Masszázs

Az emésztőszervek zónái ábrákkal! Reflexológia

Az emésztőszervek a szájüreg zónájával kezdődnek, a nagy­lábujj dorzális (háti) oldalán. Ehhez csatlakozik a nyelőcső talp- és hátoldali (plantáris és dorzális) zónája, a nagylábujjak alapízületének oldalsó részén.

A gyomor zónáját legjobb a talp felől a lábközépcsont bázisa körül jobbra és balra kezelni. A bal lábon a gyomorbe­menet (cardia vagy gyomorszáj), a jobb lábon a gyomorkime­net (pylorus vagy gyomorkapu) határozottan megkülönböztet­hető.

Gyomorbemenet zóna

A gyomorbemenet zónájának közelében gyakran érezhető erős megterhelés, amely átterjed a szívzóna és a rekeszizom­zóna egy részére is. Ha valakinek gyengék a kötőszövetei (haj­lamosak a szakadásra), gondolni kell annak orvosi tisztázására is, hogy nincs-e az illetőnek rekeszizomsérve.

Vékonybélzóna

A vékonybélzónát a vékonybél három része jelzi: nyombél (duodenum), éhbél (jejunum) és csípőbél (ileum). A három rész a valóságban nem különböztethető meg olyan könnyen, mint egy absztrakt rajzon, hiszen alakjuk, méretük és hosszúságuk a mindenkori tartalomtól és tónustól függ.

Ezért nem lehet mindig kizárni, hogy eltérés lesz az elméleti rajz és a valódi láb között. Ez persze másodlagos jelentőségű, hiszen nem a zóna megnevezése, hanem az adott terület szöveteinek állapota a fontos.

A gyomorkapu és a Bauhin-billentyű (átmenet a vékony-és vastagbél között, ezért szokás ileocekális billentyűnek is nevezni) mindenesetre két megbízható fix pontot jelent. Ezek között terül el a jobb és a bal lábon a vékonybél összes reflex­zónája.

Megjegyzés

A vékonybélzónák gyakran arról ismerhetők fel, hogy szabad szemmel történő megfigyelésnél az 1., 2. és 3. ékcsont fölött duzzadt zóna látszik a talpon. Dr. med. H. Mozer az ékcsontok hibás statikus terhelése miatt gyakran volt kénytelen azokat helyükre rakni. Ilyenkor számos esetben tapasztalhattuk, hogy a páciensek belének állapota jelentősen javult, mert a láb statikájának rendbehozatala kedvezően befo­lyásolta a vékonybél reflexzónáit.

Féregnyúlvány zóna

A vakbélnek is nevezett féregnyulvány (appendix) zónája a saját lábunkon is könnyen kitapintható. A zóna ugyanis egy­ujjnyival a jobb oldali lábközépcsont bázisa alatt található.

Ezzel a talpon lévő hellyel szemben helyezkedik el lábháti oldalon a féregnyúlvány másik zónája, amely gyakran könnyebben is kezelhető. Ha ez a zóna nagyon érzékeny, és a hasi kísérő tünetek is megvannak, értesíteni kell az orvost (akut, illetve heveny vakbélgyulladás gyanúja miatt). Ennél a zónánál arra is gondolni kell, hogy az úgynevezett vakbél elhelyezke­dése meglehetősen változatos lehet.

Hasnyálmirigy zóna

A hasnyálmirigy zónája nehezen található meg. Mint aho­gyan ezt a szervet a hasüregben sem lehet mindig kitapintani, úgy a láb felől sem kaphatunk mindig egyértelmű diagnózist. A hasnyálmirigy funkcionálisan a has felső részéhez tartozik, és amikor a gyomor, a nyombél és a máj zónáját masszírozzuk, a hatás mindig átterjed a hasnyálmirigyre is.

Cukorbetegség (diabetes mellitus) esetében nagyon szoros együttműködésre van szükség az orvossal, hogy az esetleg fel­lépő erősebb vércukorszint-ingadozásnak elejét vegyük.

Vastagbél zóna

A vastagbél zónái a talpon a jobb külső lábtőrésztől – fel­szálló vastagbél – haránt mind a 10 testi zónán át – haránt fekvő vastagbél – a bal külső lábtőrészig – leszálló vastagbél – húzódnak.

A szigmabél (a vastagbél S alakban meggörbült része) zónája átvezet a végbél és végbélnyílás zónájába. Ennek a zónának különösen fontos szerepe van, mivel gyakran olyan­kor is nagyon fájdalmasnak bizonyul, amikor az illetőnek nin­csen aranyere, például végbélnyílás-ekcéma, végbélelőesés (prolapsus), végbélrepedés (fissura), duzzanatok és a meden­cefenék más heveny és idült betegségei esetén.

Emésztőszervek zónái lábfejenEmésztőszervek zónái talpon

Megjegyzés

A vegetatív megterhelések gyakran az egész test gyűrűs izom­zatának merevségét és görcsét váltják ki, különösen a végbél­záró izmok területén. Ezért minden páciensnél, akinél ezekben a zónákban abnormális neurovegetatív viselkedés tapasztalható, célszerű ezeket a zónákat átvizsgálni és csillapító kezelésben részesíteni.

A máj zónája a jobb láb elülső részén található, és alsó határa a 3-4. testi zónában az epehólyag zónája. Az utóbbi zóna a lábháton a jobb oldali felső hasi zónában általában jobban kitapintható, sőt vigyázatlan nyomáskor ritkán még véröm­leny is keletkezhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.