Orvosi tanácsok

A túlsúly csökkentése – tippek

Nyugaton ma már a túlsúlyosságot tartják az egészséget fenyegető legsúlyosabb veszélyek egyikének. A szinte járványossá vált elhízás növeli a szívbetegség, a szélütés, a cukorbetegség és más súlyos problémák gyakoriságát. Manapság minden eddiginél nehezebb meg­tartani az egészséges testsúlyt, pedig az létfontosságú az egészséghez és a jó közérzethez. Ebben segítenek a következő tanácsok.

Egyen, amikor csak jólesik!

Nem lesz kövér a késő esti evéstől. A szakértők szerint nem az számít, hogy mikor eszik, hanem hogy mit. Ha a bevitt energiamennyiség meghaladja az elhasználtat, akkor a fölösleg napszaktól függetlenül zsírként fog elraktáro­zódni. Hogy mit tegyen? Egyszerű: amikor kedve támad néhány falatra, egyen levest, salátát vagy gyümölcsöt a chips és a sütemé­nyek helyett!

Kezdje levessel!

A leves lehet a titkos fegyvere, ha meg szeretne szabadulni pár kilótól. Egy amerikai tanulmány szerint a főfogás előtt elfogyasztott leves olyan nagymértékben csökkentheti az étvágyat, hogy az adott étkezés energiabevitele akár 20 százalékkal kisebb lehet, mint leves nél­kül. Ennek talán az az oka, hogy a leves vi­szonylag lassan ürül ki a gyomorból, és egyes elképzelések szerint segít „elhallgattatni” az étvágyfokozó hormonokat. Étkezéseit kezdje tehát levessel – csak ne krémlevessel, mivel azok általában elég magas energiatartalmúak!

Sült helyett főtt krumplit egyen!

A nagy energiasűrűségű ételek kisebb energiasűrűségűekre való cseréje az egyik legjobb módszer a fogyásra, illetve a karcsúság megőrzésére. Nagy különbség van például 100 gramm hasábburgonya és 100 gramm főtt krumpli energiatartalma között: a súlyuk azonos, ám a hasábburgonyában több a zsír, így az energia is. Ha több alacsony energia­sűrűségű ételt eszik, az segít a teltségérzet kialakulásában és fenntartásában – és ezáltal a fogyásban is. E tekintetben jó választásnak számítanak a zöldségek, gyümölcsök, leve­sek, raguk és olyan, a főzés során sok vizet magukba szívó ételek, mint a rizs vagy a tész­ta. Tartózkodjon viszont a sok cukrot és zsírt tartalmazó ételektől!

A fogyasztó kókuszolaj

A napi rend­szerességgel fogyasztott kókuszolaj segíthet megszabadulni a másként nehezen leadható kilóktól. Ez az olaj nagy mennyiségben tar­talmaz közepes szénláncú zsírsavakat, ame­lyek gyorsíthatják az anyagcserét. Egy brazil tanulmány szerint azoknak az egészséges életmódú nőknek, akik naponta 30 ml kókuszolajat is ettek, 12 hét elteltével a dere­kuk karcsúbb, a „jó” HDL-koleszterin-szintjük magasabb, a „rossz” LDL-koleszterin-szintjük pedig alacsonyabb lett. Mindennap egyen tehát egy-két teáskanál kókuszolajat, s a főzéshez is használja – de mint minden zsiradékot, csak mértékkel. Ha magas a ko­leszterinszintje, kérje előbb orvosa tanácsát!

Hasznos: A mindennapi kókuszolaj-fogyasztás segíthet megszabadulni a makacs kilóktól

Csak lassan!

Amerikai kutatók számol­tak be arról, hogy az evés tempója is befolyá­solja az elfogyasztott mennyiséget. Egy vizsgálatban a gyorsan evők percenként kb. 90 gramm ételt ettek meg, a közepes sebes­ségűek 70 grammot, a lassú evők pedig csak 60 grammot. Mivel legalább 20 perc kell ahhoz, hogy a gyomor jelezze az agynak a telítettséget, a gyorsabban evők nagyobb valószínűséggel fogyasztanak túl sok enni­valót, mire ez megtörténik. A falatok között tartson tehát szünetet, és mindig rágja meg alaposan a szájába vett ételt – ennyi is elég lehet néhány kiló fogyáshoz.

Csípőset rá!

Ha ételeit aprított csilipaprikával szórja meg, az hozzájárulhat étvágya csillapítá­sához, állapították meg indianai kutatók. A csilifogyasztás érzékszervi élménye a je­lek szerint segíti az emésztést és csökkenti a zsíros, sós vagy édes ételek utáni vágya­kozást – különösen azok esetében, akik nem esznek gyakran fűszeres ételeket.

