Orvosi tanácsok

Élesítse érzékeit – a látás védelme

Agyába több inger érkezik a szeméből, mint az összes többi érzékszervből együttvéve: a látás adja a tudatba bekerülő összes információ felét. Sokat tehet szeme károsodásoktól és betegségektől való védelméért – cselekedjen tehát rögtön az itt leírtaknak megfelelően!

Szagolja meg a sminkjét!

Valószínűleg soha nem gondolt arra, hogy baktériumok tenyészhetnek a szempillaspirál festékében vagy más, a szemen használt koz­metikumokban – pedig azok kifejezetten kedvező környezetet kínálnak e mikrobák el­szaporodásához és szemfertőzéseket okozhat­nak.

Jegyezzük meg! Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy három hónap után dobja ki még fel nem használt sminktermékeit.

Ha nem szívesen vetné szemétre évente négyszer a drága koz­metikumokat, akkor legalább fogadja meg az amerikai Mayo Klinika szakembereinek javaslatát, és bánjon úgy a sminkkel, ahogy az étellel tenné: használat előtt szagolja meg! Ha megromlott, a szemfesték ugyanolyan kellemetlen szagú lesz, mint az állott hal.

Egyen napfényszínű ételeket!

Ügyeljen arra, hogy vacsorára mindig legyen a tá­nyéron valami sárga vagy narancssárga étel. A tojássárgája, valamint a különféle sárga és narancssárga zöldségek kiváló forrásai a zeaxantinnak és a luteinnek. E létfontosságú tápanyagok védelmet nyújtanak az időskori makuladegeneráció (AMD) ellen, amely a vakság leggyakoribb oka az idősebb korosz­tályban.

Kutatási eredmények! A Wisconsini Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy ritkábban alakul ki AMD azokon az 50-es éveikben járó embereken, akik gyakran fogyasztanak sárga ételeket. Ugyanilyen kedvező hatása van a sötétzöld színű zöldségeknek – ilyen például a kelká­poszta, a káposzta, a metélőhagyma, a spe­nót, a brokkoli és a cukkini.

Hiszi, vagy sem! Egy hal segíti a szemkutatást

Egy apró trópusi hal segít az orvosoknak olyan új módszerek kifejlesztésében, ame­lyek lassíthatják vagy akár visszafordíthat­ják a látás romlásával járó olyan szem­problémákat, mint a zöld és a szürke hályog, a retinopátia vagy az időskori makuladegeneráció (AMD). Az ember és a zebradánió nevű, a Himalája délkeleti részén őshonos, csíkos testű halacska sze­mének hasonlósága alapján sok mindent sikerült kideríteni arról, hogyan alakulnak ki az évek múlásával ezek a súlyos szem­betegségek. A zebradánió ráadásul a sé­rülések után képes regenerálni a retináját, s az ezzel kapcsolatos kutatások egyszer talán új szemkezeléseket eredményeznek.

Küldje ki gyermekeit a szabadba!

A mai nyugati családok nagy részére jellem­ző, túlnyomórészt zárt helyen folytatott élet­mód meglepően károsan hat a gyerekek látá­sára és növeli a rövidlátás kockázatát.

Kutatási eredmények! Amikor a Cambridge-i Egyetem szakemberei elemezték az e téren végzett vizsgálatokat, azt talál­ták, hogy a mai gyerekek túl kevés időt tölte­nek a szabadban, ahol erősebb a fény, és nagyobbak a távolságok.

A szabadban való rendszeres játék elsősorban azért hat kedvezően a szemre, mert a gyermekek olyankor a távolba tekintenek, s mert szemüket több ibolyántúli fény éri, állítják a kutatók az Ophthalmology címú amerikai szaklapban megjelent cikkükben. A vizsgálatok szerint minden, rendszeresen a szabadban töltött óra 2%-kal csökkenti a rövidlátás kialakulásá­nak kockázatát a gyermekek körében.

Fontos: Minden, rendszeresen a szabadban töltött óra 2%-kal csökkenti a rövidlátás kockázatát a gyermekek körében.

