Női egészség

A máj és az epehólyag betegségei- az életmódváltás gyógyulást hozhat!

Májzsugorodás-háttérben alkoholizmus, és vírusfertőzés is állhatnak

Erre az életveszélyes májbetegségre jellemző a máj sejtjeinek egyre fokozódó pusztulása. A cirrózis leggyakoribb oka az éveken át tartó krónikus alkoholizmus, bár okozhatja krónikus, vírusos hepatitis, ritka esetekben öröklött betegség. Bár a nők általában kevesebbet isznak, mint a férfiak, a kisebb termet és az alkohol lassabb lebomlása miatt esetükben ugyanakkora lehet a cirrózis kialakulásának kockázata.

Az elsődleges biliaris cirrózis, amely a cirrózisos betegek 20 százalékában fordul elő, leginkább a harminc és a hatvan év közötti nőket érinti. Akkor következik be, ha a kis epevezetékek, amelyek a zsírok bontásában részt vevő epét szállítják a bélbe, begyulladnak és elzáródnak.

Észrevétlen kezdet-fokozatosan alakul ki a betegség, kezdetben nem is észlelhetőek jelei

A cirrózis fokozatosan alakulhat ki, sok esetben eleinte nincs specifikus tünete. A figyelemfelkeltő jelek közé tartozik a fáradtság és az alvászavarok, az általános viszketés, a megduzzadt láb és lábfej, a menstruációs zavarok, a hányinger, az izomzat sorvadása és az enyhe sárgaság.

Előrehaladottabb cirrózis esetén a máj sejtek helyén rostos hegszövet alakul ki, a máj összezsugorodik, hatékonysága csökken. Itt megy végbe szinte minden anyagcsere-folyamat, így károsodásával az anyagcsere és a méregtelenítő funkciók zavart szenvednek. Előfordulhat a vitaminok felszívódásának zavara, például a D-vitaminé, ami csontleépüléshez vezethet. A női hormonok nem tudnak lebomlani; felhalmozódva apró, vörös, pókszerű elváltozásokat okoznak a mellkas és a felsőtest bőrén, a salakanyagok felhalmozódása pedig befolyásolhatja az agy működését, zavartságot vagy akár kómát okozva.

Az alkohol az egész szervezet működésére károsan hat. Nőként különösen veszélyeztetettek vagyunk!

A túlzott alkoholfogyasztás alkoholos neuropátiát (idegbántalom) okozhat, amely tartósan károsíthatja az idegeket. Általában együtt jár bizonyos vitaminok, főként a B-vitaminok hiányával. A vegetatív idegek neuropátiája a belső szervek működésének zavarait okozza. A tünetek közé tartozik az érzéketlenség, az érzékelési zavarok, az izomgyengeség, az inkontinencia, a székrekedés és a hasmenés. A tünetek fokozatosan alakulhatnak ki, és hetek vagy akár évek alatt súlyosbodhatnak. A betegséget azonban kordában lehet tartani gyógyszeres kezeléssel és tápanyagpótlással.

A máj termeli a véralvadáshoz szükséges fehérjéket is, így azok hiányában fokozott vérzékenység lép fel, ami váratlan belső vérzéshez (például agyvérzéshez) vezethet. A sejtpusztulás és a heges átalakulás annyira súlyos lehet, hogy májelégtelenség következhet be.

A máj képes a regenerálódásra, az alkohol elhagyásával meggyógyulhatunk

Máj

A májnak különleges regenerációs képessége van. Ha felismerik a cirrózis korai tüneteit, a legtöbb esetben jó esély van a gyógyulásra. A legfontosabb az alkoholfogyasztás abbahagyása.

A krónikus hepatitist szteroidokkal vagy antivirális szerekkel kezelik. Előrehaladott állapotban azonban a kezeléssel csak lassíthatjuk a máj károsodását, megállítani már nem tudjuk: mindenképpen kialakul a májelégtelenség. Ekkor a májátültetés az egyetlen esély a gyógyulásra.

Milyen betegségek fordulhatnak elő az epehólyaggal kapcsolatban?

Az epehólyag körte alakú kis zsák, mely közvetlenül a vele kapcsolatban álló máj alatt helyezkedik el; komoly szerepe van az emésztésben.

