Masszázs

5 bevált lépés a talpmasszázsban – hogyan masszírozzuk a talpat

Körültekintéssel mindenkit szabad masszírozni, a gyermekkorúaktól az idős emberekig.

Végezheti bárki saját magán (önmaszszázs) vagy a reflexológiához értő más személy. A művelethez ajánlatos gyógynövénykrémet használni. A reflexpontok helyén ujjunk begyével körkörösen, vagy fel-le, ide-oda irányban masszírozzunk. Gyöngéden, finoman kezdjük, és fokozatosan erősítsük a nyomást.

Ha rendszeresen masszírozzuk a reflexzónákat, egy idő után a vizelet barnás színű lehet.

Ez annyit jelent, hogy a vizelettel együtt a szervezetből felszabadított méreganyagok kiürülnek. így természetes úton megszabadul a szervezet a keringést akadályozó lerakódásoktól.

Talp masszírozás

A napi rendszeres masszírozást a következő sorrendben ajánlatos végezni:

  1. Vesék, húgyvezeték és -hólyag, hogy a mérgező anyagokat (húgy-sav) ne csak fellazítani, de eltávolítani is lehessen. Ezáltal élénkíthetjük a keringést. Kezdetben ezekre a helyekre kell a legtöbb időt szánni.
  2. Fej, mint minden szerv irányító központja.
  3. Gyomor, belek, máj és hasnyálmirigy. Ezek a méregtelenítő és anyagcsereszervek. Működésüktől függ, hogy a test építőanyagait az egyes szervek hasznosítani tudják.
  4. Nyirokrostok, hogy a salakanyagok leépítése megtörténjék, és elegendő ellenanyag álljon rendelkezésre.
  5. Az összes érzékeny pont

Minden reflexpontot 5 percig ajánlatos masszírozni naponta.

Heveny tüneteknél ezt az időt minden veszély nélkül kétszeresére vagy akár háromszorosára lehet emelni. A máj és a gerincoszlop reflexzónájánál azonban legyünk óvatosak. A máj reflexzónáját csak akkor szabad 5 percnél tovább masszírozni, ha a veseműködés kifogástalan. Különben nagyon sok méreganyag szabadul fel és jut a vérkeringésbe.

Talp reflex zóna

A gerincoszlop reflexzónáját azért nem szabad túl hosszú ideig masszírozni, mert a keletkező vérbőség miatt átmenetileg fájdalom, izzadás, levertség, fejfájás következhet be.

Ha erőnlétünket, kondíciónkat akarjuk javítani, naponta félórás gyógymasszázst végezzünk. Mindkét lábon 5 percig a mellékvese vagy vese, húgyvezeték és -hólyag, 3 percig a fej és a nyakszirt, 2 percig a nyirokpontok és még 2 percig valamelyik fájdalmas pont zónáját masszírozzuk.

Az intenzív kezelés hatására átmenetileg kellemetlen mellékhatások – fáradtság, aluszékonyság, fájdalom, duzzadás, elszíneződés, felszökő láz stb. – léphetnek fel (de nem feltétlenül), amelyek aztán rövid időn belül megszűnnek. Ha ezt tapasztaljuk, ne ijedjünk meg, és ne hagyjuk abba a masszírozást. Lelkiismeretesen és nagy türelemmel folytassuk, mert az évek folyamán lerakódott salakanyagok nem távoznak el egy csapásra.

A talpon lévő bőrkeményedéseket el kell távolítani?

Talp

Igen! Felhívjuk még arra is a figyelmet, hogy masszázs előtt a talpon levő bőrkeményecléseket távolítsuk el, mert a megvastagodott bőrön keresztül nem hatékony a kezelés, és tapintásra nem is „árulja” el a talp, hogy hol vannak a lerakódások.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.