Orvosi tanácsok

Helyes táplálkozás egy életen át

Tápanyagszükségletünk és étkezési szokásaink a csecsemőkortól kezdve az időskorig állandóan változnak. A jó egészség egyik kulcsa, hogy étrendjét mindig az adott életkor tápanyagszükségleteinek megfelelően alakítsa. Ehhez talál segítséget az alábbiakban.

Az anyatej védi meg a legjobban a kisbaba emésztőrendszerét, mert hatására megnő az egészséges bélbaktériumok száma – ez tehát újabb érv a szoptatás mellett. E baktériumok fontos szerepet játszanak az emésztésben, segítenek az immunrendszer erősítésében, és azt is befolyásolják, hogy a bevitt többletenergia zsír formájában raktá­rozódik-e el. Az anyatejben lévő speciális keményítő táplálja a „jó” bélbaktériumokat, miközben csökkenti a „rossz” – tüdő-, közép­fül- és agyhártyagyulladás okozására képes – baktériumok számát. Emellett az anyatej olyan enzimeket, hormonokat és a fertőzések ellen védő anyagokat is tartalmaz, amelyek nincsenek jelen a tápszerekben.

Jó tudni: Az önállóan evő kisbabák nagyobb valószínűséggel kedvelik majd az egészséges ételeket.

Kevesebb kalóriát a csecsemőknek!

Az anyatejben 15-20 százalékkal kevesebb a kalória, mint a tápszerekben, és ez segíthet elkerülni a kisbaba túlzott súlygyarapodását. A túlsúlyos kisbabáknak életük későbbi sza­kaszában nagyobb valószínűséggel lesznek egészségi problémáik.

Korábbi elválasztás?

A múltbeli véle­kedéssel ellentétben nem biztos, hogy az első négy hónap utáni kizárólagos szoptatás csökkentené az allergiák kialakulásának koc­kázatát – sőt talán növeli is, állítja a British Medical Journal című szaklap egyik cikke.

A szerzők szerint az is elképzelhető, hogy a hat hónapon át vagy még tovább csak anya­tejjel táplált babák nem jutnak elegendő vas­hoz, amely pedig nélkülözhetetlen a meg­felelő szellemi, testi és szociális fejlődéshez. Beszélje meg az orvossal vagy a védőnővel, mikor érdemes bevezetni gyermeke étrendjé­be a különféle ételeket.

Ne etesse!

Ha arra ösztönzi gyermekét, hogy önállóan egyen, az megelőzheti a későbbi hízást és elősegítheti a természetes ételek iránti vonzódást – állítják brit pszicho­lógusok. Megállapították, hogy azok a gyere­kek, akiknek elválasztásukkor megengedték, hogy kézzel egyenek az arra alkalmas szilárd ételekből, nagyobb valószínűséggel éltek egészséges étrenden, míg a kanállal etetett babák később jobban kedvelték az édessége­ket és hajlamosabbak voltak a hízásra.

Alkalmazza a hatos szabályt!

Ha óvodáskorú gyermeke nem szereti a zöldfélé­ket, kínálja meg velük legalább hatszor. Ezt javasolja egy amerikai tanulmány, amelynek készítői arra ösztönöztek gyerekeket, hogy egyenek többször is kóstolóadagokat két, ne­kik eredetileg nem ízlő zöldségből – az egyik­hez finom szószt is adtak, a másikhoz nem. A gyerekeknek a hatodik alkalomra már mindkét zöldség jobban ízlett, mint az ele­jén. A legtöbb kisgyermek nem eszik elég zöldséget. Bátorítsa őket finoman, s kínáljon a zöldség mellé mártást, hátha úgy szíveseb­ben fogyasztanak ezekből az ételekből.

Egyen szivárványt és legyen vonzóbb!

Skót tudósok megállapították, hogy azok, akik rendszeresen esznek piros, zöld, sárga és narancssárga zöldséget és gyü­mölcsöt, egészséges ragyogásra tesznek szert, amely vonzó az ellenkező nem tagjai számá­ra. Ez elsősorban a narancssárga és a piros termények vörös és sárga színanyagainak (karotinoidok) tulajdonítható, amelyek egyébként számos sötétzöld zöldségben is jelen vannak. E vegyületek néhány hét alatt felhalmozódnak a bőrben és megváltoztatják annak színét – már a napi három adagot fogyasztók is egészségesebbnek tűnnek és vonzóbbá válnak. Próbálja ezzel az érvvel meggyőzni zöldség- és gyümölcskerülő tiné­dzser gyermekét!

Előzze meg a finnyásságot!

A szoptatott babák jó része később nyi­tottabb lesz az új ízekre, mint a tápszerrel etetettek. Ennek az az oka, hogy az anya­tej íze mindig más, attól függően, hogy mit evett előtte az anya. A Koppenhágai Egyetem kutatói azt találták, hogy a szop­tatott babák jobban szeretik az erőteljes ízeket, mint a tápszeren neveltek.

Nem arról van szó, hogy a csecsemők megkedvelnek mindent, amit az anyjuk eszik. A jelek szerint csupán annyi törté­nik, hogy az anyatej ízének állandó, cse­kély mértékű változásai fogékonyabbá te­szik a kisbabákat az új ízekre, ezért amikor elkezdenek szilárdat enni, szívesebben próbálnak ki többféle ételt.