Valahányszor eszünk, az epehólyag-ból epe ürül a patkóbélbe, amely a táplálékkal fölvett zsírokat apró cseppekre bontja. Az epehólyag részt vesz továbbá egyes salakanyagok vékonybélbe való továbbításában.

Az epehólyag gyulladása – orvosi nevén cholecystitis – gyakori rendellenesség nőknél. A gyulladás leggyakoribb oka az epekő, amely akkor alakul ki, ha az epe túlságosan besűrűsödik és megkeményedik.

Kiknél szokott epehólyag gyulladás előfordulni? A túlsúly és az étkezési szokások gyakori kiváltó okok

Senki sem tudja, miért alakul ki epekő egyesekben, másokban pedig nem. Ám egyre több bizonyíték van arra, hogy az ösztrogén befolyásolja a koleszterin termelődését, amelyből az epefestékekkel együtt kristályok – epekövek -képződnek. Ezek lehetnek apró gyöngy vagy akár galambtojás méretűek. A kövek sokszor évek alatt fejlődnek ki, és néha semmilyen tünetet nem okoznak. Fájdalom akkor jelentkezik, amikor kiadós, zsíros étel fogyasztása után az epehólyag görcsösen összehúzódik, hogy biztosítsa az emésztéshez szükséges epét: ekkor a hólyagban lévő kövek mozgásba lendülnek. Súlyosabb esetben a kő az erős összehúzódás hatására kikerül az epeútba, és elzárja azt. Az epekő minden tizedik embert érinti, és nőkben két-há- romszor gyakoribb, mint férfiakban. Nagyobb a kockázat, ha valaki ötven évnél idősebb, túlsúlyos vagy cukorbeteg, vérében magas a koleszterin szintje, több gyermeket szült, illetve tabletta formájában fogamzásgátlót szedett vagy hormonterápiát kapott (ezek a májban bomlanak le). Nagyobb a kockázat továbbá azoknál a nőknél, akik többször is lefogytak rövid idő alatt alacsony kalóriatartalmú étrend miatt: ilyenkor nem keletkezik elegendő epesav ahhoz, hogy feloldja a koleszterint, és kialakulnak a kristályok.

Mi történik epeköves roham alkalmával a szervezetben?

A heves epeköves roham a zsíros étel elfogyasztása után pár órával jelentkező rosszullét. Ez jellemzően a test jobb oldalán, a bordák alatt okoz éles fájdalmat (ezt epekólikának is nevezik). További tünet lehet a gyomor felfúvódása, a hányinger és a hányás.

Ha az epekő az epeútba ér és elzárja azt, az epe nem jut el a belekbe; a széklet világos agyagszínű, és ha a máj nem tudja üríteni az epét, sárgaság léphet fel. Az epekő időnként elzárja az epe áramlását a közös epevezetékben, ami súlyos állapothoz, hasnyálmirigy-gyulladáshoz (pancreatitishez) vezet.

Hogyan szabadulhatunk meg a problémától?

Ha nem érzünk fájdalmat, az epekövek nem igényelnek kezelést. Ha viszont kényelmetlenséget okoznak, epesókat írhatnak fel, amelyek feloldhatják a követ, de a folyamat két évig is eltarthat, ráadásul a kövek újra kialakulhatnak.

Az epekőzúzás (lithotripsia) során nagy frekvenciájú lökéshullámokkal próbálják szétzúzni a köveket. Ennek hosszú távú megoldást jelentő alternatívája az epehólyag műtéti eltávolítása egy egyszerű fényoptikás műszer segítségével (laparoszkópos cholecystectomia). Epehólyag nélkül is teljes értékű életet lehet élni.

Epekövesség- laparoszkópos műtéttel eltávolítható az epehólyag

Az epekövek (a bal oldalon látható sárga csomók) különböző méretűek lehetnek, és egyesével vagy csoportosan is előfordulhatnak. Az epevezeték-elzáródás tünetei a sárgaság, az agyagszínű széklet és a láz. A sebészek laparoszkópos műtéttel eltávolítják az epehólyagot.

A normális bélműködés a napi háromszori széklettől a heti négyig egyénenként változik. Orvosi értelemben azonban akkor beszélünk székrekedésről, ha három vagy több nap múlik el székelés nélkül, és ha a széklet kemény, száraz, ürítése nehézséget okoz. A krónikus székrekedés főként nőkre, gyermekekre és hatvanöt év fölöttiekre jellemző

Székrekedés a terhesség alatt- mit tehetünk ellene?

