Orvosi tanácsok

A szuperérzékek titkai

Jegyezzük meg! Az ember nem versenyezhet az állatok rendkívüli érzékeivel, hiszen azok kilométerekről kiszagolhatnak valamit. Ám az emberek eseté­ben is vannak példák arra, hogy érzékszerveiket egészen elképesztő szintre képesek fejleszteni. Megfelelő technikával sokkal többet tudunk „kihozni” érzékszerveinkből, mint valaha hittük volna.

Környezetünk úgy hangolja érzékszerveinket, hogy azok segítsék túlélésünket. Valamennyien megta­nuljuk hatékonyan használni érzékeinket, ám az embe­rek egy kis hányada rendkívüli „szuperérzékekkel” bír, amelyek különleges előnyökhöz juttatják őket.

Ízlés dolga

Az emberek negyede kétszer annyi ízlelőbimbóval szüle­tik, mint a többi. Ezek a szuperízlelők nagy pontossággal érzik meg a legapróbb ízbeli különbségeket is, ami óriási előnyt jelenthet, ha mondjuk szakácsok vagy bor­kóstolók. Igen érzékenyek a 6-n-propiltiouracil (PROP) nevű keserű vegyületre – amely megtalálható a kávé­ban, a sörben, a grépfrútban, a káposztában, a csírák­ban és a spenótban – s rendszerint nem kedvelik ezeket az ételeket, mint ahogy a csípős, erősen fűszeres és cukros fogásokat sem. A gyerekek is érzékenyebbek a PROP-ra, mint a felnőttek, ami magyarázatot adhat arra, miért kerüli oly nagy részük a magas PROP-tartalmú ennivalókat. Nagyobb arányban fordulnak elő szuperízlelők a nők között.

Akinek különlegesen kifinomult a szaglása, annak az ízérzése is igen jó, mivel a két érzék együttműködve teszi lehetővé az ízek észlelését. A parfüm készítőknek rendkívül érzékeny a szaglásuk, s e képességüket folya­matosan fejlesztik is, arra törekedve, hogy legalább 3000, a parfümök gyártására alkalmas anyagot legye­nek képesek megkülönböztetni és megnevezni.

Én is azt látom, amit más?

Vajon vannak „szuperlátású” emberek?

Egyes tudósok szerint vannak. Az emberek legtöbbje trikromát, vagyis három alapszínt lát: szemükben a színérzékelő sejteknek, azaz a csa­poknak három típusa van, amelyek a kék, a zöld, illetve a vörös hullám­hossztartományra érzékenyek. Az egyes csapok nagyjából 100 szín­árnyalatot képesek megkülönböz­tetni, ami azt jelenti, hogy összesen 1003, azaz egymillió árnyalatot lát­hatunk.

Vannak azonban tetrakromátok is, akikben egy negyedik csaptípus is megtalálható, s ennek köszönhetően ők 100 millió szín­árnyalatot ismerhetnek föl. Szuperlátás a legnagyobb valószínűséggel a színvak férfiak anyáinak és lányainak körében fordul elő, akik egy negye­dik, mutáns csaptípussal születnek.

Visszhangok világában

A legismertebb szuperhallók ma a látássérült személyek, akik nagyobb mér­tékben kénytelenek más érzékszerveikre hagyatkozni, s azokat rendkívül ügyesen alkalmazzák. Nem elég, hogy roppant kifinomult a tapintásuk, arra is képesek, hogy kifejlesszék a hallás egy, leginkább csak az állatvilágból ismert aspektusát: az echolokációt (tájékozódás visszavert hang segítségé­vel).

Ezt a tájékozódási rendszert használják a delfinek és a denevérek!

Lényege, hogy a nyelvükkel csettintgetnek, majd annak visszhangját értel­mezik. Abból, hogy mennyi idő alatt érkezik vissza a hang, és melyik oldali fülükbe jut el először, meg tudják mondani, hol az a tárgy, amelyről vissza­verődött. Az MR-vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az echolokáció haszná­lata során az agyban nem elsősorban a hallókéreg aktív, hanem inkább a látókéreg, tehát a módszert használók egyfajta mentális képet alkothatnak az őket körülvevő világról. Egyes teljesen vak emberek példátlan mértékű önállóságot érhetnek el így – hegyikerékpározhatnak, kocoghatnak, labda­játékokat játszhatnak, sőt sziklamászásra is képesek lehetnek.

Élesítse érzékeit!

Némi összpontosítással és gyakorlás­sal a legtöbb ember képes finomí­tani érzékeit.

1. Nyelv

Alakítson ki saját szókészletet a különböző ízek és illatok leírására. Ezáltal pontosabban lesz képes észlelni, felismerni és azonosítani az ízek és illatok apró különbségeit, finom árnyalatait.

2. Összpontosítson!

Sok szagot és ízt ismerős voltuk miatt lényegében észre sem veszünk. Segítsen magá­nak ezekre az érzékekre összponto­sítani azzal, hogy egy naplóba föl­jegyzéseket készít arról, milyen érzékelési élményei voltak az étkezé­sek közben, és milyen szagokat érzett munkába menet, a parkban vagy otthonában. Ezzel a módszer­rel végül egyfajta illatszótárat tud kialakítani magának. A denevérek az echolokáció révén sötétben is eltudják kapni a rovarokat.

3. Gyakoroljon!

Találjon időt vala­mely érzékének a gyakorlatoztatá­sára, és keresse meg erre a legjobb alkalmakat. A parkban tett séta közben például bármelyik érzék­szervét megdolgoztathatja. Próbál­jon elkülöníteni bizonyos hangokat – például madárdalt -, látványokat – például színeket -, és igyekezzen külön-külön is érezni az egyes növé­nyek és virágok illatát.

4. Védje!

Ügyeljen érzékszervei egészségére, hogy teljes egészében élvezhesse csodás képességeiket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.