Veszélyes vagy biztonságos

Mire figyeljünk pezsgőfürdőzés során?

Ma már nincs olyan szálloda, élményfürdő vagy wellness központ, ahol a szolgáltatások között ne szerepelne a jakuzzi használata. A stresszoldásra, izomlazításra és persze tökéletes kikapcsolódásként is kiváló programmal kapcsolatban ritkán jut eszünkbe, hogy akár veszélyeket is rejthet magában. Pedig tény, hogy így van, ezért nem árt körültekintőnek lenni akkor sem, ha jakuzziról van szó.

Okozhat-e betegséget a jakuzzi?

A legfontosabb, amire oda kell figyelnünk, az nem más, mint a víz tisztasága. Amennyiben a meleg, habzó vizet nem cserélik elég gyakran, úgy rengeteg kórokozó szaporodhat el benne. A fertőtlenítőszerekkel, például klórral történő tisztítás akadályozza meg, hogy a baktériumok nagymennyiségben jelen legyenek a vízben. Persze a teljes vízcsere is nagyon lényeges, s ha ez elmarad, akkor különféle fertőzések, és akár súlyos bőrbetegségek is kialakulhatnak a gyanútlan fürdőzőknél.

A Pseudomonas névre hallgató baktérium a leginkább okolható a jakuzzikban terjedő betegségekért. Ez tulajdonképpen szőrtüszőgyulladást idéz elő. Ugyanakkor a fürdőzők testéről leváló elhalt bőr és fattyú remek táplálékot jelent a baktériumok számára, így ha elmarad a korábban már említett rendszeres tisztítás és csere, akkor tulajdonképpen a kikapcsolódás látszatával egy nagy tál „baktériumlevesben” üldögélünk, hogy dr. Charles Gerbatucsoni mikrobiológus szavaival éljünk. A nők különösen veszélyeztettek, ugyanis a fürdőruhájuk testre tapadó jellegénél fogva a bőr közelében tartja a baktériumokat. Természetesen a fürdőzők számától is függ, mennyi baktérium van abban, így ha a szállodai szobában vesszük igénybe a saját, külön bejáratú jakuzzinkat, akkor nem kell fertőzésektől tartani.

Persze nem a Pseudomonas az egyetlen baktérium, amely veszélyeket rejt magában jakuzzi használat közben. Így a tüdőbetegséget okozó Mycobacterium is előfordulhat a tisztátalan vízben. Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban évente a Legionellanévra hallgató tüdőgyulladás 8000-18 000 esetben is előfordul, és a leggyakrabban a koszos jakuzzik állnak a kiváltó okok hátterében.

Veszélyes lehet a jakuzzi a gyermekek számára is?

Miként felnőtteknek, úgy természetesen a gyermekek számára is veszélyes lehet a jakuzzizás, s nem csak az ott terjedő baktériumok miatt. A kicsiket felügyelet nélkül hagyva fenn áll annak a kockázata, hogy a víz alá merülnek, és nem tudnak feljönni onnan. Sajnos tény, hogy a mély vízzel rendelkező medencékhez hasonlóan, a jakuzzi is rejt fulladásos veszélyt magában a gyermekekre nézve.

Ne maradjon el a jakuzzi állapotának ellenőrzése!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az akár otthon használt jakuzzi állapotának ellenőrzése rendkívül fontos. A lefolyófedél ellenőrzésén túl a hőszabályzó és a hőmérő is kifogástalan állapotban kell, hogy legyen, ellenkező esetben fenn áll az égések és a forrázások kockázata is.

Betegen használhatok jakuzzit?

A jakuzzi meleg vizének hatására emelkedik a testhőmérséklet, amely egyes állapotokban nem túl előnyös. Főként várandós nőknek, vérnyomás problémákkal küzdőknek és cukorbetegeknek érdemes erre figyelni.

Még egészséges emberek számára sem ajánlott a 38 fokos víznél melegebben huzamos időn keresztül üldögélni, pláne így van ez akkor, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk. A kutatások arra is fényt derítettek, hogy bár kétségtelenül romantikus kettesben jakuzzizni, de a meleg víz csökkentheti a spermiumszámot, s így a gyermekvállalás szempontjából nem feltétlen itt ajánlott indítani az esti programot. Természetesen a megfázásos, felső-légúti gyulladásos megbetegedések esetén is célszerű elkerülni a jakuzzit, s nem csak saját magunk, hanem fürdőzőtársaink egészségének érdekében is.

Hogyan figyeljek az otthoni jakuzzira?

Ha azon szerencsések köré tartozik, akik az otthon kényelmét jakuzzival teszik teljessé, nagyon fontos a karbantartási útmutatóban foglaltak pontos követése. Körülbelül háromnaponként fertőtlenítőszert kell adni a vízhez, és a cseréről is ajánlott gondoskodni időnként. A szállodák, gyógyfürdők jakuzzijainak esetében pedig, ha nem érez klórszagot, vagy zavarosnak tűnik a víz, inkább kerülje az abban történő megmerülést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.