Masszázs

A láb terhelt zónáinak jelei, reflexzóna terápia

A zónákat akkor tekintjük terheltnek, ha fájdalmasan reagál­nak a kezelésre, illetve ha a vegetatív idegrendszer túlterhelt­ségének jeleit mutatják.

A terhelt zónák értelmezése

A láb valamely kezelésre szoruló zónájának megállapítása alapján vissza lehet következtetni a hozzárendelt szövet, szerv vagy a hozzátar­tozó szervcsoport terhelésére a kezelés pillanatában. A terhelés okáról, fajtájáról és időtartamáról azonban sem­mit sem mondhatunk.

Az okok sokfélék lehetnek:

 • Kimerültség. Alsó deréktáji fájdalom hosszas autóvezetés vagy megeről­tető kerti munka után.
 • Túlzott igénybevétel. A szív túlzott mértékű megterhelése versenysport, a fejé intenzív tanulás után.
 • Előtünetek. A reflexzóna már olyankor is abnormális lehet, amikor a páciens még semmit sem érez, például napokkal egy heveny torokgyulladás, hetekkel a vállízület mozgásának fájdalmas korlátozottsága előtt.
 • Heveny betegség. Heveny középfülgyulladás, heveny gyomorhurut, heveny vesemedence-gyulladás.
 • Idült betegségfolyamat. Idült hörgőgyulladás, szívizom problémák, daganatok.
 • Szervi túltengés. Pajzsmirigytúltengés, túlzott verejtékezés.
 • Csökkent szervműködés. Csökkent hormontermelés, a gyomor csökkent savtar­talma vagy savhiánya.
 • Lankadtság, ernyedtség, sorvadás, degeneráció. Méhsüllyedés, vándorvese, az összes hasi szerv süllyedése, végbélelőesés, ízületi porckopás.
 • Öröklött betegséghajlam. Támasztó- és kötőszöveti gyengeségre, allergiára, örökle­tes betegségekre való veleszületett hajlam.
 • Törések, sérülések, zúzódások.

Az okok felsorolásából kitűnik, hogy a zónák terheltségét csak igen ritkán okozzák „kristályos lerakódások”, leginkább talán csak reumás betegek esetében.

Értelmezési kísérlet

A fájdalmas zónákkal kapcsolatban, keletkezzenek akár néhány másodpercen belül (baleset), akár heteken-hónapokon át lassan alakuljanak ki (idült folyamatok), mind a mai napig legfeljebb nagyszámú, jól dokumentált gyakorlati tapaszta­latra utalhatunk. Néhány egyetemi tanulmány is alátámasztja a reflexzónák kezelésével elért változásokat.

A terhelt zónákat hibás energetikai funkciók következmé­nyének tekintjük, ami arról ismerhető fel, hogy a láb szöve­tében túlzott vagy hiányos tónus, esetleg teljes tónushiány, illetve kóros energiatelítettség vagy energiahiány uralkodik, netán egyáltalában nincsen bennük energia. Mindenekelőtt a vegetativum jelzi egyértelműen az egyes zónák terheltségét.

A fentebb felsorolt okok miatt nem szabad elhamarkodott „diagnózist” felállítanunk; ezzel legfeljebb a szavahihetősé­günket ássuk alá. Azt is megfigyeltük, hogy egyes súlyos lelki betegségek esetében és a végső stádiumban lévő rákbetegek némelyikénél (különösen azoknál, akik kobaltbesugárzást kap­tak, illetve erős fájdalomcsillapítót szednek) a láb zónái nem mindig tükrözik pontosan a test pillanatnyi állapotát.

Továbbá az is lehetséges, hogy egy szerv valamilyen baja nemcsak a láb zónáira hat, hanem más Jelzések” formájában jelentke­zik inkább, például a kötőszövetekben vagy az akupunktúrás meridiánokban.

Általános okok

Számos külső és belső ok idézhet elő lábpanaszokat. Az inge­rek időtartamától és erősségétől, valamint az ember vitali­tásától függ, hogy ezek létrehoznak-e maradandóan terhelt zónákat, és ha igen, mikor.

A láb zónáinak fájdalmát kivált­hatja:

 • Túlzott igénybevétel hosszú gyaloglás, futás, egyoldalú sportolás
 • Túlzott kifáradás álló foglalkozás, betonpadló
 • Pillanatnyi zavar sérülések, vágások, idegentest behatolása, szúrások, töré­sek, rándulások
 • Öröklött hajlam gyenge kötőszövetek, lúdtalp, bokasüllyedés, harántbolto­zat-süllyedés, kivájt láb vagy dongaláb
 • Általános vérkeringési zavarok visszértágulat, bénulás, lábszárfekély, érszűkület, idősza­kos sántítás
 • A test egészének reumás-köszvényes megbetegedései, amelyek a lábakon is megnyilvánulhatnak, úgynevezett „csúzos járás” formájában.

Még ha ezekből a panaszokból nem lehetséges is mindig a zónák terheltségére vonatkozó következtetéseket levonni, a láb általános panaszai mindig együtt járnak az ember közér­zetének romlásával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.