Masszázs

Szembántalmak kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! A szaruhártya megbetegedéseit azonnal orvossal kell megvizsgáltatni és ke­zeltetni. A tévé és a számítógép erős ingert jelent a szem és az agy számára. Rendsze­res szünetek és pihenés beiktatása megelőzi a panaszok kialakulását. A cukorbetegség szaruhártyapanaszok kialakulását idézi elő, ezért a cukor­betegeknek szemorvosi ellenőrzésen kell részt venniük.

A szembántalmak meghatározás nem konkrét betegségre vonatkozik. A szem a könnyképző szervekkel, a látóideggel és az agyban elhelyezkedő látási központ­tal együtt alkot funkcionális egységet. A látásban bekövetkezett zavarok ennek a funkcionális egységnek bármely részét érinthetik.

A szem elülső részén találhatók a látás szervének optikai-mechanikai részei. Ide­tartozik a szaruhártya, a szivárványhártya és a szemlencse. A hátsó részben, az ideghártyán találkoznak a beeső fénysugarak a nagyon kifinomult érzékelőkkel, a csapokkal és pálcikákkal. Innen a látóideg vezet az agyba, ahonnan az ingerü­let az agykéregbe kerül, és képpé alakul. A látás zavarai a szem megbetegedései mellett az agy megfelelő területeinek megbetegedéseire is utalhatnak.

Az ideghártya sejtjei tulajdonképpen agysejtek, s mint ilyenek, csak bizonyos ha­tárokon belül regenerálódnak, ezért a látás mindenféle zavarát szemorvosnak kell vizsgálnia. Az erősen sérült ideghártya hegesen gyógyul, ezért visszafordít­hatatlan károsodást okoz a látásban. Szakorvosnak időben kell kezelnie a szem elülső részének sérüléseit is. A fertőzés vagy idegen test okozta szaruhártya­gyulladás elhomályosíthatja és tartósan ronthatja a látást.

Panaszok:

A szembetegségek szimptómái:

  • homályos látás
  • fejfájás
  • nyomás, égető érzés a szemben
  • könnyezés

A kezelés módjai:

A terápiát a súlyos szembetegségek kizárására orvosi vizsgálatnak kell megelőz­nie, mégpedig igen gyorsan, mert a szembetegségek hamar vezethetnek mara­dandó károsodáshoz.

Ha a komoly betegség lehetőségét kizártuk, a kisebb panaszokat a következő­képpen kezelhetjük:

  • hűtőborogatás vagy a szem kimosása;
  • közömbös, az irritációt enyhítő szemcseppek;
  • relaxációs technikák;
  • felesleges ingerek, például diszkómegvilágítás vagy tévé kiiktatása.

Szembántalmak kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.