Fájdalom enyhítése

Zajártalom tünetei és megelőzése – alternatív terápia

Tünetek

Ha valamilyen nagyon erős hang, például robbanás éri a fület, az alábbi tünetek léphetnek fel:

  • Hirtelen, éles fájdalom, amelyet szűnni nem akaró csengés (tinnitus) kísér.
  • Gyakran maradandó halláskárosodás.

Veszélyeztetett csoportok

Egyre zajosabb világban élünk – a zajszennyezettség növekvő környezeti probléma -, az orvosok pedig egyre fiatalabbaknál találnak zajártalommal kapcsolatos halláskárosodást. A 85 decibel feletti, hosszú időn át tartó zajártalom – pl. felerősített rockzene, légkalapács vagy láncfűrész – szintén okozhat átmeneti fülfájást, fülcsengést és halláscsökkenést Kiemelten veszélyeztetettek a rock zenészek és rajongóik, akik nagyon hangos zenét hallgatnak, különösen a fejhallgatót használók, az építőmunkások, a rönkvágók és azok, akik zajos gépet működtetnek.

Tudta? A hallássérülés gyakori az útépítők és a többi fizikai munkás között. Veszélyeztetettek még a vadászok és azok, akik gyakran járnak fülvédő nélkül fedett céllövőklubokba.

Kialakulása

A zaj önmagában is szélsőségesen erős fájdalmat okoz. Ha tönkreteszi a belső fül nagyon finom hallószőrsejtjeit, szinte azonnali halláscsökkenéssel jár. A legtöbb esetben a hallás valamelyest visszatér, de sokszor maradandó halláskárosodás következik be. A krónikus zajártalom nyomán fellépő halláscsökkenés fokozatosan alakul ki, és végleges. Az az erős zaj, amely fájdalmat és fülcsengést okoz, hallószőröket pusztít el, és akkor is károsítja a hallást, ha a hatása csak évek múltán lesz érezhető. A zaj által okozott tinnitus kiszámíthatatlan: van, amikor csak átmeneti, van, amikor állandósul.

Mit tegyünk?

Tegyünk meg mindent, hogy fülünket megvédjük a hirtelen, erős zajt. Ha például váratlanul tűzoltóautó vagy rendőrautó halad el szirénázva mellettünk, tapasszuk kezünket a fülünkre, amíg az éles, hangos zaj meg nem szűnik.

Ha a fülcsengés nagyon zavaró, és akadályozza az alvást, hasznos lehet valamilyen háttérzajt keltő gép alkalmazása. Ez a szerkezet monoton, de kellemes hangokat ad ki – például hullámverést vagy esőkopogást. Ezek elfedhetik a fülcsengést, és így megkönnyíthetik az életet.

Kezelés

Ha a hallássérülés maradandó halláscsökkenést okoz, a hallókészülék segíthet.

Megelőzés

Gondolja át azokat tevékenységeit, amelyek zajjal járnak. Még a fülhöz túl közel tartott hajszárító is elég erős zajt csap ahhoz, hogy károsító hatású legyen. A háztartási és ház körüli gépek között is sok van, amelyek túl erős hangot adnak ki: ilyenek az elektromos aprító- és keverőgépek, a porszívó vagy a fűnyíró. Még a fülhöz közel tartott zenélő gyerekjátékok is túl hangosak lehetnek.

Ha rendszeresen fejhallgatót használunk zenehallgatásra, tartsuk mindig alacsonyan a hangerősséget. Viseljünk speciális zajvédő füldugót, ha előre tudjuk, hogy hangos zajnak leszünk kitéve. (A vattacsomó vagy a papír zsebkendő nem megfelelő erre a célra.) Sok rock zenész visel füldugót. Mindenkinek, akinek munkája nagyon erős zajjal jár, szabvány szerinti fülvédőt kell viselnie.

Alternatív terápiák

  • Meditáció és önhipnózis: Ezek a technikák segíthetnek, hogy el tudjuk viselni az állandó fülcsengést.
  • Reflexológia: A reflexológusok a középső és gyűrűsujj csúcsán lévő akupresszúrás pontok segítségével próbálják megszüntetni az enyhe hallássérülés következtében előállt átmeneti halláscsökkenést. Ezeket a pontokat a másik kéz hüvelyk- és mutatóujjával kell nyomni két-három percen keresztül négyóránként.
Figyelem! Évente minden ötezredik ember közül egy hirtelen elveszti a hallását. Időseknél a kiváltó ok leggyakrabban stroke, ami a hallóideg vérellátási zavarához vezet A legtöbb érintett azonban kisgyerek, fiatal vagy középkorú felnőtt. Náluk a halláskárosodás vírusos fertőzés, például influenza, bárányhimlő vagy mononucleosis szövődménye. Általában az állapot 10-14 napon belül megszűnik, azonban ajánlatos felkeresni az orvost, hogy megtudjuk, nincs-e szükség valamilyen kezelésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.