Női egészség

Visszeresség felismerése és gyors kezelés nőknél fontos!

Testünk vénái közül a láb vénái dolgoznak a legkeményebben. Erősnek kell lenniük, hogy leküzdjék a gravitációt és vissza tudják juttatni az oxigénben szegény vért a tüdőbe, hogy ott megtisztuljon, oxigént vegyen fel, és azt újra elszállítsák.

Hogyan alakul ki a visszér?

Viszér

A vénákban billentyűk találhatók, amelyek a csatornák zsilipjeihez hasonlóan működnek. Csak egy irányban járhatók át: automatikusan átengednek bizonyos mennyiségű vért, de megakadályozzák annak vissza-folyását. Ha a billentyűk nem működnek jól, vagy a véna fala megnyúlik, a vér felgyűlik egy területen és eltorzítja az eret. A torzulás orvosi neve: varicositas.

A visszerek orvosi szempontból ritkán okoznak súlyos problémát. Megjelenésük azonban aggodalomra adhat okot, mivel súlyosabb keringési betegségek, például trombózis jelei lehetnek.

Visszerek főként a lábakon alakulnak ki, melyek el is formátlaníthatják a végtagot. Általában kemények, csomósak és kékek, mivel a vénák fala megnagyobbodik vagy megcsavarodik. Különböző tüneteket is okozhatnak, például fájdalmat, nehézkességet, bőrproblémákat, fekélyeket és a bokák feldagadását. Mivel ezek más betegségek tünetei is lehetnek, beszélni kell róluk orvosunkkal.

A nők és a férfiak valószínűleg egyformán hajlamosak a visszerek kialakulására. Gyakoribb azoknál, akiknek munkájuk következtében naponta több órán át állniuk kell. A visszerek terhesség alatt is kialakulhatnak, valamint túlsúlyos vagy elhízott egyénekben.

Mi történik visszeresség esetében a szervezetben? A billentyűk működésképtelensége áll a háttérben

A leggyakrabban azokban a vénákban alakulnak ki visszerek, amelyek a legközelebb futnak a bőrfelszínhez (ezeket felületes vénáknak nevezik). Gyakran érintett a nagy saphena véna (vena saphena magna), amely a láb belső oldalán fut fel a bokától az ágyékig, valamint a kis saphena véna (vena saphena parva), amely a láb külső oldalán, a bokától körülbelül térdmagasságig halad végig.

A vénákon átáramló vérnek fölfelé, a szív felé kell folynia. Mivel a vénás vér nem pumpálódik ugyanúgy, mint az artériás vér, vénabillentyűk nélkül a gravi- táció hatására visszafolyna. Visszerek e billentyűk nem megfelelő működése esetén alakulnak ki: a véna fala kötőszöveti gyengeség miatt meggyengül és kitágul, és egy bizonyos tágulatnál a billentyűk elveszítik a visszaáramlást megakadályozó szerepüket. A gyenge vénafal miatt a felgyülemlő vér eltorzítja, kanyargóssá teszi a vénát, és lelassítja az áramlást egyik billentyűtől a másikig.

Fontos a mihamarabbi kezelés! Forduljon orvoshoz időben!

A legtöbb ember esztétikai okokból szeretné kezeltetni visszereit, de vannak, akik akkor fordulnak szakemberhez, amikor bőrelváltozások alakulnak ki: a leggyakrabban ekcéma vagy a bőr sötétedése, elszíneződése, ami végül fekély-hez vezethet. Ha a lábunk hirtelen megdagad, és nehéznek érezzük (trombózis), azonnali kezelésre van szükség.

Visszerek a terhesség alatt- a láb felpolcolása sokat segíthet!

A terhesség középső és utolsó szakaszában gyakori panasz a visszerek kialakulása. A magzat nyomja a medencében futó vénákat, emiatt a vér nehezebben folyik a lábakból a szív felé, így megnövekszik a vénák falára gyakorolt nyomás. Ilyenkor azt szokták tanácsolni, hogy igyekezzünk minél kevesebbet hízni, és ne álljunk sokáig egyhuzamban. Segíthet, ha alvás vagy ülés közben felpolcoljuk lábunkat, a napi testmozgás pedig élénkíti a keringést. A visszerek kialakulásának veszélye az egymást követő terhességek során egyre nő.

Az aranyér szintén problémát okozhat a terhesség alatt a székrekedésre hajlamos nők számára. Az aranyér a végbélnyílás körüli vénák visszértágulata, amely a székletürítés közbeni erőlködés, fokozott hasprés hatására alakul ki. A magasabb hasi nyomás miatt a végbél körüli vénás keringés zavart szenved, és az akadályozott elfolyás miatt pangó vér kitágítja a vénákat. Más vénáktól eltérően a végbélnyílás körüli vénákban nincsenek a véráramlást szabályozó billentyűk, és a vérpangás aranyérhez vezet. Ez lehet belső, kívülről nem látható, vagy a végbélből kinyúló és előreeső külső aranyér.

Ha az aranyér kezelésre szorul, olyan kémiai anyagot injektálhatnak bele, amelynek hatására összezsugorodik, vagy egy rugalmas szállal elkötik, hogy megállítsák a keringést ezen a területen. Súlyos esetekben – ha az aranyér nagyméretű, nem reagál a kezelésre és vérzik – vérszegénység is kialakulhat.

Minden olyan esetben orvoshoz kell fordulni, ha a végbélnyílás vérzik, vagy a székletben vér jelenik meg. Ilyenkor a végbélnyílás, a végbél és a vastagbél proktoszkóppal (végbéltükör) vagy kolonoszkóppal (vastagbéltükör) történő vizsgálatára lehet szükség.

Láb felpolcolása

Hogyan enyhíthetőek a visszeres panaszok?

  • Tegyünk rövid sétákat. Álljunk fel a székből, és menjünk egy kört, amikor csak lehet, meg-megemelve sarkunkat. Ez aktiválja az „izom-pumpát”, amely segít mozgásban tartani a vért, és megakadályozza a vérrögök képződését. A vérkeringést élénkítő testmozgás bármilyen életkorban jótékony hatású a nők számára, de különösen a terhesség alatt.
  • Őrizzük meg az egészséges testsúlyt. A túlsúly hozzájárulhat a visszerek kialakulásához.
  • Tegyük fel a lábunkat. Enyhíthetjük a nehézségérzetet és a fájdalmat, ha megemeljük lábunkat úgy, hogy a testünk többi részével egy szintben vagy annál magasabban alátámasztjuk. Ne feledjük, hogy súlyosbítja a tüneteket, ha sokáig ülünk lógó lábbal, mozdulatlanul a székünkön.
  • Viseljünk kompressziós harisnyát (visszérharisnya). Kerüljük a vény nélkül kapható harisnyákat, ehelyett írassuk fel orvosunkkal a megfelelő típusút, és vegyük meg gyógyászati segédeszközöket áruló boltban. A gyógy-harisnyák összenyomják a vénákat, csökkentik a vérrögképződés kockázatát és a kényelmetlenségérzetet. Ezeket azonban nem tanácsos éjszaka viselni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.