Masszázs

Milyen talpon lévő reflexzónákat masszírozzunk?

Nátha

Az orrnyálkahártya és a garat vírusos eredetű gyulladása. Siettethetjük a gyógyulást, ha az orr (6), a tüdő, a hörgők (14) és a nyirokpontok (39) reflexzónáit masszírozzuk. Jó hatású az infralámpával történő melegítés is. Ha szövődmény lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a szervezetnek fokozott a C-vitamin-igénye, ezért fordítsunk nagyobb gondot á vitamindús táplálkozásra. A használt zsebkendőt gyakran cseréljük, különben viszszafertőződhetünk.

Nemi betegségek

Betegségre utaló tünet esetén azonnal forduljunk szakorvoshoz!Érdemes megjegyezni: a nemi betegeket az ország minden nagyobb lélekszámú helységében működő bőr- és nemibeteg-gondozó intézetben ingyen kezelik, a legnagyobb titoktartás mellett. A nemi betegeket a törvény is kötelezi bajuk kezeltetésére mindaddig, amíg gyógyulttá nem nyilvánítják őket. Házilag is siettethető a gyógyulás folyamata a megbetegedett szerv és a mirigypontok (39,40,41) reflexzónájának rendszeres masszírozásával.

Neuralgia, idegzsába

A leggyakrabban fejfájással, szédüléssel, hányingerrel jár. A reflexológia a halánték (5) reflexzónájának masszírozását ajánlja a fájdalom enyhítésére vagy elmulasztására.

Nyakszirtfájdalmak

A nyakszirt és a nyakcsigolyák (53), a keresztcsont, a farkcsigolyák (56) reflexzónáinak, valamint magának a farkcsigolyának a masszírozása a teendő.

Nyombéldaganat

Az orvosi utasítások és diéta betartása mellett masszírozzuk a gyomor (15) és a nyombél (16) reflexzónáit.

Oldalunkban szúrásérzés. Ilyenkor a lép (34) reflexzónáját maszszírozzuk.

Orrvérzés

Gyakori betegség. Lehet az orrban levő elváltozás egyik tünete vagy egyéb betegség szövődménye. Igen gyakran magas vérnyomáshoz, náthához, influenzához vagy más fertőző betegséghez társul. Elsődleges feladat az alapbetegség gyógyítása. A reflexológia szerint az orr (6) és a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáit kell masszírozni. Az orrvérzés elállításának módja: helyezzünk az orrba vattacsomót, és az orrcimpát ujjunkkal erősen és tartósan (5-8 percig) szorítsuk rá. Helyes, ha kissé előrehajtott fejjel nyugodtan ül a beteg. Tegyünk a homlokára, tarkójára hideg borogatást.

Ödéma

A szövetközi folyadék kóros felszaporodása. Jól felismerhető a bőr alatti vizenyőképződés: a bőr duzzadt, halvány, és ha a csontok feletti területen megnyomjuk, sokáig megmarad az ujjunk helyén a mélyedés. Az orvosi kezelés mellett a reflexológia a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a szív (33) és a nyirokmirigyek (41) reflexzónáinak rendszeres masszírozását javasolja.

Övsömör

Vírusos fertőzés okozza. Leggyakoribb jellemzője: a törzsön övszerűen és a végtagokon hosszirányban fellépő csoportos hólyagocskák. A betegség valójában ideggyulladás. B-vitaminokban gazdag étrend, a hólyagocskák hintőporozása mellett maszszírozzuk a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a fej (1), a nyakszirt (53), a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáit a panaszok enyhítése, megszüntetése érdekében.

Parkinson-kór

Kézremegéssel kezdődik, majd a betegség előrehaladtával a fej is remeghet. Másik tünete az izmok merevsége, ami fájdalommal járhat. Az orvosi kezelés mellett könnyít a betegen a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a fej (1), a nyakszirt (53), a mellékpajzsmirigyek (13) és az anyagcsereszervek zónáinak rendszeres masszírozása. Könnyű diéta is javasolt.

