Masszázs

Milyen reflexzónákat masszírozzunk a talpon?

Gyógymasszázs előtt gondosan tanulmányozzuk a talp- és lábtérképeket, és keressük meg a masszírozásra javasolt reflexpontokat, majd kezdjük el a terápiát A masszírozásról című fejezetben megadott szempontok szerint: https://vitalitasportal.com/masszazs/a-labfej-reflexzonai-talpmasszazs-3/ (új ablakban nyílik meg)

 

Allergia

Masszírozzuk a mellékvesék (21), a vesék (22), a húgyvezeték (23), a húgyhólyag (24), a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáit. Tartózkodjunk az allergiás tüneteket okozó ételek fogyasztásától. (Az allergiát kiváltó élelmiszerek egyénenként változóak.)

Állkapocsbántalmak

Az alsó (46) és felső állkapocs (47), a nyirokmirigypontok (39,40), a halánték (5) reflexzónáit ajánlatos masszírozni.

Álmatlanság

A fej különböző reflexzónáinak kezelésével segíthetünk (1, 3, 4, 5, 7). (Ugyanakkor ajánlatos este kevesebbet és könnyű ételféleségeket enni.) Természetes „altatószer” a mézes tej. Segíthet még az elalvás előtt végzett mélylégzés, tudatos lazítás.

Aranyér

Az ülő foglalkozásúak gyakori és kellemetlen betegsége. Fontos, hogy mindennap legyen könnyű székletünk. Ezt rostokban gazdag táplálkozással segíthetjük elő, pl. korpás kenyér, kor-patabletta, rostos gyümölcslé, nyers és párolt főzelékek stb. Az orvosi rendelkezések betartása mellett rendszeresen masszírozzuk a végbél reflexzónáját a bal talpon (31), a végbél, aranyér (52), valamint a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24) és a mellékvesék (21) reflexpontjait.

Arcüreggyulladás

Naponta rendszeresen masszírozzuk a homloküregek (2) és az orr (6) zónáit. Ezzel esetleg megelőzhetjük az igen kellemetlen orrfelszúrást.

Árpa

A megfelelő szem (8), valamint a nyirokcsomók (39) reflexzónáinak masszírozása mellett borogassuk a szemet kamillateával vagy szemvidítófű-főzettel.

Asztma

Az orvosi kezelést kiegészíthetjük a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a mellékpajzsmirigyek (13), a tüdők és hörgők (14), a nyirokcsomók (41) reflex-zónáinak masszírozásaival. A kezelést ajánlatos enyhe diétával ösz-szekötni, és kerüljük az erős fűszereket. Természetesen arra is ügyelnünk kell, hogy ne hűljünk meg.

Bélhurut

A gyomor és a vékonybelek (15, 25) reflexpontjainak masszírozása ajánlott, a diéta pontos betartása mellett. Felnőtt és gyermek egyaránt fogyasszon bőven reszelt almát, ami szintén elősegíti a mielőbbi gyógyulást.

Bőrkiütés gyógyítása

A vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a mellékpajzsmirigyek (13) és az anyagcsereszervek reflexzónáinak masszírozása ajánlott enyhe diétával összekötve.

Cukorbetegség.

Az orvos által rendelt diéta szigorú betartása mellett ajánlatos a gyomor, nyombél (15,16) és a hasnyálmirigy (17) reflexzónáit rendszeresen masszírozni.

Csípőízületi fájdalmak

A csípőízület (38) reflexzónájának masszírozása. Nagyon fontos, hogy a lábunk méretének megfelelő kényelmes, lapos sarkú cipőt viseljünk.

Daganat

Daganat esetén a daganatos szerv reflexzónáját, a nyirokmirigypontokat, valamint a lép (34) és a mandulák (45) reflexzónáit masszírozzuk rendszeresen. Az orvosi kezelést és a gyógyszerek hatását előnyösen kiegészítheti.

Egyensúlyzavar

Egyensúlyzavarban sokan szenvednek, főleg idősebb korban. Az egyensúlyszerv reflexzónáját (42) masszírozzuk szorgalmasan, és viseljünk kényelmes cipőt!

Ekcéma

Ekcémában szenvedők enyhíthetik a betegséget a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21) és a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáinak gondos masszírozásával.

