Orvosi tanácsok

Egyensúly az egészséges életért

Ha az életminőségünket jónak tartjuk, akkor sikerült megtalálnunk az arany középutat azon dolgok közt, amelyeket meg kell tennünk, és amelyeket szeretünk végezni, valamint az egyéni és a közösségi lét közt. Ha leterheltnek érezzük magunkat, az alábbi módszerek segítenek helyreállítani az egyensúlyt.

Kapcsoljunk ki!

Mindenkinek mások az igényei — van, aki a nyüzsgést és az állandó pörgést élvezi, másoknak inkább a lassabb tempó felel meg. Egy kis kikapcsolódás azonban néha mindenkinek kell.

 • Ha másként nem tudunk időt szánni magunkra, jegyezzük elő a ki-kapcsolódás időpontjait a határidő-naplónkban, és ragaszkodjunk hozzájuk olyan erősen, mint az üzleti tárgyalásokhoz! Értessük meg a környezetünkben élőkkel, hogy tőlük is hasonló hozzáállást várunk!
 • Ne vállaljuk túl magunkat: tanuljunk meg nemet mondani – önmagunknak és másoknak egyaránt! Ha túl sokat akarunk tenni, legyen szó munkáról vagy családi kötelezettségekről, az az egészségünk rovására mehet.
 • Ha a foglalkozásunk sok papír-munkával jár, például könyvelés vagy jogi munka, szabadidőnk egy részét töltsük kreatív tevékenységgel! Nem feltétlenül kell festenünk vagy zenélnünk – a kertészkedés, a főzés és az asztalosmunka éppúgy jó.
 • Ha nagy nyomás alatt állunk, és nem áll módunkban enyhíteni rajta, jutalmazzuk meg magunkat rendszeresen! Ebéd a legviccesebb barátunkkal, aromaterápiás masszázs vagy egy parfüm – mind segíthet a stressz enyhítésében.
 • Jutalmazzuk meg magunkat akkor is, ha sikerült elérnünk valamit! Nagyon fontos, hogy elismerjük eredményeinket, bármilyen kicsik legyenek is, és hogy időnként kedveskedjünk egy kicsit magunknak.
 • Érdemes időt szánni a meditálásra. Akár 20 perc is elég lehet; odahaza is végezhetjük, és ez az időszak a nyugalom oázisa lesz, ahol elrejtőzhetünk egy kicsit, ha a nap többi része szédítő tempóban zajlik.

Időbeosztás

 • Legyünk úrrá a dolgokon, ahelyett, hogy hagynánk a hullámokat összecsapni a fejünk fölött!
 • Amikor valami kezd elromlani, azonnal javíttassuk meg!
 • Ne hagyjuk felhalmozódni a rendetlenséget! Ha valamire már nincs szükségünk, azonnal tegyük vissza a helyére! Amit pedig már rég nem használtunk, adományozzuk valamilyen jótékony célra!
 • A napi munka befejezése után rakjunk rendet a munkahelyünkön vagy az asztalunkon! Így másnap könnyebb lesz rendes környezetben nekikezdeni a munkának.
 • A fogyó áruk készleteit otthon és a munkahelyünkön is töltsük fel, még mielőtt teljesen kifogynának! Ily módon nem kell a legrosszabb pillanatban boltba szaladgálni.
 • Ha a munkahelyünkön kiveszünk valamit egy irattartóból, szánjunk néhány percet a benne lévő többi papír rendberakására, mielőtt visszatennénk a fiókba! Ez igen egyszerű módszer arra, hogy újrarendezzük az iratainkat.
 • Valahányszor a kertben sétálunk, tépjünk ki néhány szál gyomot, és szedjünk le pár elhervadt virágot, száraz levelet! Az apránként, de rendszeresen végzett munka eredménye szép, rendezett kert lesz.

Mindig nyitottan

A letargia rosszat tesz a szellemnek, sőt a testi egészségünket is károsan befolyásolja. Tűzzük ki célul valami új dolog megtanulását! Semmi nem jelent olyan nagy szellemi kihívást, mint egy ismeretlen dolog elsajátítása.

 • Mindennap próbálkozzunk valami újjal! Lehet ez egy újfajta tevékenység, de az is jó, ha olyan helyre megyünk, ahol addig nem jártunk.
 • Járjunk esti iskolába! Sajátítsunk el egy újabb idegen nyelvet, tanuljunk festeni vagy fényképezni, lépjünk be egy énekkarba, vagy vegyünk táncórákat!
 • Ne üljünk folyton a tévé előtt! A televízió remekül kiegészítheti az igazi életet, de nem veheti át annak helyét. Ha túl sokat tévézünk, próbáljuk jobban megválogatni, mit nézünk, és csökkentsük a képernyő előtt töltött időt! Ehelyett csináljunk mást, valami érdekesebbet!

Jó ötlet!

Tartsuk frissen az agyunkat, és csökkentsük az emlékezet korral járó hanyatlását az idegsejtek rendszeres tornáztatásával! Fejtsünk keresztrejtvényt, vagy válasszunk gondolkozást igénylő hobbit, például a bridzset.

Töltődjünk fel!

Aesi kung ősi kínai gyógyítási rendszer, amely ugyanazokkal a meridiánokkal, azaz energia-áramlási csatornákkal dolgozik, mint az akupunktúra. Próbáljuk ki az alábbi energiaadó nyújtást!

Üljünk törökülésben a padlóra, és helyezkedjünk el kényelmesen! Fonjuk keresztbe a karunkat, és helyezzük a kezünket a térdünkre! Számoljunk tízig, és közben lélegezzünk be lassan, egyenletesen!

Miközben tízig számolunk, fújjuk ki a levegőt, hajoljunk előre, és hajtsuk le a fejünket!

Belégzés közben egyenesedjünk fel, és ismételjük elölről, de előbb fordítsuk meg a karunk és lábunk keresztezését (most a másik kar és láb legyen felül)!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.