Egészségügyi kérdezz-felelek

Pezsgőfürdők

Honnan tudhatom, hogy a jakuzzi medence elég tiszta-e?

Ránézésre sajnos nem lehet megállapítani, ezért meg kell kérdezni. A kiütéseket (elsősorban a hajtüszők körüli vörös, viszkető dudorokat) és tüdőfertőzést okozó baktériumok remek táptalajra találnak a forró vizes medencék csöveiben, szűrőiben, csempéin és egyéb felületein, különösen, ha azokat nem takarítják rendszeresen. A kórokozók a gőzbe vagy a buborékok által képzett párába, onnan pedig a tüdőnkbe kerülnek.

Idegen helyen például konditeremben, wellness központban az egyetlen módja, hogy meggyőződjön, biztonságos-e a pezsgőfürdő használata, ha megkérdezi, láthatja-e a víztisztaság ellenőrzéséről készült feljegyzéseket. A klór és a pH értéket naponta kétszer meg kell vizsgálni, illetve, amikor sokan használják a medencét (minél többen vannak a vízben, annál hamarabb múlik el a fertőtlenítő hatása.) Ha kétségei vannak, inkább mondjon le az adott helyen a fürdőzésről.

Kutatási és vizsgálati eredmények

Amikor az amerikai járványügyi központok (Centers for Disease Control and Prevention) ellenőrei megvizsgáltak 5000 nyilvános pezsgőfürdős medencét szerte az Egyesült Államokban, úgy találták, hogy ezek több mint felét nem megfelelően takarították és tartották karban. Hiszen van, ami úgy sem látszik, például a koszos vezetékek és csövek. Ha saját jakuzzi medencéje van, a gyártó utasításait követve ügyeljen a vízforgatásra, a tisztításra és a fertőtlenítésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.