Elhízás

Sok embert érintő téma. A fogyókúra eredményesebb lesz, és csökken a kínzó éhségérzet, ha rendszeresen kezelésbe vesszük a pajzsmirigyek (12) reflexzónáit. Természetesen a diétát is pontosan be kell tartani. Nagyon sokféle fogyókúrarecept ismeretes. Tartsuk be a legegyszerűbbet: este lehetőleg ne vacsorázzunk, napközben pedig együk a megszokott adag háromnegyed részét.

Epehólyag-gyulladás

Epehólyag-gyulladás, epekövek esetén a nyombél (16), az epehó-lyag (19), a máj (18) és a nyirokcsomók (39,40,41) pontjait masszírozzuk. Természeteseri az orvos által rendelt diétát is pontosan tartsuk be. (Kiegészítő házi kezelésként fogyaszthatunk gyógyteát is. A gyógynövény szaküzletekben többféle teakeverék kapható.)

Érelmeszesedés

Érelmeszesedéssel járó panaszok enyhítésére masszírozzuk a vesék (22), a húgyvezetékek (23), valamint a mellékvesék (21) reflexzónáit. Fogyasszunk gyógyteát is.

Érszűkület.

Napjaink gyakori betegsége. Az érszűkületes szerv zónája mellett a mellékpajzsmirigyek (13), mellékvesék (21), vesék (22), húgyvezetékek (23) és a húgyhólyag (24) zónáinak masszírozása kedvezően hat a betegségre.

Étvágytalanság

Étvágytalanság esetén a gyomor (15) és a belek (25, 28, 29), valamint a pajzsmirigyek (12) reflexzónáit masszírozzuk. Pihenjünk sokat, és együnk tápláló ételeket. Nyugodt körülmények között étkezzünk, és alaposan rágjunk meg minden falatot. Hosszabb ideig tartó étvágytalanság esetén forduljunk orvoshoz.

Fáradtság (tartós állapot)

A vesék (22), a húgyhólyag (24), a húgyvezetékek (23), a mellékpajzsmirigyek (13) és az anyagcsereszervek (15, 16, 17, 18, 25, 26, 28, 29, 30, 31) zónáit masszírozzuk. Helyes táplálkozással is segíthetünk magunkon. (Ajánlatos a tejtermékek, méhpempő, méz, csipkebogyótea, főzelékek, szójás ételek, gyümölcsök, nyers saláta, búzacsíra, paradicsomlé, aszalt gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, napraforgómag fogyasztása.)

Fejfájás

Gyakori panasz. Sokféle oka lehet, amit jó, ha orvos derít ki. Házi kezelésként segíthet a gyógymasszázs, amelyet a fej reflexzónáira (1) alkalmazunk. Amíg a fejfájás tart, könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, és lehetőleg pihenjünk le.

Felfúvódás a has felső részében

Ajánlatos a gyomor (15) és a nyombél (16) zónáinak masszírozása. Ha az alhas fúvódik fel, akkor a vakbél (féregnyúlvány) reflexzónáját (26) kezeljük.

Fogínygyulladás

Fogínygyulladás esetén masszírozzuk az alsó és felső állkapocs (46, 47) reflexzónáit. Ugyanígy járunk el, ha a protézis okoz gyulladást. Mindkét esetben öblögessünk kamillateával.

Frigiditás

Frigiditás esetén a hipofízis (4), a petefészek (36) és a méh (50) reflexzónáinak rendszeres masszírozása ajánlott. Az sem árt, ha a partner tanulmányozza a szexuális kultúrával kapcsolatos irodalmat.

Fülfájás

A fej (1), a nyirokmirigyek (39) és a fülek (9) reflexzónáját masszírozzuk. (A jobb fül reflexzónája a bal lábon van, a bal fülé pedig a jobb lábon.)

Fülzúgás esetén a fülfájásnál ajánlott pontokon kívül még az egyensúlyszerv zónáját (42) is masszírozzuk meg.

Gerincbántalmak

Masszírozzuk rendszeresen a gerincoszlop zónáit (53, 54, 55). (Kitartó fájdalom esetén keressük fel az ortopéd szakorvost, nincs-e szükségünk talpbetétre, mert a lábfej statikai elváltozása is okozhat gerincfájdalmakat.)

Golyva

A pajzsmirigyek (12) és a hipofízis (4) reflexzónáit masszírozzuk, és mindenben tartsuk be a kezelőorvos utasításait.

Gyomorfájás

A gyomor reflexzónáit (15) masszírozzuk, és ügyeljünk a helyes táplálkozásra. Az ételeket jól rágjuk meg, könnyítsünk a gyomor munkáján.

