj vonalán. Kezdjük a fültől, s haladjunk addig, amíg az ujjak össze nem érnek fent a homlok közepén.

3. Fejtetőpontok

Fej és fül masszírozása
Fej és fül masszírozása

Ujjainkkal finom nyomást kifejtve haladjunk végig a fejtető középvonalán. Az első pont a haj vonalánál, a többi két-három centiméter távolságra legyen egymástól; a koponya méretétől függően ez hat-hét nyomást jelent.

4. A fül morzsolása

A kézfejhez és a talphoz hasonlóan a fülön is találhatók akupunktúrás pontok, melyek testünk különböző területeivel állnak összeköttetésben. Mutató- és hüvelykujjunkkal morzsoljuk át a fül porcos részét fentről a lefelé.

Természetes arcfiatalítás

A vérkeringés és oxigénellátás javítása, valamint a salakanyagok eltávozásának serkentése révén az arcmasszázs segít megőrizni a természetes rózsás arcpírt. A következő négylépéses techni­kát alkalmazhatjuk partnerünkön vagy saját magunkon. A kezelés előtt távolítsunk el minden koz­metikumot az arcról.

1. Serkentő dörzsölés

Mindkét kezünk mutató- és középső ujját helyezzük az állcsúcsra.Könnyedén dörzsöljük végig az állat a fülcimpáig. Ismételjük meg ötször.

Serkentő dörzsölés

Ezután helyezzük az ujjainkat az orr széléhez, és könnyedén
dörzsöljük végig az orcát a fülig. Ismételjük ezt is ötször. Végül helyezzük ujjainkat a homlok közepére, a két szemöldök fölé. Ötször dörzsöljük végig a területet a halántékig.

2. Körkörös dörzsölés

Mutató- és középső ujjainkat hasz­nálva körkörösen dörzsöljük halán­tékunkat, majd haladjunk le az arc­csontig, végig a szemgödör alatt. A vérkeringés serkentésével csök­kenthetjük a ráncok és szarkalábak kialakulásának esélyét.

3. Ütögetés

Ugyancsak a vérkeringés javítása érdekében mutató- és középső ujjainkkal könnyedén ütögessük végig az arccsont vonalát a szemgö­dör alatt. Húsz-harminc másodper­cig végezzük ütemesen, oda-vissza haladva az arccsonton.

Arc masszírozása

4. Függőleges simítások a homlokon

Mutatóujjunkkal simítsunk végig homlokunkon a szemöldöktől felfelé haladva a haj vonalig. A muta­tóujjakat váltogatva simítsuk végig ugyanígy az egész homlokot. A si­mogató mozdulatok megszüntetik a homlokizom feszességét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.