Pattanás

Főleg az arc bőrén jelentkező, serdülőkori panasz. A pattanásos bőrön rendszerint mitesszerek is láthatók, amelyekből kisebb-nagyobb gyulladásos csomócska keletkezhet. A mitesszerek rendszeres, szakszerű eltávolításával, amelyet lehetőleg kozmetikus végezzen, megelőzhető a pattanások kialakulása. A mitesszerek képződését csökkenti a kéntartalmú bőrápoló szerek használata, a gyógyteák fogyasztása, a napozás, kvarckezelés, zsír- és fűszerszegény diéta, vitamindús étrend, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése. Fontos dolog a bélműködés rendezése is.

A vegyszerek által okozott pattanásokat a bőr védelmével, rendszeres tisztálkodással, a munkaruházat gyakori mosásával lehet megelőzni. Nyugtató, fertőtlenítő, gyógyító hatású a kamillateás borogatás. Közismert az élesztőpakolás kiváló hatása (5 dkg élesztőt, pár csepp citromlevet keverjünk el annyi kamillateával vagy joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk).

Abban az esetben, ha a külső és belső kezelések nem vezetnek eredményre, forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz. A megfelelő reflexzónák masszírozása is segíthet megszabadulni a pattanásoktól, ha rendszeresen masszírozzuk a mellékvesék (21), a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a máj (18) és az epehólyag (19) reflexzónáit. A pattanások szakszerű eltávolítására azért is nagy gondot kell fordítani, mert a helytelenül kezelt vagy elhanyagolt pattanásokból maradandó szépséghiba keletkezhet.

Petefészek-bántalmak, -gyulladás, ciszta

Folyamatos nőgyógyászati kezelésre és ellenőrzésre van szüksége a betegnek. A reflexológia szerint a megfelelő oldalon lévő petefészek (36), a nyirokpontok (40), a mellékpajzsmirigyek (13), a hipofízis (4), a pajzsmirigy (12) reflexzónáinak masszírozása a fájdalmak enyhülését és esetleges gyógyulást eredményez.

Pikkelysömör

Ismeretlen eredetű, elég gyakori bőrbetegség. Jellemző tünete a pikkely, amely közepén tapad, szélén elválik. Ha a pikkelyt leválasztják, alatta gyulladt, megvastagodott bőr látható. A betegség gyakran a végtagok feszítőoldalán, a térdeken, a könyökökön, hajas fejbőrön jelenik meg, de előfordulhat bárhol. A bőrbetegség helyi és belső kezeléssel gyógyítható. A reflexológia hívei szerint eredményes gyógyulás érhető el a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a mellékpajzsmirigyek (13), a nyirokpontok (40) és az anyagcsereszervek (15,16,17,18, 25, 26, 28, 29, 30, 31) reflexzónáinak rendszeres masszírozásával.

Porckorongbántalmak

Az orvosi kezelést (gyógyszer, ágynyugalom, fürdő stb.) a reflexzónák rendszeres masszírozásával kiegészíthetjük. A vesék (22), a húgyvezetékek (23) és a húgyhólyag (24), valamint a gerincoszlop (54, 55, 56), a gyomor (15), a belek (25,28,29,30), az epevezeték (19) reflexzónáinak masszírozásával enyhíthetjük a panaszokat.

Prosztatabántalmak

A prosztata vagy dülmirigy diónyi méretű szerv, amely a húgyhólyag előtt, a szeméremcsont mögötti területen helyezkedik el. Gyulladásos és daganatos megbetegedései különösen idős férfiaknál fordulhatnak elő. Kezdeti szakaszban minden prosztatabetegség jól gyógyítható, ezért, ha vizeletürítési zavar, fájdalomérzés, húgycsőégés jelentkezne, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Házi kezelésként – de nem orvosi ellátás helyett – rendszeresen fogyasszunk virágport vagy virágporos mézet, amelyet kifejezetten prosztatapanaszok gyógyítására ajánl a népi gyógyászat. Figyelem! Aki allergiás valamilyen virágporra, annak nem szabad virágport vagy virágporos mézet fogyasztania, mert súlyos bőrpanaszok, nehéz légzés, könnyezés, folyamatos tüsszögés léphet fel! A reflexológia a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24) és a prosztata (50) reflexzónájának kitartó masszírozását javasolja a gyógyulás érdekében.

