Masszázs

A húgyutak zónái a lábon – reflexológia

A kezelés vagy a szervek funkcionális sorrendje szerint végez­hető, azaz a vesétől a húgyvezeték, onnan pedig a húgyhólyag felé, vagy pedig (minthogy a húgyhólyag nemcsak tónus nél­küli szövetzsák, hanem – saját dinamikájának megfelelően -a vizeletet „felszívó” szerv is) a hólyagtól a húgyvezetéken át a vese felé is haladhatunk.

Húgyutak zónái a lábon

A vesezónák anatómiai helye a 2. lábközépcsont bázi­sán bal felé és a 3. lábközépcsont bázisán jobb felé van. A húgyvezetékzóna megtalálását a nagyujj izom ina segíti.

Megjegyzés

Ezt az inat a saját lábán mindenki könnyen kitapinthatja, ha a nagylábujját erősen visszahajlítja. Az ín a nagylábujj begye alatt a sarok felé halad. Ne a megnyújtott inat dolgozzuk meg, hanem a mediális peremen (vagyis a lábpár közepe felé) haladjunk, a munkát a 2. harántzóna mediális részének magasságában kezdve.

A húgyhólyag zónáinak részletezése

A húgyhólyagzóna képe kétszer jelenik meg. A közvetlenül a sarokcsont belső pereme alatti zóna a hólyag szervzónája; a másik a gerincoszlop alsó részének felel meg, pontosabban a kismedencét ellátó idegek zónájának, amely ily módon szin­tén hatást gyakorol a húgyhólyagra. Akár a húgyhólyag kap­csolati zónájának is tekinthető. A húgyhólyag új szervzónáját a kilencvenes évek kezdete óta ismerjük. A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy gyakran mindkét aspektus terhelten reagál és kezelésre szorul.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.