Orvosi tanácsok

Az egészséges öregkor titkai

1999-ben két kísérleti gerontológus – a belga Michel Poulain és az olasz Mario Pes – kezdett kutatásokat néhány kis faluban Szardínia szigetén, a hegyvidéki jellegű Nuoro régióban. Kiderült ugyanis, hogy az egész világon ebben a térségben él a legtöbb 100 éven felüli férfi.

A kérdés az volt: vajon miért?

Nem a nuoróiak voltak az elsők, akiket kivételesen hosszú életűnek mondtak. Az 1960-70-es évek­ben hasonló állítások röppentek fel egyes kaukázusi vidékek, illetve az ecuadori Vilcabamba-völgy lakóiról. E jelentések jó része azonban túlzónak bizonyult. Poulain és Pes viszont minden jel szerint olyan közös­ségre bukkant, amelynek lakói valóban kivételesen sokáig élnek.

A hosszú élet központjai

Azóta más kutatók egyéb olyan régiókat is azonosítot­tak, amelyek lakóinak szokatlanul nagy hányada él egészségesen még 80, 90 vagy 100 éves kora után is.

Az amerikai Dan Buettner hét ilyen hosszúélet-közpon-tot azonosított, amelyeket „Kék Zónáknak” nevez. Ide­tartoznak a következők:

  • Nuoro tartomány az Olaszországhoz tartozó Szardí­nia szigetén;
  • az Okinava-sziget Japán déli partjainál;
  • a Costa Rica-i Nicoya-félsziget;
  • a görög Ikaria szigete;
  • a kaliforniai (USA) Loma Linda.

Sokat kutatták már azokat a tényezőket, amelyek az e régiókban várható hosszú élettartam hátterében állnak. A Kék Zónák titka a jelek szerint az ott élők génjeinek, környezetének és életmódjának sajátos kombinációja.

Családi vonás

A vizsgálatok során kiderült, hogy a hosszú életű embe­reknek az átlagot meghaladó valószínűséggel vannak hosszú életű rokonaik. Gyakran eldugott helyeken – a hegyek közt, távoli völgyekben vagy szigeteken – élnek, és a kutatók úgy gondolják, hogy ezeken a területeken a természetes kiválasztódás már rég kiszelektálhatta azo­kat a géneket, amelyek korai halálra hajlamosítanak.

Az élet receptje

A génjeivel nem sokat tehet, ám vannak olyan egyéb, a hosszú élettel föltehetőleg kapcsolatban álló tényezők, amelyeket ön is élete részévé tehet. Íme, néhány ötlet.

1. Mozogjon!

A hosszú életű embe­rek legtöbbje olyan vidékek lakója, ahol a mozgás a mindennapi élet része. Nuoro juhászai mindennap nagy távolságokat járnak be a mere­dek hegyi ösvényeken, az okinavaiak halásznak és vadásznak, Loma Lindában pedig igen sokan gyalo­golnak és sportolnak. Az efféle rend­szeres testmozgás segít a szívbeteg­ség, a rák és a demencia elleni védelemben. A testmozgás meg­hosszabbíthatja a telomereket, ame­lyek hosszúsága a jelek szerint kap­csolatban áll az élet hosszával.

2. Szundítson egyet!

A földközi-tengeri szigetek lakói körében vég­zett MEDIS-vizsgálat szerint a hosszú életű emberek lakta görög szigeteken elterjedt szokás a déli alvás. Úgy vélik, a szunyókálás csök­kenti a szívbetegség kockázatát – talán a stressz-szint mérséklésével.

3. Táplálkozzon helyesen!

Az étrend kulcsfontosságú tényező, és a Kék Zónák lakói többnyire termé­szetes, teljes értékű ételeket esznek, például zöldséget, gyümölcsöt, hán­tolatlan gabonaféléket, magokat, olajos magvakat, joghurtot, vadhúst és halat. Ezek mindegyikében ala­csony az ártalmas zsírok szintje, míg az egészségeseké – például az ómega-3 zsírsavaké – magas, ráadá­sul kevés vagy közepesen sok fehér­jét tartalmaznak. Sok táplálékukat maguk gyűjtik, vadásszák vagy halásszák, így a táplálék megszer­zése rendszeres testmozgással is jár.

4. Vegyen részt közössége éle­tében!

A kutatások azt mutatják, hogy az ikigai (japán kifejezés, amely azt az érzést jelenti, hogy van értelme az életnek) fontos tényező a hosszú és egészséges élet szem­pontjából. Idősebb embereket ta­nulmányozó japán kutatók azt talál­ták, hogy a produktivitás (akár munkában, akár valamilyen hobbi­ban), a barátok, a gyakori beszélge­tés és az élet iránti érdeklődés mind növelik az ikigait.

5. Maradjon éhes!

A világ hosszú életű lakóinak további közös vonása, hogy általában nem esznek túl sokat. Szervezetünk úgy fejlődött, hogy képes legyen megbirkózni az átmeneti ínséges időszakokkal, így a viszonylag energiaszegény (napi 1880 kcal körüli) étrend meg­hosszabbíthatja az életet. Az idő­sebb okinavaiak BMI-je 18 és 22 közötti. Úgy maradnak karcsúak, hogy főként zöldséget és gyümöl­csöt, vagyis alacsony energia­sűrűségű ételeket esznek, és abba­hagyják az evést, még mielőtt jóllakottnak éreznék magukat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.