Masszázs

Reumatikus panaszok kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! A hatékony gyulladásgátlóknak mellékhatásuk is van. Hasznuk és a velük já­ró kockázat mérlegelésével orvosnak és betegnek közösen kell elhatározásra jutnia alkalmazásukról. Fontos a megfelelő, következetesen végrehajtott te­rápia.

Meghatározás

A reuma (gör. áramló fájdalom) krónikus betegség, amelyet a test bizonyos szö­veteinek gyulladása jellemez. A panaszok leggyakrabban az ízületekben jelent­keznek, de érinthetnek belső szerveket is. A betegség az immunrendszerhez (a szervezet védekező rendszeréhez) kapcsolódik, amelynek fontos feladata a test­azonos és testidegen anyagok megkülönböztetése. Az immunrendszer felismeri és gyulladás keretében megsemmisíti a mérgező anyagokat és a kórokozókat.

Normális körülmények között a védekezőrendszer nem tud reagálni a testazo­nos anyagokra. Ha azonban a körülmények megváltoznak, az immunrendszer gyulladást okozhat, és lassan elpusztíthatja a test bizonyos részeit, például az ízü­leteket. Az immunrendszer hibás reakciójára (autoimmun folyamat) való hajlam örökölhető, de kiválthatják kórokozók is.

Panaszok:

Reuma összefoglaló néven sokféle gyulladásos betegséget hívunk. Típusai sze­rint lehet bizonyos ízületeket vagy valamennyi ízületet érintő megbetegedés. Egyes formái a kisebb, mások a test nagyobb ízületeit érintik. Lefolyásuk szerint is megkülönböztetünk tartós (krónikus) és rohamokban jelentkező formát.

Jel­legzetes panaszok az alábbiak:

  • Bechterew-kór (merevség, reggel jelentkező fájdalmak)
  • polyarthritis (reggel jelentkező merevség, rohamokban megnyilvánuló ízüle­ti gyulladás főként a karban és a lábban, hajlam az ízületi deformációra)
  • reumatikus láz (ízületi gyulladás, szívizom- és vesekárosodás Streptococcus-fertőzés után)
  • periarthritis (az ízületkörnyéki lágyrészek gyulladása).

A kezelés módjai

A rohamokban jelentkező reumatikus fájdalmak esetében gyors gyulladásgátlás szükséges, az alábbi formákban:

  • gyógyszerek, gyulladásgátlók: orvosi előírás szerint
  • biológiai úton: heparin balzsam, gél vagy injekció formájában
  • gyógynövények: vadgesztenye, árnika, egértövis, kúpvirág, kámfor
  • fizikoterápia (hideg és meleg)
  • gyógytorna, az étrend megváltoztatása, klímaterápia

Reumatikus panaszok kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.