Jó tudni: Ha tápszert ad gyermekének, kísérletez­zen különféle termékekkel, mivel az egyes gyártók készítményei is eltérő ízűek. Ily módon ön is hozzászoktathatja a kicsit a változatosabb ízekhez.

Ne zárkózzon el a kagylótól!

A kagy­lók és más tengeri herkentyűk kedvező hatásúak lehetnek, ha ön gyermekvállalásra ké­szül. Magas a jódtartalmúk, márpedig a jód nélkülözhetetlen az anya és a magzat pajzs­mirigyének egészségéhez éppúgy, mint a ki­csi agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Jódhiány esetén előfordulhat, hogy a baba pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (hipotireózis), ami viszont szellemi problémákhoz vezethet. Az anyán a hipotireózis szülés után jelentkező tünetei gya­korlatilag megkülönböztethetetlenek a szülés utáni depresszió szimptómáitól. Önmaga és kisbabája egészsége érde­kében tehát kövesse az alábbi tanácsokat.

Egyen halat, rákot és kagylót!

A tenge­ri halak (főként az olajos húsúak) remek jód-források. A kagylót mindig alaposan meg kell főzni, amíg ki nem nyílik; a csukva maradó­kat dobja ki! Viszonylag sok jód van a tejben és a tejtermékekben, a gabonapelyhekben, valamint a zöldségekben, gyümölcsökben is.

Étrend és terhesség

Egyes ételeket tanácsos elke­rülni a terhesség alatt, mivel árthatnak a fejlődő magzat­nak. Szerencsére minden, máskor is fogyasztott friss zöldség és gyümölcs, vala­mint gabonapehely teljesen biztonságos. Az alábbi útmu­tatás főleg a tejtermékekre, a húsokra, a halakra és más tengeri állatokra vonatkozik.

Biztonságos ételek

 • Kemény sajtok
 • Lágy sajtok (de csak a pasztörizáltak)
 • Fehér húsú halak (ha nem szennyezett vízből vannak)
 • Olajos húsú halak (hetente legfeljebb 2 adag)
 • Tojás (szilárdra sütve vagy főzve)
 • Főtt kagyló (csak azok a példányok, amelyeknek főzés közben kinyílt a héja)
 • Szusi, amennyiben fagyasztott halból készül

Kerülendő ételek

 • Lágy sajtok (pasztörizálatlan, penészes, „kéken erezett”)
 • Nyers vagy félig átfőtt/át­sütött tojás, illetve az azt tartalmazó ételek (például házi készítésű majonéz)
 • Nyers (pasztörizálatlan) tehén- vagy kecsketej (de forralva ezek is fogyaszthatók)
 • Pasztörizálatlan gyümölcs­levek
 • Mindenfajta pástétom, a növényi alapanyagúak is
 • Nyers vagy részben nyers hús
 • Máj és májból készült termékek
 • Cápa, kardhal, mariin
 • Nyers kagyló

Ha nem biztos a dolgában, kérje orvos vagy bába tanácsát!

 • Kerülje a barnamoszatot és a jódos táplálékkiegészítőket, mivel azok veszé­lyesen sok jódot tartalmazhatnak!

Kóstoljon tofut!

A szójatermékek segít­hetnek a menopauzával járó hőhullámok enyhítésében, állítja a témával kapcsolatos kutatások egy része. Ízletes csemege készíté­séhez forgasson tofudarabokat szezámmagba, és pirítsa meg őket egy kevés repceolajban.

Egyen több túrót!

A kielégítő fehérje­bevitel segít megőrizni az izomszövetek ere­jét és véd a korral járó izomleépülés ellen.

A kutatások szerint a tejfehérjék fogyasztása az egyik legjobb módszer az izmok fejleszté­sére. A túró kiváló forrása e fehérjéknek, és az olasz ricotta is az. Ez utóbbit paradicsom­szósszal elkeverve ízletes tésztaszószt készít­het. Az összes tejtermék tartalmaz fehérjét.

Válassza a kényelmet!

Amikor nincs energiája a bevásárláshoz és a főzéshez, a fagyasztott zöldségek segíthetnek tápanyag­szükségletei fedezésében. A tetszés szerint adagolható fagyasztott zöldségek és gyümöl­csök könnyen elkészíthetők és sokáig eltarthatók. Tegye velük könnyebbé az életét!

Szedjen táplálékkiegészítőket, ha kell!

Ahogy öregszik, egyes vitaminok­ból és ásványi anyagokból többre lehet szük­sége, ám olykor nem könnyű ezt pusztán a táplálékkal bejuttatni. Keressen tehát kifeje­zetten az idősebbeknek kifejlesztett táplálék­kiegészítőket.

Vizsgáltassa meg a fogait!

A fogásza­ti rendellenességek és a rosszul illeszkedő fogpótlások megnehezíthetik a zöldségek, gyümölcsök és magvas kenyerek rágását, s emiatt hajlamos lehet elkerülni ezeket az egészséges élelmiszereket. Hozassa tehát rendbe a fogait – és addig is egyen puha gyümölcsöket, zöldségleveseket és püréket.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.