Orvosi tanácsok

Mozogjon a fiatalosságért!

Nem muszáj leragadnia az ülő életmód mellett pusztán azért, mert elszálltak ön felett az évek. A rendszeres testmozgás és az aktív kedv­telések nemcsak az izomtömeg és a mozgékonyság megőrzésében segí­tenek, hanem egy sor olyan egészségi előnyt is kínálnak, amelyek élvezetesebbé teszik az életet.

Egyszerre csak keveset!

Kutatási eredmények! Egy 2012-ben, egészséges, de ülő életmódú, középkorú alanyok bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a heti háromszor 30 perces edzések, amelyekben az intenzív mozgást (ebben az esetben kerékpározást) kímélőbb mozgásformákkal váltogatták, alig két hét alatt 35 százalékkal csökkentették az inzulinrezisztenciát.

Ez a módszer vonzó lehet azoknak, akiknek nehezükre esik be­tartani a heti ötször 30 perc mérsékelt inten­zitású testmozgásra vonatkozó ajánlást. Kérje orvosa tanácsát az önnek megfelelő testmoz­gási programra vonatkozóan.

Erősítsen a hosszabb életért!

Az indiai Kolkatában (régen Kalkutta) élő Manohar Aich, aki 1952-ben elnyerte a Mr. Universe címet, 2012 márciusában ünnepelte a 100. születésnapját. Ő biztos abban, hogy a rendszeres súlyzózásnak köszönheti hosszú életét. No persze nem lehetünk mind világbajnokok, ám nagyon fontos, hogy minél tovább megőrizzük izma­ink erejét. A tudósok szerint nem is annyira az évek múlása okozza az időskori izomle­épülést (sarcopenia), hanem a tétlenség. Az aktív életmód nemcsak az izomtömeg megőrzésében segít, de hatására fiatalabbnak is érezheti magát.

Megpróbálkozhat például a következő módszerekkel:

  • Súlyzózzon!
  • Végezzen gyakorlatokat rugalmas gumi­szalagokkal!
  • Használjon edzőtermi erősítőgépeket!
  • Vegyen részt jóga- vagy Pilates-foglalkozásokon! Ezek a mozgásformák a test súlyát felhasználva segítenek az izomtömeg növelésében.
  • Iratkozzon be egy erősítőcsoport­ba, ahol súlyzókkal is dolgoznak!

Emelgessen konzervet!

Ha izomleépülést tapasztal ma­gán, bármely életkorban visszafordíthatja a folyamatot és visszanyerheti erejét. Szánjon hetente kétszer 10-15 percet erősítésre! Nem muszáj ehhez edzőterembe járnia – a háztartás­ban található tárgyak is megfelel­nek. Kezdje akkora súllyal, amelyet könnyen fel tud emelni 8-12 alkalommal, és két ilyen sorozatot végezzen. Ha ezt már túl könnyűnek érzi, növelje a súlyt.

A tangózás segít a Parkinson-kór ellen

Amerikai kutatók fölfedez­ték, hogy a heti kétszeri tangóórák segítettek a Parkinson-kórban szenve­dőknek egyensúlyérzékük javításában és mozdulataik egyenletesebbé tételében. Más kutatások szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a tangó segíthet az ebben a betegségben szenvedőkön.

Alkalmazza Moshe módszerét!

A romló egyensúlyérzék nem elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek. A kutatások sze­rint a Feldenkrais-módszer – egy kímélő moz­gásprogram, amelyet 1949-ben dolgozott ki Moshe Feldenkrais mérnök és harcművészet­oktató – különösen kedvezően hat az időseb­bek egyensúlyérzékére. A módszer lényege, hogy egy sor kíméletes gyakorlat segít ponto­sabban is megérteni, hogyan mozgunk, gon­dolkozunk és érzünk.

Rázza fel!