Ne szedjen fogyókúrás tablettákat!

Jegyezzük meg! A varázstabletta, amely segít lefogyni és a fo­gyást meg is tartani – nos, az nem létezik, áll az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism című szaklap egyik cikké­ben.

A kutatók semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a megvizsgált termékek bármelyike jelentősebb fogyást eredménye­zett volna az energiabevitel csökkentése és rendszeres testmozgás nélkül. Ne remény­kedjen tehát tovább a gyors és egyszerű meg­oldásokban, hanem egyen több teljes értékű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt és sovány húst, fogyasszon kevesebb zsíros ételt, és mozogjon mindennap!

Szokjon rá a rágógumira!

Amikor kísér­leti alanyok három órán át óránként 15 per­cig cukormentes rágógumit rágtak, s azután különféle finomságok közül válogathattak, jóval kevésbé mondták magukat éhesnek, és nem vágyakoztak annyira édességek után, mint azok a társaik, akik evés előtt nem rágógumiztak.

Hasznos: A rágógumizás segít megfékezni az édességvágyat

Igyon, hogy fogyjon!

Aki szeretne ke­vesebb energiát bevinni, annak amerikai ku­tatók szerint sokat segíthet, ha étkezés előtt megiszik két pohár vizet. A víz azért hatásos, mert energiamentes folyadékkal tölti meg a gyomrot, és ezzel hozzájárul a teltségérzet kialakulásához. Étkezések előtt igyon tehát.

Válassza a jó szénhidrátokat!

Az ala­csony szénhidrát-bevitelű étrendek, mint az Atkins-diéta, széles körben elterjesztették azt a hiedelmet, hogy a fogyáshoz kerülni kell a szénhidrátokat. Ez alól a szabály alól azonban kivételt képeznek az alacsony GI-jű (ez a glikémiás index rövidítése, amely azt mutatja, hogy az adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet) szénhidrátok, mint a zabkása, a hüvelyesek, a magok, az olajos magvak, a barna tészta és a bulgur. Ezektől jóval tovább érzi jóllakottnak magát, mivel energiatartalmuk csak lassan szabadul fel, s ennek eredményeként valószínűleg kevesebbet is fog enni az étkezések között.

Csökkentse étvágyát – ábrándozva

Ha gondolatban magas energiatartalom­mal ruházza fel azt, amit éppen eszik, az segíthet étvágya csillapításában. Egy amerikai kísérletben 45 egészséges ön­kéntesnek adtak egy-egy pohár 380 kcal energiatartalmú tejturmixot, ám egy részüknek azt mondták, hogy az energia­szegény, a többieknek pedig, hogy kifeje­zetten sok benne az energia. Az alanyok­ban az ital elfogyasztása előtt és után is megmérték a grelin nevű éhséghormon szintjét, és azt tapasztalták, hogy a grelin koncentrációja nagyobb mértékben csök­kent azok esetében, akik úgy gondolták, hogy sok kalóriát fogyasztottak.

Vezessen ételnaplót!

Ha följegyzi, hogy mit eszik, az az egyik legjobb módszer a fogyás elősegítésére, állítják amerikai kutatók – a jelek szerint így kétszer annyi kilótól le­het megszabadulni. Pusztán az, hogy mindig leírja, mit evett, mikor ette és kivel ette, arra fogja ösztönözni, hogy kevesebb energiát vi­gyen be. Vezessen néhány héten át ételnap­lót, és meglátja, segít-e.

Hasznos: Az elfogyasztott ételek feljegyzése segíthet a nagyobb mértékű fogyásban

Ne feledje a fehérjéket!

Ha minden étkezéshez eszik némi fehérjét, az hozzájárul­hat testsúlya megtartásához. A fehérjék ugyanis igen hatékonyan váltják ki az étvá­gyat szabályozó „ennyi elég volt” érzést, emellett a zsírégetést is serkentik, és segíte­nek a sovány izomszövet felépítésében, illet­ve fenntartásában. A hús és a hal mellett bab, lencse, magok, olajos magvak, tojás és szójatermékek fogyasztásával is biztosíthatja a fehérjebevitelt.

