Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles gyógyszerek szedése – Idősek, vigyázat!

Ha ön elmúlt 65 éves, a gyógyszerszedés nagyobb körültekintést igényel, mint fiatalabb korban. Az idősödő szervezetben a gyógyszerek egyre rosszabbul szívódnak fel a béltraktusból, egyre kevésbé hasznosulnak jól, és a gyógyszerek lebomlása és kiválasztása is kevésbé hatékony. Ennek következtében fokozódnak a nem kívánt mellékhatások, vagy éppen ellentétes hatások alakulnak ki. Ráadásul idős korban gyakran van szükség több gyógyszer együttes szedésére, a gyógyszerek hatásai és mellékhatásai pedig így gyakrabban módosulnak.

A kezelés beállítása során az orvosnak fokozottan kell ügyelnie a gyógyszerek felszívódását, eloszlását, célba jutását és kiürülését befolyásoló tényezőkre.

A beszűkült veseműködés következtében lassúbb a vesén át kiválasztódó gyógyszerek kiürülése, így a vérben a normálisnál magasabb koncentrációban jelen lévő gyógyszerek mellékhatásai felerősödnek. Például az aminoglikozid antibiotikumok a belső fülben felhalmozódva halláscsökkenést okozhatnak, egyes vérnyomáscsökkentők fokozott hatása pedig alacsony vérnyomással, szédüléssel járhat. Vesén át ürülő gyógyszerek, melyek idős korban problémát okozhatnak.

Ezek:

 • Vérnyomáscsökkentők: kaptopril, enalapril, lizinopril.
 • Szívgyógyszerek: digoxin.
 • Antibiotikumok: amikacid, ciprofloxacin, gentamycin, vankomycin.
 • Vízhajtók: amilorid, furoszemid, hidroklorotiazid.
 • Savcsökkentők: cimetidin, ranitidin.
 • Antivirális szerek: amantadin.
 • Antipszihotikum: lítium (lithium carbonate).

A májműködés csökkenése következtében lassul a gyógyszerlebontás, így a gyógyszerek vérszintje kórosan megemelkedhet.

Ezek:

 • Ritmusszabályzók: propranolol, labetolol, verapamil.
 • Nyugtatók: diazepam, klórdiazepoxid.

A folyadékháztartás és az anyagcsere is egyre kevésbé hatékony, ezért az idős szervezet össz víztartalma csökken, így a bevett gyógyszerek kisebb víztérben oszlanak el, ami magasabb vérszintet okoz. A gyógyszerek magasabb vérszintje pedig a káros mellékhatások súlyosbodásával jár (pl. a paracetamol májelégtelenséget okozhat) vagy a gyógyszer hatásának kóros felerősödését eredményezi (a szívritmus szabályozók súlyos bradikardiát [alacsony pulzus] vagy ritmuszavart, az alvadás gátlók vérzést okozhatnak).

Az időskorban gyakori hízás miatt megnő a test zsírtartalma, s a zsír oldékony gyógyszerek eltárolódnak a zsírszövetben, így csökken a lebomlásuk:

 • Nyugtató: diazepam
 • Antipszihotikum: amitriptilin
 • Ritmusszabályzó:

Az idős szervezetben a vér albumin (fehérje) szintje is alacsonyabb, így csökken a gyógyszerek fehérjekötése, és több szabad, aktív hatóanyag kerül a keringésbe:

 • Alvadásgátló: warfarin.
 • Antiepileptikum: fenitoin.

Az immunrendszer aktivitása is csökken, így az immunrendszerre ható gyógyszerek mellékhatásai (gyulladások, vérképzőszervi eltérések) felerősödnek.

Ezek:

 • Daganatellenes gyógyszerek
 • Antivirális szerek
 • NSAID-k (nem szteroid gyulladáscsökkentők). A különféle gyógyszerek együttesen alkalmazva befolyásolják egymást a hatás kifejtésében, a felszívódásban, a lebontásban vagy a kiürülésben. Az NSAID-k felfüggesztik egyes vérnyomáscsökkentők hatását. Néhány allergia és depresszió elleni gyógyszer együtt alkalmazva idős embereknél növeli a szellemi leépülés és a korábbi halálozás kockázatát.

Több gyógyszer rendelkezik ún. antikolinerg mellékhatással, vagyis az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag hatását blokkolják, aminek zavartság, homályos látás, székrekedés, szájszárazság, szédülés, vizeletürítési vagy vizelettartási nehézség a következménye. Ilyenek az álmatlanság, allergia, utazási betegség (szédülés, hányinger), depresszió és inkontinencia elleni készítmények. Az idős emberek érzékenyebbek az antikolinerg hatásokra.

A következő táblázatban bemutatjuk az idősek számára rizikót jelentő gyógyszereket, így azok alkalmazása időskorban nem vagy csak korlátozottan javasolt. A kívánt terápiás hatást egy másik, kevésbé veszélyes készítményre való áttéréssel kell elérni-, vagy ami még rosszabb, nem visel semmit? Nos, egyes, az újabb és biztonságosabbnak mondott altatókat zaleplont és zolpidemet szedő személyek számára ez nem csak álom volt.

Ahogy a 2000-es években egyre többen szedték e gyógyszereket, az FDA-hoz (Amerikai Élelmiszeres Gyógyszerbiztonsági Hatóság) mind több jelentés érkezett alvajárásról, illetve arról, hogy emberek alvás közben ettek, dühkitöréseket produkáltak vagy igen autót vezettek (a szemük nyitva volt). Néhányuknál még éjszakai táplálkozási rendellenességek is kialakultak, egy nő pedig arra ébredt, hogy lefestette a lakása bejárati ajtaját. Úgy tűnik, hogy e viselkedések egyébként meglehetősen csekély kockázatát növeli, ha a gyógyszerek szedése mellett alkoholt is fogyasztanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.