Élelmiszerek

Szőlő származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Bár a Földközi-tengeri országokban sokkal zsírosabban táplálkoznak, mint Közép-Európá­ban, mégis alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők aránya. Ennek egyik oka, hogy a déli országokban több szőlőt fogyasztanak, és több bort isznak.

Tényle­ges magyarázata abban az ismeretlen hatóanyagban keresendő, amelynek a csemege- és a borszőlő kedvező hatása köszönhető. Ez a varázsszó pedig így hangzik: bioaktív ható­anyag, a szőlőben található festékanyagok és csersavak összessége, amely hatékonyan véd a rák, az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a szélütés ellen.

Honnan származik a szőlő?

A barnaszénkorban megkövesedett anyagok tanúsága szerint Európában már a vaskorszak előtti időszakból is találtak szőlőtőkéket. Míg Európa déli részét többször fe­nyegette a hideg, az ókori Egyiptomiak már mintegy 5000 éve foglalkoztak szőlőtermesztéssel.

A számtalan apró szemű, kizárólag borkészítésre szolgáló szőlőfajta mellett a nyers gyümölcs fogyasztása szempontjából a nagyobb szemű étkezési szőlő játssza a fő szerepet. Ezek között megkülönböztetjük a fehér és a kék fajtákat: a kék fajták általában zamatosabbak, ugyanakkor vastagabb a héjuk.

Legközkedveltebbek a mag nélküli fajták. Étkezési fo­gyasztáson kívül a szőlőt felhasználják szőlőlé, bor, párlat készítésére, szárított gyümölcs előállítására. A szárított szőlőszem – színétől, a gyümölcs fajtájától függően – az arany vagy a barna mazsola. Vásárláskor lehetőség sze­rint válasszuk a kezeletlen, azaz kénezetlen terméket.

Milyen alkotóelemekből áll?

A borszőlőben kevés a fehérje és a zsír, viszont magas a szőlőcukor formájában előforduló szénhidrát (tiszta glü­kóz), ami igen fontos az agyműködés számára. Magas cu­kortartalma folytán igen nagy az energiatartalma: 100 g szőlő 68 kilokalóriát tartalmaz, ami csaknem a legmaga­sabb érték a gyümölcsök között.

Van benne emellett bal­lasztanyag, némi C-vitamin, a B-vitaminok teljes skálája, kálium és számtalan antioxidatív másodlagos növényi anyag. A szárított szőlőszem, azaz a mazsola tömény formában tartalmaz cukrot és ásványi anyagokat, így remek energia­forrás növésben levőknek, tanulóknak, aktív életmódot folytatóknak

Legfontosabb tudnivalók a szőlőről dióhéjban

  • Az utóbbi időben a szőlőt jelentős mér­tékben permetezik. Ha lehet, válasszuk a bioterméket.
  • A szőlőkúra – napi másfél kiló fehér szőlő fogyasztásával – közismerten eredményes a salakanyagok eltávolítá­sára, mert a szőlő serkenti a vese- és a bélműködést.
  • Egy kutatási eredmény szerint a piros szőlőlé a multivitaminnál hatékonyab­ban véd a szabad gyököktől.
  • A hidegen sajtolt szőlőmagolaj jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat tartal­maz, ami serkenti az egészséges szívműködést.
  • A mazsola gyors energiaellátást biztosít szellemi vagy fizikai megterhelés ese­tén. De kíméljük szervezetünket a kénezett terméktől, mindig a természetes készítményt vásároljuk. Lehet, hogy ez rövidebb ideig tartható csak el, viszont nincsenek káros mellékhatásai.
Igen értékes ajzószer: friss sző­lővel belülről tisztítjuk az ereket, így védjük a szívet, a vérkerin­gést és az agyat.

A szőlő egészségtani jelentősége

Az édes szőlő magas szőlőcukor-tartalmának köszönhe­tően gyorsan hasznosítható energiát ad szervezetünknek. Fogyasztása ideális, ha kimerültnek érezzük magunkat, idegesek vagyunk a stresszhatástól és gyenge a koncent­rálóképességünk. A szőlő ballasztanyaga a bélrendszer­ben megduzzad, ezzel serkenti a bélműködést.

A benne található oldódó ballasztanyagnak, a pektinnek van még egy további kedvező hatása is: képes magához ragadni a vérben található koleszterinfelesleget, amely így a szék­lettel természetes úton távozik szervezetünkből. A szőlő vitamintartalma nem igazán jelentős, magas káliumtar­talma annál inkább. A gyümölcssavakkal együtt gondos­kodik a szervezet megfelelő vízháztartásáról, valamint fontos szerepet tölt be a sav-bázis egyensúly biztosításá­ban. További erénye, hogy csökkenti a vér húgysavérté-két.

A kék szőlő festékanyaga, az antocián serkenti a vér áramlását az érrendszerben, gyulladáscsökkentő hatású, azaz segít a trombózis elkerülésében. A szőlőben előfor­duló egyéb polifenolok védik a szervezetet a szabad gyö­köktől, és segítenek abban, hogy meg tudjon küzdeni a rákkeltő sejtekkel.

Egészséges élvezet

A szőlőt többször is permetezik, ezért fo­gyasztás előtt mindig gondosan mossuk meg, lehetőleg langyos vízben.

Őszi szőlősaláta

Hozzávalók (2 személyre)

20 dkg mag nélküli, apró szemű, kék sző­lő, 1 körte, 1 alma, 5 dkg enyhe juhsajt, 2 kávéskanál citromlé, 2 evőkanál ás­ványvíz, szerecsendió, őrölt fehér bors

Elkészítés

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, eset­leg a szemeket félbevágjuk. A körtét és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, keresztben vékonyan felsze­leteljük. A sajtot villával összenyomjuk, a citromlével, az ásványvízzel, egy csipet őrölt szerecsendióval és borssal összeke­verjük. A gyümölcsöket a sajtos dresszing­gel elkeverjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.