Nyugodtabban és karcsúbban

A min­dennapi gondok miatti „stresszelés” kimeríti az embert, de nem fogyasztja. Amikor nagy mennyiségben termelődik a kortizol nevű stresszhormon, a szervezet zsírraktározással reagál rá – ez az ősi mechanizmus egykor a nehéz helyzetek túlélését segítette. Ha állan­dóan úgy érzi, hogy nyomás alatt áll, a tartó­san magas kortizolszint miatt zsír rakódik le a hasára – márpedig ez a legveszélyesebb faj­ta zsír. Enyhítse szorongásait stresszoldó módszerekkel, ezzel ugyanis jelentősen javít­ja a fogyás esélyét is.

Egyen-igyon tejterméket!

A tejtermé­kek a nők esetében megelőzhetik a hízást és csökkenthetik a test összes zsírtartalmát.

Kutatási eredmény: Amerikai kutatók megállapították, hogy ha egészséges testsúlyú fiatal nők napi 1000 milligramm kalciumot visznek be a szervezetükbe tejtermékekkel (ehhez nem egészen egy liter félzsíros tejet kell meginni), akkor két év alatt nagyjából 2,7 kilogrammot fogynak.

Lehetőleg napi három adag tejterméket fogyasszon – például egy pohár tejet, egy kis doboz zsírszegény joghurtot és egy gyufás-doboznyi darab sajtot. Ez a stratégia azonban csak akkor működik, ha egyébként is ügyel a megfelelő energiabevitelre.

A zsírszegény joghurt segíthet fogyni.

Ismerje a BMI-jét!

A túlsúllyal szembeni eltökéltségének nagy segítséget adhat, ha számszerűsítve látja, mennyire komoly a súlyproblémája. Keresse meg az alábbi ábrán a magasságának és a testsúlyának megfelelő pontot, s rögtön megállapíthatja, hogy a BMI-je (testtömeg­indexe) alapján veszélyben van-e az egészsé­ge. Megjegyzendő azonban, hogy az ábra nem ad hű képet azok esetében, akik karcsú­ak, de igen fejlett izomzatúak:

BMI

Az étvágy öröklődik

Régóta gyanítják ezt, s most már van is rá némi bizonyíték: a nagy étvágy öröklődő vonás. Brit tudósoknak sikerült azonosí­taniuk néhány gént, amely a jelek szerint hozzájárul az elhízáshoz. A főbűnös az úgynevezett FTO gén, amelyet köznyel­ven csak „szemétkajagénként” emleget­nek, és amely fokozhatja a zsíros, cukros ételek utáni vágyat.

A tudósok becslései szerint a hibás FTO gént hordozó személy étkezésenként 100 kcal-val többet ehet a normálisnál. Ez egy hét alatt már 2100 kcal többletet jelent – ami majdnem annyi, mint egy egészsége­sen táplálkozó személy napi energiabevi­tele. A megoldás a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrendre való törek­vés. Végül is nemcsak génjeinket kapjuk szüléinktől, hanem főzési szokásainkat is.

Változtasson szokásain 6 lépésben!

James Prochaska, az amerikai Rhode Island-i Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a szokásokat az alábbi hat lépésben lehet sikeresen megváltoztatni:

  1. Helyzetfelmérés: Nézzen szembe őszintén önmagával, és határozza el, hogy belevág egy fogyókúrás programba.
  2. Elgondolás: Képzelje el, milyen előnyök­kel fog járni a kisebb testsúly az egészsége, energiaszintje és megjelenése szempontjából.
  3. Felkészülés: Készítsen részletes tervet, amely tartalmazza a kezdés napját, valamint az egy-egy nap, hét és hónap alatt elérhető célokat az első három hónapban. Ezek a cé­lok lehetnek egészen csekélyek és konkrétak, például hogy vesz egy konyhai mérleget, vagy, hogy valamilyen egészségtelen finom­ság helyett egy darab gyümölcsöt eszik. Tűzzön ki célokat hat hónapra és egy évre is. Mondja el családjának, barátainak és munka­társainak, mire készül, s kérje támogatásukat.
  4. Cselekvés: Állítson össze heti menüt, ír­jon bevásárlólistát, és tartsa is be a leírtakat. Mozogjon – lehetőleg társsal, az jót tehet a motivációnak. Időnként jutalmazza meg ma­gát valami aprósággal. Legyen türelmes: idő­be telik, amíg az új szokások rutinná válnak.
  5. Fenntartás. Kezdjen egészségesen táplál­kozó, rendszeresen mozgó személyként gon­dolni önmagára.
  6. Befejezés: Ön most már edzettebb és egészségesebb személy, új szemlélettel, ezért ha néha „bűnbe esik”, az nem a kudarc jele.
Fontos: A fogyás biztos módja, ha szigorúan betartja, amit a bevásárlólistán és a heti étrendtervben összeírt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.