A terhesség alatt gyakran előfordul székrekedés, mivel a hormonok ellazítják a beleket és lelassítják az izmok műkö-dését, aminek következtében a nehezebbé vált méh nekinyomódik a beleknek. A vérszegénység elleni vastabletták tovább ronthatnak a helyzeten. A legjobb tanács, hogy igyunk sok vizet mindennap, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, és rendszeresen gyalogoljunk. Megkönnyítheti a székletürítést, ha egy kis sámlival megemeljük a lábunkat, amikor a vécén ülünk.

A terhesség idején csak orvosi javaslatra szabad szedni hashajtót, mivel méhösszehú-zódásokat is okozhat. A szék-rekedés a szülés után általában elmúlik.

Ha a székletürítés rendszeresen erőlködéssel jár, aranyér, vagyis a végbél környéki vénák megduzzadása alakulhat ki. Ezen a területen a bőr vékony, ezért a vénák fala átszakadhat, ami vérzéssel jár.

Az idős vagy mozgásképtelen emberekben kialakuló, krónikus székrekedés olyan súlyossá válhat, hogy a beteg normális nyomással képtelen üríteni a megkeményedett és beszorult székletet. Az orvos mérlegelheti a széklet olajjal vagy beöntéssel történő felpuhítását. Különösen súlyos esetekben az orvos a megkeményedett széklet egy részét egy vagy két ujjal (gumikesztyűben és síkosí-tóval) a végbélbe nyúlva távolíthatja el.

MIRŐL ÁRULKODIK A SZÉKLET?

TÜNETMIRE UTALHAT?
Kemény, ritkán ürülő széklet, ürítése sok erőlködést igényel.Székrekedés.
Híg, gyakori széklet.Hasmenés.
A kemény vagy ritka és a híg vagy gyakori széklet váltakozása.Irritábilisbél-szindróma, cukorbetegség, hashajtó helytelen használata, vastag­bélrák.
Véres széklet.Aranyér, irritábilisbél-szindróma, gyulla­dásos bélbetegség, colorectalis rák.
Szalagszerül széklet, a végbélnyílás vérzése.Esetleg rák.
Agyagszínű széklet.Májbetegség.
Sötét, fémes szagú széklet.Vérzés az emésztőcsatornában, esetleg bizonyos gyógyszerek mellékhatása.
Bűzös széklet, hasi fájdalom.Hasnyálmirigy-problémák, coeliakia.
Világos csíkok a szék­letben, végbélnyílás környéki viszketés.Bélférgesség.
Világos krétaszínű széklet, sötét vizelet.Epehólyag-problémák, máj rendellenességek.

Hogyan előzhető meg a székrekedés? Együnk több rostot!

A székrekedés megelőzhető, ha naponta legalább 30 g rostot eszünk (babot, teljes kiőrlésű kenyeret, korpás gabonapelyhet, friss vagy szárított gyümölcsöt, friss zöldségeket). A rostok vízvisszatartó tömeget képeznek a székletben, így az nem keményedik meg.

A székletürítést könnyebbé tehetjük, ha naponta megiszunk legalább nyolc pohár vizet. Kerüljük az alkoholt, a koffeint, és korlátozzuk a csokoládéfogyasztást.

Az izmok fontos szerepet játszanak a belek perisztaltikus mozgásában, amely végighajtja a salakanyagokat a bélcsatornán. A rendszeres edzés feszesebbé teszi az izmokat és javítja az emésztést.

A hashajtót csak a legritkább esetben szabad alkalmazni

A székletpuhítók és néhány enyhe hashajtó megnöveli a széklet térfogatát, akárcsak a rostos ételek, más típusai pedig lazítják a székletet. A tablettát és a folyékony gyógyszereket szájon át kell szedni, a kúpot a végbélbe kell helyezni.

A hashajtókat csak rövid ideig szabad szedni, és csak akkor, ha a rostdús étrend nem használ. A rendszeres szedés ellenjavallt, mivel a vastagbél hozzászokik, és egyre inkább csak a gyógyszer hatására lesz képes a széklet továbbítására. Ez idővel befolyásolhatja a vastagbél ösz-szehúzódási képességét, ami hasmenést okozhat, és megzavarhatja a tápanyagok felszívódását. Mivel a hashajtók más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek, általában a rostban gazdag ételek fogyasztása az előnyösebb megoldás.

