Masszázs

Síkosító anyagok használata láb-reflexológiához

A láb kezeléséhez ne használjunk síkosító szereket. A kezelés befejezéseként azonban dörzsölhetünk a bőrbe természetes bőrápoló balzsamot vagy olajat. Ezáltal a vérkeringés ma­nuális élénkítéséhez hozzájárul a különböző gyógyító anya­gok jótékony hatása is.

Dezodorok és izzadásgátlók használata

A vegyi eredetű lábdezodorok használatával legyünk elő­vigyázatosak! Ezek eltömítik a láb pórusait, és megakadá­lyozzák, hogy a lábizzadással méregtelenítse a szervezetet. A dezodor tehát eltömíti a szervezet egyik fontos vészkijára­tát. A lábizzadás elfojtása súlyos szervi bajokat eredményez­het! A láb izzadmánya, különösen, ha bűzös és maró szagú, a szervezet belső megtisztítását kérő segélykiáltás!

Megjegyzés

Ha a páciens testidegen anyagokkal illatosítja a lábát, ezzel meg­fosztja a masszőrt attól a lehetőségtől, hogy szaglóérzéke segít­ségével megfelelő következtetésekre jusson. Ha kezelés közben kellemetlenné válna a szag, egy kis kölnivizet vagy levendulás frissítőkendőt lehet használni. A pácienst fel keli világosítani arról, hogy szinte az összes műszálas zokni, harisnya stb. fokozza a lábizzadást. A naponkénti harisnyaváltás és lábfürdő (esetleg tengeri só vagy gyümölcsecet hozzáadásával) hasznos ellenin­tézkedés lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.