Magasvérnyomás kezelése

Mi a stressz, és hogyan befolyásolja a vérnyomást?

A stressz a szervezet fokozott igénybevételét jelenti, amelyet a szo­katlan, tartósan fennálló, vagy gyakran ismétlődő, nagy megterhelés vált ki.

A stressz kezdeti szakaszában emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, majd a kompenzáló mechanizmusok hatékonyságától függően normali­zálódik vagy állandósul a magas vérnyomás.

Selye János kutatásai

A stressz kutatását a magyar származású Selye János indította el. A stressz hosszas viták után ma már széles körben használt fogalommá vált. Lé­nyegileg a stressz a szervezetben egymást szabályszerűen követő változások folyamata, amit a szervezetet érő megterhelések (stressorok) indítanak el. Ezt a folyamatot Selye összefoglalóan általános adaptációs szindrómának nevezte.

Az általános adaptációs szindrómának három fázisa különíthető el:

  • Alarm reakció: az erős ingerek „riasztják” a szervezet védekező mechanizmusait. Cannon vészreakciónak nevezte ezt az állapo­tot. Ilyenkor emelkedik a vérnyomás, szaporább a szívműködés, csökken a hasi szerveken-, és növekszik a harántcsíkolt izmokon átáramló vérmennyiség, kiürülnek a vérraktárak, nő a vénás visszafolyás a szívbe, szaporább a légzés, megindul a verejtékezés és fokozódik az intermedier anyagcsere. Mindezeket a változásokat a szimpatikus efferensek aktivitásának és a mellékvesevelő hor­montermelésének (adrenalin, noradrenalin) a növekedése váltja ki, amit össze­foglalóan szimpato-adrenalis aktivációndk nevezünk.
  • A kompenzáció fázisa: ha rövid időn belül (20-30 perc) nem múlik el a vészreakciót kiváltó megterhelés, akkor az úgynevezett hypothalamus-hypophysis-mellékvesekéreg tengely növekvő aktivitása következtében foko­zódik a mellékvesekéreg hormontermelése. Magas az ACTH, a kortizol és a kortikoszteron szint a vérben. A mellékvesekéreg hypertrophizál. Mennél hosszabb ideig áll fenn a stressz, annál súlyosabb tünetek jelentkeznek. A fo­kozott energiafelhasználás következtében csökken az elraktározott szén­hidrátok és zsírok mennyisége. Állandósul a magas vérnyomás, szívpanaszok és gyomorfájdalmak (fekély) jelentkeznek. Az egyén feszült, szorong, fáradt, az alvászavarok miatt nem tudja kipihenni magát, gyengül az emlékező-, és az ítélőképessége, az ehhez szokott egyén egyre többet dohányzik, több kávét és alkoholt fogyaszt.
  • Helyreállás vagy kimerülés: a kompenzáció eredményeként a szervezet kivédi a megterhelés hatásait, illetve alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Ha pedig kimerülnek a kompenzáció mechanizmusai, vagyis véglegesen felborul a szervezet homeosztázisa, akkor beáll a halál.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.