Gyulladás

Gyulladás esetén az érintett nyirokmirigypontok, mellékpajzsmirigyek (13) és a gyulladásban lévő szerv zónájának masszírozása szükséges.

Hajhullás

Akkor beszélhetünk hajhullásról, ha fésülködéskor a napi természetes hajváltásnál, 30-40 szálnál többet találunk a fésűben. Többféle oka lehet: a fejbőr meghűlése, örökletes adottság, hajfestés, helytelen táplálkozás, idegesség, terhesség, bőrbetegség, a helytelenül végzett tartós hullám, a sok hajlakk, az ápolatlanság stb. Szakorvosi feladat a hajhullás okának kiderítése és kezelése. A reflexzónák masszírozásával és vitamindús táplálkozással segíthetjük az orvos gyógyító munkáját. Az ivarmirigyek (36), a mellékvesék (21) és az anyagcsereszervek zónáit ajánlatos masszírozni.

Hallási problémák

Statisztikai adatok szerint világszerte – így Magyarországon is – nő a nagyothallók száma. Ebben nem kis mértékben bűnös a fokozódó zajártalom. Masszírozzuk szorgalmasan a fülek reflexzónáit (9) mind a két talpon, és otthon halkabban magnózzunk, rádiózzunk, tévézzünk, s ne csapkodjuk az ajtókat. Fontos az is, hogy széles, kényelmes lábbelit viseljünk, mert szűk cipőben rosszabb a lábfej vérkeringése.

Hányás és hasmenés

Az orvos rendelte diéta mellett masszírozzuk rendszeresen a gyomor (15) és a belek (25,28,29,30) reflexzónáit, valamint a nyirokmirigypontokat (40). Ha a hasmenést idegesség okozza, akkor a napfonadék (solaris plexus, 20) reflexzónáját is masszírozzuk.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A diétát és egyéb orvosi utasításokat betartva masszírozzuk a gyomor (15), a nyombél (16), a hasnyálmirigy 17) reflexzónáit és a nyirokmirigypontokat (40).

Hátfájás

Sokféle oka lehet. Leggyakrabban helytelen testtartás, meghűlés, túlterhelés (pl. súlyfölösleg), fáradtság, gyengeség okozza. A hátgerinc (54), a keresztcsont (56) és az ágyékcsigolyák masszírozásával enyhíthetjük a fájdalmat. Kitartó fájdalom esetén forduljunk orvoshoz.

Herepangás

A herék (36) és a nyirokmirigyek (40) pontjait masszírozzuk a javulás érdlekében.

Homloküreg-gyulladás

Enyhíthetjük a fájdalmat a homloküregek (2) és nyirokmirigypontok (39) szorgalmas masszírozásával.

Hörghurut.

A tüdők, hörgők (14) reflexzónáit, majd a mellkasi nyirokmirigypontokat (41), a mellékpajzsmirigyek (13) és a mellékvesék (21) reflexzónáit vegyük kezelésbe. A dohányosok lehetőleg mellőzzék, de legalább mérsékeljék a dohányzást. Ajánlatos naponta 2-3 kávéskanál mézet fogyasztani.

Húgyhólyaggyulladás

A vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24) reflexzónái, valamint a nyirokpontok (40) masszírozása ajánlott.

Húgyvezeték-gyulladás

Masszírozzuk a vesék (22), a húgyvezetékek (23) és a húgyhólyag (24) reflexzónáit. Ajánlatos kamillás ülő-fürdőket is venni.

Hüvelyfolyás

Gyakori női panasz, amit nem szabad elhanyagolni. A nőgyógyász által előírt gyógykezelés mellett a hüvely (51), a méh (50), valamint a nyirokpontok (40) masszírozásával segíthetjük a gyógyulást. A népi gyógyászat szerint jó hatású a kamillás ülőfürdő is, amelybe literenként egy evőkanál ecetet is öntünk.

Idegesség

A nyugtatótabletták forgalmának folyamatos emelkedése igazolja, hogy „divatos” betegség az idegesség. Ezerféle oka lehet, gyógykezelése is ennek megfelelően mindenkinél más. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a belső feszültségek feloldásának módját. A tabletták helyett próbáljunk meg lazítani, például hallgassunk zenét, olvassunk egy könnyű, szórakoztató könyvet, sétáljunk, menjünk moziba, hívjuk fel vagy látogassuk meg egy jó barátunkat, esetleg kézimunkázzunk, barkácsoljunk, vagy valami más foglalatosságot keressünk, ami eltereli figyelmünket a nyugtalanító körülményről. Természetesen itt is segít a talpterápia. Masszírozzuk a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), az anyagcsereszervek, a mellékpajzsmirigyek (13), esetleg a pajzsmirigyek (12) és a fej (1) reflexzónáit.

