Egészségmegőrzés

Masszázs, reflexológia (talpi nyomáspontok)

A reflexológia gyakorlata azon alapul, hogy a szervek működését a kézen és a lábfejen található bizonyos pontok ingerlésével be­folyásolni lehet. A kézen és a talpon min­den terület egy-egy szervrendszert képvisel. Ez a gyógymód is hagyományos kínai elve­ken és megfigyeléseken alapszik. Alapelve, hogy az energia bizonyos meghatározott utakon kering a szervezetben. Ha az energia útja „megtörik”, vagy az energia-egyensúly felborul, fájdalom vagy betegség alakul ki.

A kéz és talp stimulálásával meg lehet találni az energiautakat, és az energiáramlást az eredeti mederbe lehet terelni. A reflexológia így egyben diagnosztikus és terápiás módszer is.

Talpmasszázs

A reflexológus a talpon végzett manipulá­cióval állapítja meg, hogyan áramlik a szerve­zetben az energia. Ha ez valahol zavart szen­ved, a talp bőre keményebb lesz, vagy pu­hább, és a zavar masszírozással feloldható.

A reflexológia nyomáspontjai

A reflexológia gyakorlata azon a tapasz­talaton alapul, hogy a kéz és a talp bizonyos területeinek ingerlésével azonosítani, illetve kezelni lehet a test egyes részeinek, szervei­nek tüneteit, betegségeit. A rajzon a talp nyomáspontjai láthatók.

Talp reflexpontokA reflexológia alkalmazásai

  • Szorongás,
  • derék- és nyakfájdalom,
  • keringési problémák,
  • egyéb betegségek diagnózisa,
  • fejfájás.

A shiatsu masszázst Japánban dolgozták ki a 20. század elején, de gyökerei az ősi kínai gyógyításhoz nyúlnak vissza. Szó szerint „ujjakkal való nyomást” jelent. Az aku­punktúrából megismert meridiánokat kö­veti. A meridiánok behálózzák a szerveket, és energiacsatornák rendszerét alkotják. Minden meridián a kéz- és lábujjakban kezdődik, ill. végződik. Az energiaáram tartja működésben a testet, de érinti a lel­ki és szellemi működéseket is. A masszázs és gyakorlatok ingerlik a meridiánokat az egyensúly és a jó állapot fenntartására.

A shiatsu alkalmazásai

  • Ízületi gyulladás,
  • keringési zavarok,
  • fejfájás, migrén,
  • álmatlanság,
  • stressz.

A shiatsu bizonyos pontok nyomással való kezelése, ezek a pontok a meridiánok mentén találhatók (a test energiacsatornái). A nyomás lehet masszírozó, nyújtó, körkörös és gyógyító érintés.

Shiatsu

A képen a beteg ülő helyzetben van, a terapeuta éppen a vastagbél- és epehólyag-meridiánokat kezeli, amelyek a vállnál kereszte­ződnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.