Rák. Rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Számos esetben még a daganat keletkezése előtt jól felismerhető az ún. „rákmegelőző állapot”, amelyet a rákszűréseken biztonsággal meg tudnak állapítani. A korai szakaszban elkezdett kezelés biztos gyógyulást eredményez. Ezért van rendkívül nagy jelentősége a rákszűrésnek, ami veszélytelen és fájdalommentes vizsgálat.

Az ország valamennyi 30 éven felüli lakosának meg kellene jelennie rákszűrésen, saját érdekében! Havalaki bármilyen rendellenességet tapasztal (pl. 50 éven túl az elmaradt menstruáció után kis vérzések jelentkeznek; a festékes anyajegy körül pirosodás jelentkezik, vagy növekedni kezd; a mellben csomók keletkeznek; a nyirokcsomók megduzzadnak vagy fájnak; vizeletürítési problémák lépnek fel; hirtelen és indokolatlanul fogyni kezd stb.), azonnal orvoshoz kell fordulni!

Elősegíthetjük a gyógyulást a nyirokpontok (39, 40,41) és a beteg szerv reflexzónáinak masszírozásával, valamint az „általános felépítés” (12,13,15,16, 25, 28, 29, 30, 31, 43) zónáinak rendszeres kezelésével.

A gyógyulást szolgálják a gyógyteák és – a természetgyógyászok szerint – a nyers növényi étrend. Véleményünk, hogy a természetes gyógymódok alkalmazását, amelyek kiegészíthetik az orvosi kezelést, mindig meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Rekedtség

A hang elveszti kellemes csengését, hajlékonyságát, a beszéd érdessé, színtelenné válik. (A serdülőkorú fiúk hangja élettani okok miatt átmenetileg válik rekedtessé, vagyis „mutál”). Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legtöbb gégebetegség rekedtséggel jár (a gége heveny és idült gyulladásai, a hangszalagok bevérzése, polipok keletkezése stb.). Mivel a rekedtség a gégedaganatok korai tünetei közé is tartozik, ha két-három hét alatt nem múlik el, forduljunk fül-, orr- és gégeszakorvoshoz.

Ha a rekedtséget a gége túlerőltetése okozza (hangoskodás, sok beszéd, éneklés stb.), akkor segít a „gégediéta”, a néhány napi teljes hallgatás, a dohányzás, por, füst, alkohol, hő ingerek (forró kávé, hideg italok vagy fagylalt) mellőzése. A reflexológia a gégefő (48), a mandulák (45) és a nyirokmirigyek (39) reflexzónáinak masszírozását ajánlja a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Reuma

Elterjedt népbetegség. Statisztikai adatok szerint lakosságunk 10 százalékának van vagy volt reumás panasza. Mivel a reumának sokféle oka lehet, csak orvosi vizsgálat döntheti el, hogy a betegnek milyen kezelésre van szüksége.

A reflexológia a betegség gyógyítására a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21) és a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáinak masszírozását ajánlja, valamint a beteg testrésznek megfelelő reflexzónák (pl. a jobb térdet a jobb könyökön stb.) masszírozását. Helyes étrenddel, rendszeres gyógytornával is elősegíthetjük a gyógyulást.

Rövidlátás

A szem fénytörési hibája. A távoli tárgyakról jövő sugarak nem az ideghártya sárgafoltján, vagyis a legélesebb látás helyén, hanem az előtt, az üvegtestben egyesülnek. Sokan a szemorvos által rendelt szemüveget hiúságból nem viselik, és ez a magatartás a szem további romlását eredményezi. Házi kezelésként a vesék (22), húgyvezetékek (23), húgyhólyag (24) és a szem (8) reflexzónájának masszírozása ajánlatos, ami azonban nem pótolja a szemüveget.