Impotencia

A panasz gyógyítása szakorvosra tartozó feladat. Házilag segíthetünk helyes táplálkozással, a dohányzás és az alkohol mellőzésével, gyógyteák fogyasztásával és a herék (36) reflexzónáinak rendszeres masszírozásával.

Influenza

Megelőzésére, a panaszok enyhítésére, majd utókezelésére masszírozzuk a mandulák (45), a lép (34) és a nyirokpontok (39) reflexzónáit. Természetesen influenzás időszakban a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítani a higiéniára, elsősorban a gyakori kézmosásra. A szervezet ellenálló képességét növeljük C-vitaminban gazdag étrenddel. (Fogyasszunk naponta citromot, nyers savanyú káposztát, hagymát, fokhagymát, almát, retket, friss

Ínhüvelygyulladás

Masszírozzuk a megfelelő testrészzónánkat.

Ínysorvadás

Vitamindús étrend, puha fogkefével a fogíny rendszeres masszírozása, szájzuhany használata (kapható fürdőszobai szájzuhanyzó készülék), cserszömörce- vagy kamillateával történő öblögetés és az alsó-felső állkapocs (46, 47), valamint az anyagcsereszervek reflexzónáinak masszírozása segít. A foghúst citromlével ecseteljük be és gyengéden masszírozzuk meg. Igen jó hatású.

Isiász

A vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a gerincoszlop (54, 55) reflexzónáinak masszírozásával enyhíthetjük a fájdalmat. A vádli és a sípcsont enyhe masszírozása is javasolt.

Ízlelési érzék zavara

A fej (1), az alsó és felső állkapocs (46, 47) reflexzónáit ajánlatos masszírozni. A rossz emésztéstől lepedékes nyelv is időlegesen csökkentheti az ízlelési érzéket.

Izomláz, izomszakadás, izomsérülés

A sérült testrész reflexzónáit masszírozzuk szorgalmasan. Ezzel bizonyos mértékig gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Izomsorvadás

Sokféle oka lehet. Leggyakoribb a központi idegrendszer mozgatósejtjeinek károsodása, amit a mozgatóidegek pusztulása, majd izomsorvadás követ. Az orvos utasításainak pontos betartása és a gyógytorna mellett masszírozzuk rendszeresen a hipofízis (4), a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a mellékvesék (21), a mellékpajzsmirigyek (13), a nyirokmirigypontok (39,40,41) és az anyagcsereszervek reflexzónáit.

Ízületi gyulladás

Gyakori betegség, sokféle oka lehet és sokféle formában zajlik le. A rendszeres orvosi kezelés és ellenőrzés mellett sokat segíthet a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24) és a mellékvesék (21) reflexzónáinak masszírozása. Ajánlatos naponta az érintett testrész beteg ízületeit gyógynövénykrémmel kenegetni. Hédi Masafret a mielőbbi gyógyulás érdekében hústalan diétát javasol.

Kalapácsujj

A lábujjak gyakran előforduló deformitása. Oka a hajlító- és feszítőizomzat közötti egyensúly megbomlása. Ez lehet a harántboltozat lesüllyedésének következménye is. Kezelése ortopéd szakorvosi feladat. Házilag a lábujjak, valamint az egész lábfej masszírozásával érhetünk el javulást. Viseljünk széles, lapos sarkú cipőt. Otthon ne járjunk fapapucsban, hanem kényelmes, ha szükséges, gyógybetétes cipőben.

Kancsalság

A kancsalítani kezdő kisgyermeket haladéktalanul vigyük szemorvoshoz, aki műszeres vizsgálattal pontosan megállapítja, milyen kezelésre van szükség. Emellett házilag a szem reflex-zónáinak (8) rendszeres masszírozásával segíthetünk.

Köhögés

Sokféle betegség tünete lehet, megszüntetéséhez az alapbetegséget kell meggyógyítani. A reflexzónák masszírozásával is csillapító hatást érhetünk el. Masszírozzuk a tüdő és hörgők (14), a nyirokpontok (41), a mellékpajzsmirigyek (13) és a mellékvesék (21) reflexzónáit. Nagyon fontos az is, hogy kényelmes cipőt viseljünk, ne szoruljon össze a lábfej.

