Masszázs

Nyirokmirigy-duzzanat kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Krónikus, gyakorta fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatok jellemzik a fehérvér­sejtek betegségeit (például a leukémiát), a tuberkulózist, a daganatos beteg­ségeket és az immunrendszer betegségeit (például az AIDS-t).

Meghatározás

A nyirokmirigy-duzzanat a védekező reakció jele. Gyul­ladásos reakciók, például kórokozók keltette fertőzések során fehérvérsejtek keletkeznek, amelyek a nyirokcsomókba jutnak, és tovább serkentik a védekező mechanizmust. Ennek a folyamatnak a megnyilvánulása a nyirokcsomók gyulla­dásos duzzanata. Egyes nyiroksejtek képesek felvenni és a nyirokmirigyekhez továbbítani az idegen anyagokat és a kórokozókat, hogy ott megsemmisüljenek. A helyi nyirokcsomókban találkoznak meghatározott testtájak nyirokútjai. A nyi­rokfolyadék különböző nyirokcsomókon át, a vena cava tájékán lép be a vérke­ringésbe, amelyhez két nagy mirigyrendszer tartozik: a máj és a lép.

Panaszok:

A nyirokcsomó-duzzanatok nem specifikus reakciók; keletkezésük okára nem lehet következtetni, csak az érintett testtájra. Különösen jellemző ez a karok és lábak esetében, ahol a hónalji és lágyékmirigyek egyértelműen meghatározzák a beteg területet.

A nyirokmirigy-duzzanatok gyakori és szükséges reakciók, amelyek 2-3 héten belül visszafejlődnek. Ha ennél hosszabb ideig tartanak, tisztázni kell az okokat. Különösen a fájdalmas nyirokmirigy-duzzanatokat kell azonnal orvossal meg­vizsgáltatni.

A kezelés módjai:

A nyirokmirigy-duzzanatok rendes körülmények között nem igényelnek külön terápiát, ha tudjuk az okukat, és szükség esetén kezeljük őket.

A panaszok eny­híthetők
  • meleg borogatással (csak a kezdeti stádiumban);
  • hideg borogatással (nagyon erős, krónikus duzzanatok esetében);
  • gyulladásgátló szerekkel; biológiai úton: heparinnal;
  • gyógynövényekkel: vadgesztenye (Aesculus), Hamamelis, árnika, kamilla;
  • gyógyszerekkel: a megfelelő gyógyszert az orvos írja elő.

Nyirokmirigy-duzzanat kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.