Orvosi tanácsok

Idült hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és megelőzése

fehérjék, zsírok, szénhidrátok emésztésében alapvető fontosságú hasnyálmirigy idült gyulladása (krónikus pancreatitis) a mirigy állo­mányának irreverzibilis pusztulását és ennek folytán a hasnyálmirigy anyagcserében betöltött szerepének progresszív károsodását jelenti.

Hasnálmirigy gyulladás gyakorisága

Gyakoriságát tekintve nem rendelkezünk megbízható adatokkal, annyi bizonyos, hogy az alkoholfogyasztás növekedésével nálunk is sza­porodnak a krónikus pancreatitises esetek. Jelentőségét a gyakran visszatérő erős hasi fájdalom és a betegség előrehaladtával a fokozódó alultápláltság, rossz táplálékhasznosulás (maldigestio) képezik. Fő ok az alkoholizmus. Férfiaknál 80 gramm, nőknél 50 gramm napi abszolút alkoholra számított alkoholmennyiség 10-15 évi elfogyasztása krónikus pancreatitishez vezethet. Érdekes és nem kellően magyarázható, hogy a krónikus pancreatitis nem jár föltétlenül együtt májcirrhosissal, tehát az alkohol zömmel vagy a májat, vagy a hasnyálmirigyet károsítja.

A be­tegség schubokban zajlik és a visszatérő gyulladás nem csak a mirigyál­lományt, hanem a hasnyálmirigy kivezető csövét is károsítja, mely az anyagcserében részt vevő enzimeket a vékonybélbe szállítja a táplálék elbontása céljából. A vezeték érintettsége szűkületeket okoz, ami gátolja az enzimek kiürülését, ez pedig fokozza a szerv gyulladását (obstruktiv krónikus pancreatitis). Az alkoholon és az obstruktiv tényezőn kívül rit­kán egyéb ok is szerepel, így genetikai ok, mellékpajzsmirigy túlműkö­dés, vagy a hasnyálmirigy fejlődésének zavara (pancreas divisum) és az úgynevezett cisztás fibrosis.

Melyek a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei?

Vezető tünete a hasi fájdalom, melyet nagyobb étkezés vagy alkohol abúzus pro­vokál. Jellemző tulajdonsága, hogy ha a beteg előre hajol, a fájdalom enyhülhet. A gyakori erős fájdalom viszi orvoshoz a beteget.

Jegyezzük meg! A krónikus pancreatitisesek 20%-a azonban nem érez fájdalmat. Ezeknél az anyagcserezavar, a rossz táplálék­hasznosítás hívja föl a betegségre a figyelmet, ez azonban már előrehaladott ál­lapotra utal. Fogyás, nagymennyiségű gyakoribb, bűzös, zsírfényű széklet, később cukorbetegség társulása jellemzik.

Elzáródásos sárgaság, ciszták kialakulása a hasnyálmirigy állomá­nyában, illetve a ciszták megrepedéséből származó hasi, mellkasi folyadékgyülem súlyos szövődménynek számítanak. Az erős fájdal­mak, az alultápláltság és a cukorbaj érthetővé teszik, hogy a krónikus pancreatitisben jelentős a munkaképesség csökkenése. Az előrehala­dott esetek egy része döntően az erős fájdalom miatt műtétre kerül, ezen esetek nagyobb részét rokkantósítják.

Jegyezzük meg!  A súlyos fájdalom és a kondícióromlás az életminőséget nagymértékben rontják. A krónikus senyvesztő állapot az életet megrövidíti, a szövődmények a halálozást előrehozzák.

Mit tehetünk a betegség kialakulása ellen?

A megelőzés az alkohol abúzus kerülése. Kialakult kórkép esetén teljes alkoholti­lalom, optimális arányú fehérje- és zsírbevitel ajánlott, ami fehérjedús diétát jelent kevés zsírral, gyakori kis étkezések formájában. Ez bizonyos fokú regenerációt is elősegíthet. Döntő fontosságú nagy enzimtartalmú hasnyálmirigy-kivonatok rend­szeres bevitele az étkezéseknél, ami részben pótolja a kiesett fehérje-, szénhidrát-, zsíremésztést. Szűrőprogram nincs.

Milyen gyakori a korai felismerés?

A korai esetek felismerését szolgálja, hogy hasi panaszok esetén gyakran végzünk ultrahangvizsgálatot, ez a krónikus pancreatitis gyanúját föl­vetheti. A diagnózist kiegészítő képalkotó vizsgálatok szolgálják, illetve a ritkán végzett funkcionális diagnosztika biztosítja. A műtéti esetek ki­szűrésében az endoszkópos vizsgálatnak, azaz a hasnyálmirigy-vezeték kontrasztanyagos feltöltésének a szerepe ma is jelentős.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.