Masszázs

Segédeszközök a láb-reflexológiához

Az úgynevezett „segédeszközökkel” (görgők, szőnyegek, golyók, fából, agyagból, műanyagból, fémből, gumiból készült lemezek, sörték) kapcsolatban – amelyeknek egy részét még villamos áramhoz is csatlakoztatják – a pácienseknek ponto­san tudniuk kell, hogy ezek milyen lehetőségeket biztosítanak, illetve mik használatuk korlátai.

Ezek az eszközök önmagukban sem károsnak, sem hasz­nosnak nem nevezhetők, mégis olyan tulajdonságokkal ruház­zák fel őket, amelyekkel egyszerűen nem rendelkezhetnek. Mint ahogyan még nem akupunktúra, ha egy tűvel véletlenül megszúrjuk a kezünket, és nem Kneipp-kúra, ha a lábunk véletlenül nedves lesz, úgy ezeknek a készülékeknek sincsen specifikus hatásuk. A hatás legfeljebb a tünetekre terjedhet ki.

Megfelelő használat elsajátítása

A segédeszközök alkalmazása csak akkor hasznos, ha álta­lános hatásuknak megfelelően használják őket: jó hatással lehetnek a láb vér- és nyirokkeringésére, melegítik a lábat, erő­sítik és fellazítják a megterhelt izomzatot, és rugalmasabbá tehetik, de csak abban az esetben, ha az adagolást helyesen, túlzások nélkül végzik.

Ezek a készülékek azonban nem betegségek kezelésére való szerszámok! Ehhez felelősségteljes kezelőre is szükség van, aki tudja, miért, milyen erősen, mennyi ideig és hol lehet a páciens lábán dolgozni.

Példa

Ha egy szív- vagy vesebeteg személy lábának terhelt zónájával túl sokáig vagy túl nagy nyomással áll az említett segédeszkö­zök valamelyikén, előfordulhat, hogy többet árt magának, mint amennyit használ. Hiszen a beteg általában még a kezelés első alaptételét sem ismeri, azaz nem tudja, hogy az izgalmi álla­potot csillapítani, az ernyedt állapotot élénkíteni kell. Ráadásul csak a tünetekét ismeri, a betegség keletkezésének okai isme­retlenek előtte.

Ha valaki idegen nyelvet tanul, aligha jutna eszébe azt állítani, hogy mert az ismeretlen írás néhány szavát el tudja olvasni, máris ismeri a nyelvet. Tudja ugyanis, hogy az egyes szavak mondatokká való összefűzéséhez nem ért. Ugyanez érvényes erre a terápiai „idegen nyelvre” is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.