Orvosi tanácsok

Gondolati úton való öngyógyítás

Nemcsak az alternatív gyógyítók, hanem a hagyományos orvostudomány képviselői is felismerték, hogy a test és a szellem kölcsönösen hat egymásra. Ez az oka annak, hogy a meditáció és a pozitív gondolkozás javíthatja a közérzetet, illetve hogy a relaxáció és a masszázs az elmét is megnyugtatja.

Alapvető szemléletváltás

 • Összpontosítsunk az élet jó dolgaira! Rossz napokon ez néha nem könnyű, de csak próbálkozzunk! Az öröm forrása lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint a macskánk bolondozása, az első saját termesztésű paradicsom vagy egy remek könyv.
 • Gondoljunk arra, hogy ez lehetőség valami újnak a kipróbálására! Ez az új dolog talán olyasmi lesz, amit már régóta szerettünk volna.
 • Fő a nyugalom! Ez testünknek és elménknek is javára válik. Csupán reakciónktól függ, hogy a tőlünk független, idegesítő vagy szomorú helyzet vagy személy stresszt okoz-e.
 • Vezessünk örömnaplót, ha az segít azonosítani és felidézni a kellemes dolgokat! Szép könyvbe írjuk, amelyet élvezet forgatni, s lehetőleg mindennap jegyezzünk fel benne három olyan dolgot, amelyért hálásak vagyunk!
 • Próbáljunk meditációs vagy barokk zenét hallgatni! Megállapították, hogy e zenék alfa agyhullámokat váltanak ki, amelyek mély testi és szellemi relaxációhoz vezetnek.
 • Igyekezzünk a vágyott jó dolgokra gondolni, nem pedig azon rosszakra, amelyeket el szeretnénk kerülni! Idővel észrevesszük majd, hogy gondolkodás-módunk is megváltozik.
 • Ha egy terv félresiklik, ne dühöngjünk, tanuljuk meg elhárítani a nyugtalanító gondolatokat! Ehhez kell némi gyakorlat, de szerencsére vannak olyan technikák is, amelyek segítenek benne. Cseréljük a borús képzeteket életigenlőkre, s ezzel leküzdjük a negatív gondolkozást kísérő folytonos stresszt.
 • Hagyjunk fel a „mindent vagy semmit” gondolkozással! Senki sem tökéletes.
 • A relaxáció megkönnyítése érdekében hallgassunk meditációs zenét vagy irányított meditációs hangfelvételeket. Ezek különösen hatékonyak lehetnek a nap végén, amikor kellő mértékben felkészítenek a mély és egyben pihentető alvásra.
Tipp: Használjuk ki a szép időt, és meditáljunk a szabadban!

Relaxációs technikák

 • Ülő meditáció: A meditáció erős nyugtató hatást fejt ki a testre és az elmére, lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást, fokozza az agy vérellátását, és kiegyensúlyozottá teszi az agyhullámokat. Üljünk le kényelmesen – ha tetszik, törökülésben – egy nyugodt helyen, ahol nem zavarnak! Hunyjuk le a szemünket, és lélegezzünk mélyen, lassan! Nyugtassuk meg az elménket, és tisztítsuk meg minden gondolattól! Ennek elérésében segít, ha minden figyelmünket egy dologra összpontosítjuk, például egy gyertya lángjára, egy virágra a vázában, a légzésünkre vagy a csendesen, zümmögve ismételgetett „Om” szó hangzására. Először 2-3 percig üljünk csendben! (Ahogy hozzászokunk a gyakorlathoz, ezt az időt 20 percre növelhetjük.) Mindvégig összpontosítsunk a választott dologra! Ha a gondolataink elkalandoznak, fordítsuk vissza a figyelmünket a korábban kiválasztott dologra! Ahogy gyakorlunk, ez egyre könnyebb lesz, tehát ne adjuk fel!
 • Izomellazítás: Zaklatott életvitelünk mellett sokan már el is felejtettük, milyen érzés ellazulni. Ez a gyakorlat segít az érzés felidézésében. Feküdjünk a hátunkra a földön vagy az ágyban! Tegyünk párnát a térdünk alá, hogy a keresztcsonti tájék kényelmes helyzetben legyen, a fejünk alá pedig olyan lapos párnát helyezzünk, amilyet csak el tudunk viselni! Lazítsunk néhány percig ebben a pozícióban! A következő 10 percben mód-szeresen menjünk végig fő izom-csoportjainkon, és mindegyiket feszítsük meg háromszor! A lábfejtől kezdve haladjunk fokozatosan a fej felé, a következő sorrendben: láb-szár, comb, far, has, mellkas, hát, kézfej, kar, váll, nyak és arc! Minden izmot 3 másodpercig tartsunk megfeszítve, majd nagyon lassan lazítsuk el! Minden egyes megfeszítést követően tapasztalni fogjuk, hogy az izmokat egy kicsit jobban el tudjuk lazítani. Pihenjünk 5 percig, és élvezzük a mély relaxáció érzését! Ha fel-kelünk, azt fokozatosan tegyük, nehogy elszédüljünk, és eleinte azután is csak lassan mozogjunk!
 • Önakupresszúra: Ezt a technikát akár az irodában vagy a buszon is feltűnés nélkül használhatjuk feszültségoldásra. Az ujjaink hegyével végezzünk körkörös arcmasszázst középről kifelé haladva! Valahányszor mélyedést érzünk a csontokon, álljunk meg, tartsuk ott az ujjunk hegyét, és nyomjuk finoman néhány másodpercig!
 • Fejbőrmasszázs: Akkor használjuk, ha úgy érezzük, hogy fájni fog a fejünk, vagy feszültek vagyunk! Markoljunk meg egy maréknyi hajat a fejbőr közelében, majd néhányszor engedjük ki és szorítsuk újra össze az öklünket! A hajat markolva mozgassuk előre-hátra: érezzük, amint a fejbőrünk csúszkál a koponyán! A masszázst a hajas fejbőr minden részén ismételjük meg!
 • Lábmasszázs: E kezelés során a meleg, valamint a kavicsok apró nyomáspontjai együttesen frissítik fel az elfáradt lábfejet. Tegyünk sima kavicsokat vagy üveggolyókat egy nagy tál aljára, és öntsünk rájuk olyan meleg vizet, amilyet csak el tudunk viselni! Adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat is! Mártsuk a tálba a lábunkat, és enyhén rányomva mozgassuk előre-hátra a kavicsokon!
 • Mellkas masszázs: Ezzel a stressz miatt megfeszült mellizmokat lazíthatjuk el. Végezzünk határozott masszázst a mellkas felső részén: a tenyerünk sarkával, körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, középről kifelé haladva!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.