Sárgaság

A bőr és a látható nyálkahártyák sárgás elszíneződése. Legkorábban a szemen lehet észrevenni. A betegség gyógyítása feltétlenül orvosi kezelést igényel. Csak orvosi vizsgálat állapíthatja meg, hogy mitől rakódott le epefesték a bőrben (fertőző májgyulladás, májgyulladás, Rh-összeférhetetlenség stb.). Ennek megfelelően rendeli a gyógyszereket és a szigorúan betartandó diétát. A reflexológia szerint a nyombél (16), a máj (18), az epe (19) és a nyirokmirigypontok (40) masszírozásával a beteg elősegítheti a gyógyulási folyamatot.

Sipolyok.

A betegség minden fajtájának kezelése legtöbbször sebészi beavatkozást igénylő orvosi feladat. Mint minden más betegségre, a reflexológia erre is ajánlja a gyógymasszázst. A beteg szerv reflexzónáit, valamint a nyirokpontok (39, 40, 41) és mellékvesék (21) zónáit kell masszírozni.

Szájszag.

Nagyon sokféle oka lehet a kellemetlen szagú leheletnek (ápolatlanság, rossz fogak, szájnyálkahártya-gyulladás, a mandula, az orrüreg vagy az orrmelléküreg gyulladása, a tüdő és felső légutak megbetegedése, anyagcserezavar, cukorbaj, gyomorpanaszok stb.). Az orvos néha már a lehelet szagából is meg tudja állapítani a betegség okát (pl. az acetonos lehelet a cukorbetegekre jellemző).

A betegség okozta szájszag megszüntetésére az alapbetegséget kell meggyógyítani, mert ezen szájvíz, a gyakori fogmosás nem segít, de az ápolatlanságból eredő szájszagot elmulasztja. A gyomor-panaszokból eredő szájszag megszüntetésére a reflexológia a gyomor (15) reflexzónájának rendszeres masszírozását ajánlja, valamint könnyű diétát.

Szájszárazság

Masszírozzuk az alsó állkapocs (46) és a felső állkapocs (47) reflexzónáit. A beteg étkezzen lassan, az ételt alaposan rágja meg, hogy a nyállal jól elkeveredjen. Egyes gyógyszerek is okozhatnak szájszárazságot. Erről feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvosunkat.

Szédülés

A betegségnek számos válfaja lehet. A szédülés körülményeinek pontos megfigyelése és szabatos elmondása az orvosnak nagy segítséget nyújthat a helyes diagnózis felállításában. A reflexológia az egyensúlyszerv (42) reflexzónájának rendszeres masszírozását ajánlja a szédülés megszüntetésére.

Székrekedés

Sokakat érintő egészségügyi probléma. A betegségnek többféle oka lehet, leggyakoribb a helytelen táplálkozás, a kevés testmozgás, a széklet visszatartása (pl. aranyérnél), a bélben levő idegvégződések érzékenységének csökkenése, vagy ha a bélfal izomzatának tónusa csökken. A betegség házi kezelése: naponta lehetőleg azonos időben „menjünk ki”; rostokban gazdag élelmiszereket, sok zöldséget és gyümölcsöt, gyümölcslét, aludttejet, gyógyteát, esetleg gyógyvizet fogyasszunk; ajánlott a hasfal izomzatát erősítő tornagyakorlatokat végezni.

A reflexológia tanai szerint az emésztési rendszer reflexzónáinak (15, 25, 28, 29, 30, 31) rendszeres masszírozásától, valamint a vádli belső oldalán levő végbélreflexzóna (52) masszírozásától remélhető javulás vagy teljes gyógyulás. És végül még egy tanács: ne szedjünk rendszeresen hashajtókat, mert a szervezetünk megszokja. Természetes háziszer: reggel éhgyomorra igyon meg egy pohár langyos cukros vizet!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.