Masszázs

Mi a reflexológia? – Hogyan masszírozzuk a talpat?

A reflexológiának, akárcsak az akupunktúrának, évezredes a múltja. Ez a gyógymód valószínűleg Kínából és Indiából származik, a tűszúrásos kezeléshez hasonlóan a stimuláláson, vagyis a serkentésen (ingerterápia) alapszik.

A reflexológia elismert szaktekintélye Hédi Masafret, akinek az Egészség a jövőben című könyve óriási érdeklődést váltott ki világszerte. Első könyvét tanulmánykötetek sora követte. Hecli Masafret szerint a reflexzónák olyan idegvégződések, amelyek mindegyike egy-egy szervvel vagy testrésszel van kapcsolatban. A teljes testfelületünkön találunk reflexzónákat.

Talpmasszázs

Ezúttal főleg a lábfej és a talp reflexzónáinak kezelését ismertetjük, ugyanis egyetlen testrészünk sincs annyira elhanyagolva és eltorzulva, mint éppen a lábunk.

Természetes körülmények között az embernek mezítláb kellene járnia

Így az egyenetlen talaj állandóan dolgoztatná a talp reflexzónáit. A természetes környezet azonban megváltozott, lábunk „munkaterülete”, a talaj már nem egyenetlen, hanem simára hengerelt vagy aszfaltos. Ehhez jön még a kényelmetlenül szűk, rossz felépítésű cipő, amely fékezi a vérkeringést. A tökéletlen vérellátás miatt sok embernek hideg a lába, s ráadásul a reflexzónák sem tudnak eleget tenni feladatuknak.

Egészségünk védelmében szükséges tehát, hogy mesterségesen masszírozzuk a reflexzónákat. így serkenthetjük a hozzájuk tartozó szervek vérkeringését a kölcsönhatás révén, amely létrejön a reflexzóna és az egyes szervek között. Erről könnyen megbizonyosodhatunk, ha megpróbáljuk lábunk középső ujját erőteljesen masszírozni. Rövid időn belül azt tapasztaljuk, hogy a kéz középső ujja is vérbő lesz és melegebb a többinél.

A különböző szervek salakanyagai, ha nem tudnak természetes módon távozni a testből, lerakódnak a talpon.

Talp masszírozása

Itt kristályos göböket képeznek, amelyek tapintásra érzékelhetők, sőt mélymasszázs esetén fájdalmasak is lehetnek. A terápia abból áll, hogy masszázzsal ezeket a kristályokat szétdörzsöljük, és ettől az elhanyagolt vagy beteg szerv megkönnyebbül. Minél több kristály rakódott le valamelyik zónában, annál kitartóbban kell masszírozni. Ajánlatos először körkörös mozdulatokkal gyengéden, majd erőteljesebben végezni. Hedi Masafret szerint jobb eredményt lehet elérni, ha a masszírozást nem magunk, hanem más, hozzáértő személy végzi.

REFLEXOLÓGIA

Bizonyos betegségek gyógyíthatók a reflexológia vagy talpmasszázs módszerével, melynek hagyománya 5000 évre nyúlik vissza. A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy az energia szabadon áramoljon a test reflexzónáiban, energiacsatornáiban. Amennyiben ez valamiért akadályba ütközik, a megfelelő zónában túl kevés vagy túl sok lesz az energia.

Ezért az energiablokádot fel kell oldani. A súlyos betegségben szenvedők szakemberrel végeztessék el a talp masszázst. Az enyhébb panaszok – fejfájás, migrén, hátfájás, hurutos megbetegedések – házilag is kezelhetők a megfelelő reflexpont masszírozásával. A reflexológus először meghallgatja a kórtörténetet, majd megvizsgálja a talpakat. Ezek általános állapota sokat elárul számára a lehetséges rendellenességekről. Ezután bepúderezi vagy beoiajozza atalpakat, s gyöngéden masszírozva hozzászoktatja a pácienst a kezeléshez. A szakszerű masszírozás nem csiklandoz.

A helyes masszírozás tudományát azonban el lehet sajátítani.

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a talpterápia hatását fokozza, ha rendszeresen fogyasztunk C-vitamint.

cvitamin

Nyáron a friss zöldségek, gyümölcsök bőven tartalmazzák a létfontosságú vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket. Ám a téli-tavaszi hónapokban ajánlatos tablettával kiegészíteni a szűkösebb C-vitamin-forrásokat. Aki teheti, rendszeresen fogyasszon déligyümölcsöt, almát, nyers savanyú káposztát, csipkebogyóteát, gyümölcslevet.

MIKOR NEM SZABAD TALPMASSZÁZST VÉGEZNI?

Bármilyen sok előnye van a gyógymasszázsnak, egyes betegségeknél mégsem ajánlható a terápia (magas láz, heveny visszérgyulladás, gombásodás, üszkös láb, fertőző betegség, súlyos idegkimerültség és veszélyeztetett terhesség). Nem szabad gyógymasszázst alkalmazni műtét helyett! Egyes szakkönyvek szerint nem ajánlatos a talpterápia szabályos lefolyású terhességben sem. Várandós nőt csak a kismamamasszázsra speciálisan kiképzett védőnő masszírozhat. Ugyanez vonatkozik a csecsemőkre, kisgyermekekre is, akiket csak a babamasszázsra szakosodott védőnők masszírozhatnak.

Masszírozáskor gondosan kerüljük ki az anyajegyeket, szemölcsöket, gyulladt bőrfelületeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.