A csontritkulás megelőzéséért végezzen gyakorlatokat vibrációs gépen. Egy belga vizsgálat szerint a vibrációs tréning az 58 és 74 év közötti nők esetében már hat hó­nap után növelte a csípőcsont ásványianyag-sűrűségét és az izmok erejét. Úgy tűnik, hogy a rezgések aktivizálják a csontépítő sejteket, miközben csökkentik a csontok leépítését végző sejtek tevékenységét.

Javítsa látását Zumbával!

A rendsze­res testmozgás a látását is óvhatja, állítja egy amerikai tanulmány csaknem 4000, 43 és 86 év közötti korú személy vizsgálata alap­ján.

Kutatási eredmények! A kutatók úgy találták, hogy akik heten­te háromszor vagy ennél is gyakrabban iz­zadnak meg, azok esetében 70 százalékkal kisebb az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázata – 60 év fölött a látás elvesztésének ez a leggyakoribb oka.

Olyan tevékenységet válasszon, amelyben örömét leli, mivel így nagyobb a valószínűsége annak, hogy ki is tart mellette. Jó választás például a zumba (latin ritmusokra épülő tánc, egyben fitnesz-program), a teniszezés vagy a fürge gyaloglás.

Húzza ki magát, engedje le a vállát, és feszítse ki a mellkasát – ezáltal úgy érezheti, hogy erősebb, jobban ura az életének, és ké­pes megbirkózni a nehéz helyzetekkel. Ha így javítja testtartását, az fokozhatja szellemi és érzelmi szívósságát, s még a stresszes emlé­kek elviselését is megkönnyíti. Ezt állítják amerikai és kanadai kutatók, akik fölfedez­ték, hogy a görnyedt tartású személyek fogé­konyabbak az érzelmi és a testi fájdalmakra egyaránt. Az erőt sugárzó testtartás növelheti a tesztoszteron szintjét – ez a hormon a férfi­akban és a nőkben is fokozza a fájdalomtű­rést -, miközben csökkentheti a stresszhormonok közé tartozó kortizol koncentrációját.

Járjon kicsit gyorsabban, és tovább fog élni, mondják a Sydney-i Egyetem kuta­tói. Megvizsgálták 1700, 70 év fölötti férfi gyaloglási sebességét, és azt találták, hogy akiknek a tempója meghaladta az 5 km/h-t, azokat 1,23-szor kisebb valószínűséggel érte korai halál, mint kényelmesebb, átlagosan 3 km/h sebességgel sétáló társaikat.

Ásson, ültessen, metsszen!

Ha nincs kedve edzőterembe járni, a kertjében is talál elegendő lehetőséget a mozgásra. Egy amerikai vizsgálat megállapította, hogy a május­ban heti 30 órát, júniusban és júliusban pedig heti 15 órát kertészkedők könnyedén túlteljesítették az általában javasolt heti öt­ször 30 perces mérsékelt intenzitású mozgást. Gondozza kertjét, hogy a szép látvány és a gazdag termés mellett élvezetes és mindig változó testmozgásban legyen része – nagy­részt ráadásul erősítő jellegűben – amely jót fog tenni a csontjainak.

A szabadban ráadá­sul bőven részesül a hangulatát javító nap­fényből is. Ha nincs kertje, felajánlhatja se­gítségét egy barátjának vagy szomszédjának – ez mindkettejüknek előnyös lehet. Kertje ugyanolyan hatékony testmozgási lehetőségeket kínál, mint bármelyik edzőterem.

Próbálja ki a tajcsit!

A kínaiak szerint a tajcsi sok évszázados művészete késleltethe­ti az öregedést és meghosszabbíthatja az éle­tet. Az American Journal of Health Promotion című szaklap egy 2010-es e témával foglalko­zó cikke egész sor kedvező hatást talált:

  • egészségesebb csontok, szív és tüdő;
  • jobb mozgásképesség és egyensúlyérzék;
  • kisebb esési kockázat;
  • jobb hangulat és életminőség.
Hazánkban még nem terjedt el széles körben a tajcsi alkalmazása, ám ha érdekli, az inter­neten utánanézhet, tartanak-e a lakhelye környékén ilyen foglalkozásokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.