Mitől lehet hasmenésünk? A fogyasztó tablettákkal bánjunk óvatosan, kóros hasmenést okozhatnak!

Hasmenés akkor fordul elő, ha a belek túl gyorsan húzódnak össze, vagy túl sok folyadék kerül a bélbe: ennek folytán a normálisnál gyakrabban vagy hígabb székletet ürítünk. A háttérben akut probléma vagy betegséggel összefüggő, krónikus rendellenesség is állhat.

Az akut hasmenés hirtelen következik be, és három-négy napig tarthat, bár negyvennyolc órán belül általában javulni kezd. Első jele a székletürítés sürgető és gyakori érzése. Hányinger is kísérheti. Ha hányás és hasi fájdalom is fellép, valószínűleg gyomorbélhurutról van szó.

Hasmenést okozhat egy szokás megváltoztatása, a szorongás, a laktató vagy fűszeres ételek, a nátrium-glutamát és néhány antibiotikum fogyasztása. Az „utazók hasmenését” a szennyezett ételekben és vízben található idegen vírusok és baktériumok idézhetik elő.

Hasmenésszerű tünetek hosszú ideig tartó székrekedés vagy hashajtók szedése után is bekövetkezhetnek, amikor gyengül a vastagbél működése.

Milyen tünetekkel jár az ételmérgezés? Vegyük komolyan a panaszokat!

A gastroenteritis az emésztőrendszer gyulladására használt orvosi kifejezés. A betegséget vírus okozza, de baktériumokkal szennyezett étel fogyasztása is kiválthatja – ez az ételmérgezés.

Az ételmérgezés tünete a hirtelen láz, hányás, hasfájás és hasmenés. A leggykoribb bűnösök a rosszul elkészített húsban és szárnyasban, a nem pasztörizált tejben vagy tejtermékekben lévő Campylobacter, Salmonella és E. coli baktériumok. Az orvos székletmintát kérhet, ezt laboratóriumban elemzik, és ebből azonosítják a kórokozót. Ha a betegség több embert érint, a közegészségügyi szakemberek megpróbálják megtalálni a forrását, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

A legtöbb esetben csak a kiszáradást kell megelőzni, a betegek egyéb kezelés nélkül meggyógyulnak, bár néha antibiotikumokat is rendelnek nekik. A betegség szövődményei leginkább a kisgyermekeket és az idős, legyengült embereket fenyegetik, esetükben kórházi kezelésre is szükség lehet.

Hasmenés esetén fogyasszunk sok folyadékot! A tej kerülendő, ugyanis csak súlyosbíthatja a tüneteket!

Hasmenéses roham után nem ajánlott enni huszonnégy órán át, viszont bőségesen kell forralt vagy palackozott vizet fogyasztani. Ihatunk gyenge, citromos fekete teát vagy gyógynövényteát, de kerüljük a tejet, a tejtermékeket és a gyümölcsleveket, mivel ezek súlyosbítják a hasmenést.

Szedhetünk hasmenés elleni szereket, hogy lelassítsuk a belek aktivitását (bár egyesek szerint jobb, ha hagyjuk, hogy a kórokozó elhagyja a szervezetet). A súlyos kiszáradás károsíthatja a veséket, különösen gyermekek és idősek esetében. Ha tüneteink súlyosak, forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg szájon át szedhető rehidráló oldatot ajánl a folyadék és az ásványi sók pótlására. Ezeket gyógyszertárakban lehet kapni, de készíthetünk ilyet magunknak is: egy csipetnyi sót és egy teáskanál (5 ml) cukrot oldjunk fel 275 ml vízben. Szigorúan ügyeljünk a higiénére, és vécéhasználat után mindig mossunk kezet.

Az orális fogamzásgátlók kevésbé megbízhatók, ha huszonnégy óránál hosszabb ideig hasmenésünk van; szedjük továbbra is a tablettát, de a ciklus hátralévő részében alkalmazzunk más védekezési módot is.

A krónikus hasmenés hátterében tejcukor érzékenység állhat

Tartós hasmenés esetén orvoshoz kell fordulni. Ez előfordulhat gyulladásos bélbetegségek, diverticulitis, irritábilisbél-szindróma, élelmiszerekre, például gluténra (coeliakia) és laktózra (tejcukor) való érzékenység esetén.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.