Orvosi tanácsok

Milyen természetgyógyászati kezelések vannak?

A természetgyógyászati kezelések célja nem csupán a tünetek megszüntetése, hanem az egész ember gyógyítása. Sokan hisznek abban, hogy e terápiák kíméletesebben kezelik a betegségeket, hatékonyabbak a stressz okozta problémák ellen, és kevesebb mellékhatásuk van, mint a hagyományos gyógyszereknek.

Kihez forduljunk?

Az a legegyszerűbb, ha a megfelelő szakmai szervezeteknél érdeklődünk. Magyarországon a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége tud felvilágosítást adni.

  • Ha kételyeink vannak, kérjük meg a terapeutát, hogy mondja el, miféle képzettséggel rendelkezik! Szavait utóbb az adott szakmai szervezetnél ellenőrizhetjük.
  • Előre tudjuk meg az árat! Ez akár alkalmanként is változhat, a kezeléstől és annak időtartamától függően. Itt is a szakmai szervezet adhat fel-világosítást arról, mit tekintsünk el-fogadható ártartománynak. Az első vizsgálat sok esetben hosszabb, s emiatt drágább is a rendes kezeléseknél: a szakember ilyenkor részletes kórtörténetet készít.
  • Kerüljük azokat a terapeutákat, akik a hagyományos gyógyszerek teljes elhagyására biztatnak, vagy akik irreálisnak tűnő eredményekkel kecsegtetnek!
  • Orvosunk beleegyezése nélkül ne hagyjuk abba a nekünk felírt gyógy-szerek szedését! Ha a természet-gyógyásznál tett látogatás után aggasztó tüneteket észlelünk, forduljunk orvosunkhoz!

Fontos jelek

Az íriszdiagnosztika azon az elven alapul, hogy a szem szivárványhártyája (az írisz) információt ad a szervezet egészségi állapotáról. Ha például az írisz körül sötét perem látható, az a nem kellő hatékonyságú kiválasztást jelzi. A módszer alkalmas arra, hogy idejében figyelmeztessen valamilyen rendellenességre, még mielőtt az súlyosabbá válna, vagy arra, hogy egyszerűen csak ügyeljünk az egészségünkre.

A kineziológia az izmok vizsgálatán alapul. A reakciók jelzik, hogyan működik a test, és vannak-e kémiai vagy energetikai jellegű egyensúlyzavarai. Segíthet az allergia felismerésében, és a tanulási nehézségekkel küszködő gyermekeknél is hasznos.

A biofeedback módszer során számítógép elemzi a szívritmust, a pulzust és az agyhullámokat. Az eredmények alapján olyan programot terveznek, amely alkalmas a rendellenességek tüneteinek kezelésére. Ha például állapotunkat rontja a stressz, akkor stresszcsökkentő technikákra tanítanak meg.

Kíméletes kiigazítás

A manuálterápiás eljárások közé tartozó oszteopátia (csontkovácsolás) és a kiropraktika közös célja a fájdalom megszüntetése műfogások révén, módszereik azonban különböznek.

A csontkovács az ízületek óvatos manipulációja és a gerinc mechanikai működését javító apró módosítások révén próbálja helyreállítani a gerinc egyensúlyát, (így javul az izmok, az idegek, az ízületek és az ízületi szalagok működése is.

A kiropraktika során a szakember a gerinc masszírozása és manipulációja által igyekszik egyensúlyba hozni testünk szerkezetét, s hasonló módszereket alkalmazhat a végtagokon és a koponyán is. Az első vizit hossza akár egy óra is lehet. A kezelés előtt általában röntgenfelvételt kérnek a gerincről, illetve általános orvosi vizsgálatra (pl. vérnyomásmérés) is sor kerül. Az esetek többségében különböző testhelyzetekben is megvizsgálnak bennünket, valamint ellenőrzik a reflexeinket. Nem csupán a csont- és izompanaszainkról fognak kérdezni, hanem az életmódunkról, a munkánkról és a szabadidős tevékenységeinkről is.

A szakemberek kíméletesen kezelik az ízületeinket és az izmainkat. Van, amikor hirtelen, egy gyors, fájdalommentes mozdulattal „kattintják be” az ízületet, miáltal a környező izmok szinte azonnal ellazulnak. Tanácsokat is kapunk arról, milyen gyakorlatokkal őrizhetjük meg ízületeink mozgékonyságát.

Milyen kezelés?

  • Aromaterápia: A terápia során növényi illóolajokat használnak, gyakran masszázzsal kombinálva. Szépségápoló kezelés része lehet, de alkalmazzák nő-gyógyászati problémák, bőrpanaszok és izomsérülések gyógyítására is.
  • Gyógynövény-terápia: Olyan, gyógyító hatású növényeket használnak a kezelés során, amelyek a szervezet természetes gyógyulási folyamatait serkentik. A következő problémák esetén alkalmazzák: fájdalom, nőgyógyászati panaszok, premenstruációs szindróma, stressz, alvászavarok, emésztési problémák, fejfájás, pattanásosság és ekcéma.
  • Homeopátia: Először felveszik a páciens részletes kórtörténetét, s kis mennyiségben olyan készítményeket adnak neki, amelyek töményen alkalmazva kiváltják, nagy hígításban viszont megszüntetik a panaszokat. Főleg érzelmi gondok, allergia, a menstruációval és a változás korával összefüggő rendellenességek esetén használják.
  • Naturopátia: A hagyományos orvoslás és bizonyos természetgyógyászati módszerek ötvözete, amely több gyakori betegséggel (súlyproblémák, allergia, ekcéma és emésztőrendszeri panaszok) szemben is védelmet nyújt.
  • Reflexológia: Úgy tartják, hogy a kéz- és lábfejen lévő reflexpontok a test különböző szerveinek felelnek meg. A szorongás, az asztma, a menstruációs panaszok és bizonyos emésztési rendellenességek kezelésére szolgál.

Amit tudni kell…

Az alternatív gyógyászatról

A hagyományos orvostudomány művelői közül mind többen ismerik el, hogy bizonyos betegségek kezelésében az akupunktúra, a gyógynövényes kezelés és más alternatív gyógymódok is hatásosak. Mivel azonban a gyógyászatnak ez az ága jóval kevésbé szabályozott és kutatott mint a hagyományos orvoslás, el kell döntenünk, vállaljuk-e a természetes gyógymódokat. Bármivel is kísérletezünk azonban, SOHA NE hagyjuk abba a már korábban felírt gyógyszerek szedését anélkül, hogy megkérdeznénk erről az orvosunkat!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.