Hiszi, vagy sem: Új szemsejtek!

Elképzelhető, hogy az emberi őssejtekből hamarosan korlátlan mennyiségben sike­rül előállítani a retina pigmentsejtjeit, amivel megállíthatják, sőt talán vissza is fordíthatják az olyan, degeneratív szem­betegségek okozta látásromlást, mint az időskori makuladegeneráció (AMD). Ezek a rendellenességek az agysejtek egyik speciális típusát, a retinában lévő fotoreceptorokat károsítják. Az orvosok most olyan kezelési módszereket tanul­mányoznak, amelyekkel visszafordítható ez a fajta károsodás. A retinapigment sej­teket közvetlenül a szembe injekcióznák.

Végeztessen zöldhályog-szűrést!

Kérje meg szemorvosát, hogy ellenőrizze, nem kezd-e kialakulni önön ez a súlyos rend­ellenesség. A vakság egyik fő okaként ismert zöld hályog lényegében a szem belső nyomá­sának megnövekedéséből ered. A korai fel­ismeréssel a látását is megmentheti, mivel vannak olyan, vényköteles szemcseppek, amelyekkel megelőzhető a látóidegnek a kezelés nélkül elkerülhetetlen károsodása.

A Nemzetközi Zöld Hályog Szövetség leg­alább kétévenkénti vizsgálatot javasol min­denkinek, ha az illető:

  • elmúlt 40 éves,
  • közeli rokonának zöld hályogja van,
  • rövidlátó,

Tartson szünetet!

Ha hosszú órákon át dolgozik mesterséges megvilágításban, a kép­ernyő előtt, azzal kaliforniai szemorvosok szerint növeli a rövidlátás kialakulásának kockázatát. Vegye le tehát rendszeresen a sze­mét a képernyőről, s tegyen rövid sétát az irodában – ezzel nemcsak a lábát tornáztatja meg, hanem a szemét is. Ha csak lehet, válto­gassa munkafeladatait, hogy kevesebb időt töltsön egyhuzamban a képernyő előtt. Azt pedig mindenképp határozza el és tartsa be, hogy ebédidőben elhagyja az irodát!

Meglepően egyszerű: Állítson be riasztást!

A riasztás jó módszer arra, hogy számító­gépes munka közben emlékeztesse ma­gát a rendszeres szünetekre. Állítson be 30 percenkénti jelzést, és olyankor néz­zen el a képernyőről legalább 30 másod­percre – ha lehet, egy távoli pontra. Ez a módszer segít megelőzni a szem kifáradását és túlerőltetését.

Ne szóljon rá a gyerekekre!

Lehet, hogy gyakran figyelmezteti gyermekeit, mi­lyen súlyos következményekkel járhat, ha túl közel ülnek a tévéhez – pedig ez valójában semmiféle szemkárosodást nem okoz. A leg­rosszabb, ami történhet, a szem kifáradása vagy átmeneti túlerőltetése, ami némi pihe­néssel megszüntethető. Mindazonáltal job­bat tesz gyermeke szemének, ha a kicsi a szabadban játszik, mint ha képernyő előtt ül – bármilyen távolságban.

Viseljen védőszemüveget!

Az uszodá­ban valószínűleg mindig eszébe jut védő­szemüveget föltenni, hogy óvja szemét a klórtól – de mi a helyzet az egyéb olyan esetekkel, amikor szeme veszélybe kerülhet? Ha szilánkok, por vagy más apró szemcsék jutnak a szembe, fölsérthetik a szaruhártyát. Az Amerikai Szemészeti Akadémia becslései szerint védőszemüveg használatával a balese­ti jellegű szemsérülések 90 százaléka elkerül­hető volna. Feltétlenül óvja tehát szemét barkácsolás közben (főleg, ha csiszol vagy fűrészel), sőt a kerti munkák során is (a gallyak és a tüskék is súlyos veszélyt jelenthet­nek a szemre)!

Fontos: Védőszemüveg használatával a baleseti jellegű szemsérülések 90 százaléka elkerülhet

Gyalogoljon 40 percet!