Könyökbántalmak

A térd (35) reflexzónájának masszírozása a lábfejen, valamint a térd masszírozása (egymásnak megfelelő reflexzónák a könyök és a térd).

Körömágygyulladás

A megfelelő láb- vagy kézköröm reflexzónájának és a nyirokpontoknak (39,40,41) a masszírozásával meggyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot, enyhíthetjük a fájdalmat. Megelőzéséhez tartozik a helyes körömápolás. Manikűrözésnél a körmöt szegélyező bőrt ne vágjuk le ollóval, hanem kézmosás után, még nedvesen nyomkodjuk vissza. A töredezésre hajlamos körmöt fürdessük langyos ricinusolajban.

Kötőhártya-gyulladás.

Egyik legelterjedtebb szembetegség. Eredetét tekintve többféle kötőhártya-gyulladást különböztetünk meg, ezért már a legkisebb panasz esetén is forduljunk szakorvoshoz. Az elhanyagolt kötöhártya-gyulladás kezelése igen hosszadalmas és kellemetlen. A reflexológia a szem (8), a nyirokpontok (39), a vesék (22), a húgyvezeték (23) és a húgyhólyag (24) reflexzónáinak masszírozását ajánlja.

Lábak dagadása

Feltétlenül mutassuk meg orvosnak! A reflexológia tanai szerint a vesék (22), a húgyvezetékek (23), a húgyhólyag (24), a szív (33) és a nyirokpontok (40) rendszeres masszírozásával enyhülnek (vagy megszűnnek) a panaszok.

A lábfej égő érzését a lábakban levő lerakódások okozzák, ezért az összes fájdalmas pontot masszírozzuk meg.

Légzési nehézségek

A beteg úgy érzi, hogy nem kap elég levegőt, ezért fokozottan, erőltetetten kell lélegeznie. Egészséges embereknél is előfordulhat megerőltető fizikai munka után, feszült idegállapotban vagy magaslaton, ahol a levegő összetétele más mint a megszokott szinten. Masszírozzuk a tüdők és hörgők (14), az orr (6), a fej (1), az agyalap, kisagy (3), valamint a szív (33) reflexzónáit.

Májpanaszok

A gyomor (15), a nyombél (16), a máj (18), az epehólyag (19) rendszeres masszírozása javasolt – az orvos által elrendelt szigorú diéta betartása mellett.

Mandulagyulladás

A mandulák reflexzónáinak (45) és a nyirokpontoknak (39) a masszírozásával meggyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Méhgyulladás

A feltétlenül szükséges orvosi kezelés mellett ajánlatos a méh (50) és a nyirokpontok (40) reflexzónáit rendszeresen masszírozni.

Melléküreg-gyulladás

A homloküreg (2), a nyirokpontok (39) és a mellékpajzsmirigyek (13) reflexzónáit masszírozzuk szorgalmasan.

Menstruációs panaszok

Feltétlenül orvosi kezelést igényel, mert számos betegségnek lehet kísérő tünete. Javulás várható a petefészek (36), a méh (50) reflexzónáinak és mindkét lábon a vádli külső részének szorgalmas masszírozásától. A menstruáció rendszertelensége esetén még a hipofízis (4) reflexzónáját is ajánlatos masszírozni.

Migrén

A fejfájás súlyos formája. Igen sok esetben még gyógyszer hatására sem csökken a napokig tartó fájdalom. A nőknél gyakoribb a migrén, mint a férfiaknál. Az ok: a divatos szűk cipő. A halánték (5) reflexzónáját masszírozzuk tíz percig, körkörös mozdulatokkal. Ezzel csökkenthetjük vagy megszüntethetjük a kínzó fájdalmat.

Mióma

A nőgyógyászati kezelés mellett masszírozzuk a méh (50) és a nyirokpontok (40) reflexzónáit.

Mumpsz, fertőző fültőmirigy-gyulladás

A láz- és fájdalomcsillapítás, a folyékony, pépes étrend és az ágynyugalom betartása mellett masszírozzuk a nyirokmirigyek (39), a mandulák (45) és az ivarmirigyek (36) reflexzónáit. A betegség átvészelése egész életre szóló immunitást ad.

(Nincs vége, lapozzunk!)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.