Ha zöld hályogban szenved, vagy a veszélyeztetett cso­portok valamelyikébe tartozik – például egy közeli hozzátartozója is zöld hályogos -, jó testi edzettséggel enyhítheti a tüneteket. A több mint 20 éve folyó kutatások szerint azokban a zöld hályogos személyekben, akik hetente négyszer 40 perces fürge sétát tesz­nek, annyira csökkenhet a szemgolyó belső nyomása, hogy abba is hagyhatják az állapot miatti gyógyszerszedést.

Kerülje a füstöt!

A dohányzás ugyan­olyan ártalmas a szemnek, mint a test többi részének. Az időskori makuladegeneráció (AMD) és a dohányzás kapcsolata ma már éppoly meggyőzően bizonyított tény, mint a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggés. A dohányosoknak négy­szer nagyobb a kockázatuk az AMD okozta vakságra, mint a nem do­hányzóknak. Ráadásul a megnöveke­dett rizikó a dohányzás abbahagyása után még akár tíz évig megmaradhat.

A lábát hűtse!

Az autójába hűvös leve­gőt szállító szellőzőrácsok úgy legyenek beál­lítva, hogy ne a szemébe, hanem a lábára irá­nyuljon a légáram. Szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a jármű légkondicio­nálójából származó levegő szárítja a szemet, ami egyrészt kellemetlen érzés, másrészt nö­veli a szemfertőzések és a fekélyek kialakulá­sának kockázatát. Ugyanez érvényes minden más légkondicionáló rendszerre. Ellenőrizze, és állítsa át a rácsot, ha szükséges.

Egyen halat!

A kutatások során kiderült, hogy az olajos húsú halak fogyasztása a szá­razszem-szindróma elkerülésében is segít. Ez az idősebbek körében gyakori, kellemetlen állapot olyankor alakul ki, ha a szem nem termel elegendő könnyet, illetve ha a könny túl gyorsan elpárolog. A következmény ki­vörösödött, viszkető és olykor kissé fájó szem.

Kutatási eredmények! A Harvard Egyetem kutatói több ezer nő étrendjét elemezve megállapították, hogy a legkevesebb omega-3 zsírsavat fogyasztók esetében volt a legnagyobb a száraz szem­ szindróma valószínűsége.

Egyen olajos húsú halakat, vagy szedjen halolajtartalmú étrend­kiegészítőt, amely a kutatók szerint ugyan­olyan hatásos, mint a friss hal.

Óvja a szemét minden oldalról!

Talán hallotta már, hogy a szemre oldalról is ráhajló szemüvegek kínálják a leghatásosabb védelmet a napfény ibolyántúli sugárzása el­len. Az új kutatások szerint viszont az is jót tesz szeme egészségének, ha borult időben is ilyesfajta szemüveget visel. Az ok nem telje­sen világos: az egyik elmélet szerint e szem­üvegek a kiszáradás ellen és a levegőszennye­zéssel szemben is védenek. A neves amerikai Mayo Klinika az alábbi szempontokat taná­csolja figyelembe venni napszemüveg vásárlásakor.

  • UV-védelem: Olyan szemüveget vegyen, amelyik 99-100 százalékos UV-védelmet kínál.
  • Polarizált lencsék: Ezek igen hasznosak, mivel csökkentik a visszaverődő csillogást, de figyeljen oda, hogy UV-szűrő képességük is megfelelő legyen.
  • Lencseméret: Válasszon nagyobb méretű lencséket, mivel azok zárják ki a legtöbb fényt. A szemre oldalról is ráhajló változatok a leghatásosabbak.
Jó tudni: Az oldalról is védő napszemüvegek csökkentik a szem károsodásának kockázatát – még felhős időben is.

Tegye lejjebb a képernyőt! Azzal is csökkentheti a szem kiszáradásának kockáza­tát, hogy valamivel a szeme szintje alá enge­di le a képernyőt. Ily módon ugyanis szeme magától lecsukódik egy kissé, miközben a képernyőt nézi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.