Betegségek és megelőzésük

Krónikus böfögés

Tünetek

Kiadós étkezés után normális – ha a mi kultúránkban nem is szalonképes -jelenség, hogy az ember a gyomrában keletkező gázt a szájon át kien­gedi. Ám a hirtelen fellépő, sorozatos és kontrollálatlan „böfögésroham” hátterében emésztőszervi probléma – például reflux- állhat, ráadásul gyakran fájdalommal jár még akkor is, ha csupán a lenyelt levegő okozza. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni. A krónikus böfögés azonban megelőzhető – ehhez kínálunk tippeket az olvasónak a követ­kező oldalakon.

Tipp: A krónikus böfögök a normálisnál 50%-kal több levegőt nyelnek és engednek vissza.

Prevenció első körben

Komótos evés. Aki gyorsan eszik, alig rágva meg a falatot, miközben öblítésképpen még szénsavas italából is nagyokat kortyol, nagy mennyi­ségű levegőt juttat a gyomrába. A levegő azután nagyrészt böfögés for­májában távozik az emésztőrendszerből. Lassan, komótosan étkezzünk, apró, de jól megrágott falatokban: csak ily módon hagyunk a szervezet­nek elég időt ahhoz, hogy a belekbe továbbítsa vagy felszívja a táplálék­kal az emésztőrendszerbe került levegőt. Különösen jól rágjuk meg a nyers, ropogós zöldségeket, amilyen például a sárgarépa, a saláta, a re­tek, a karalábé, a káposzta, a brokkoli, a karfiol, mert ezek nem kellően összeaprított darabkái között könnyen megreked, a gyomorban pedig felgyülemlik a levegő.

Jegyezzük meg! A böfögés mérséklése érdekében a fentiek mellett a következőkre ügyeljünk: fogyasztás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni a forró italokat; ne használjunk szívószálat; lehetőleg kerüljük a szénsavas üdítőket; aki ideges vagy feszült, evés előtt relaxáljon pár percet – kutatási eredmé­nyek bizonyítják, hogy szorongás és stressz hatására az ember több levegőt nyel.

Cigaretta, rágógumi, cukorka: mind böfögtet! A ragozás, a cukorkák szopogatása fokozza a nyáltermelést, ami sorozatos nyelési reflexet vált ki, így több levegő kerül a gyomorba: szakértők szerint minden „üres” nyeléskor (tehát ha csak nyálat nyelünk) körülbelül 5 ml. Ez önmagában nem nagy mennyiség (nagyjából egy kiskanálnyi), de sok nyelés után már jókora légbuborékká áll össze. A 37 °C-os belső testhőmérséklet hatására felmelegedő és közel 10 százalékkal kitáguló levegő azután a szájon át tud csak távozni. Dohányzáskor szintén levegőt nyelünk, mely böfögés formájában jut ki a szervezetből.

Ideges levegőnyelés. Holland kutatók tizennégy krónikus és ugyanannyi – nevezzük így – egészséges böfögőt összehasonlítva érdekes felfede­zésre jutottak: a problémás csoport tagjai szinte folyamatosan több leve­gőt nyeltek a kelleténél, és azt azonnal vissza is engedték. A jelenség orvosi neve ideges böfögés, melynek hátterében rossz, nem akaratlagos beidegződés áll. A szakértők szerint a túlzott levegőnyelést relaxációs gyakorlatokkal, beszédterápiával vagy hipnózissal ki lehet küszöbölni, de az is jó megoldás, hogy ceruzát tartunk a fogaink között (ha az állka­pocs két felének összezáródása gátolt, nem lehet levegőt nyelni).

Prevenció második körben

A gyomorfekély szerepe. A krónikus böfögés a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktériummal való fertőzöttség jele is lehet. Ez a rendkívül elter­jedt kórokozó gyulladásba hozza a gyomor nyálkahártyáját, mely ettől kifekélyesedik, sőt át is lyukadhat. Közben fokozott gyomor- és bélgáz­termelődés lép fel, amely felfúvódáshoz, gyakori böfögéshez vezet. Gyomorfekélyre utaló tünet lehet még a visszatérő gyomorégés, a rossz emésztés, a hányinger, a mellkasi fájdalom, a fogyás, a fáradékonyság.

Nyilvánvaló táplálkozási ok nélkül fellépő böfögésrohamok esetén vetessünk vért vagy kilégzéses hidrogéntesztet, melyből kimutatható a H. pylori. Ha a lelet pozitív, az orvos antibiotikumot ír fel. A kúra során (mely körülbelül két hétig tart) a kártékony baktérium kipusztul a szervezetből.

Műfogsor, orrhurut. A rosszul illeszkedő protézis és az idült orrgarat­folyás (az orrváladék hátrafelé, a garaton keresztül a gyomorba történő ürülése) ugyancsak levegőnyelés oka, így krónikus böfögés előidézője lehet.

Összefoglalás

Okai. Levegőnyelés; gyomor­fekély (Helicobacter-fertőzés), gyomorégés.

Figyelmeztető tünet. Nyilvánvaló táplálkozási ok nélküli, gyakori böfögés.

Új fejlemények. A gyomor­sav-visszaáramlásban (reflux, GERD) szenvedőknek közel a fele krónikusan böfög. Az orvosok szerint arról lehet szó, hogy a böfögés átmenetileg enyhíti a reflux kellemetlen tüneteit, így a betegek akaratlanul is sok levegőt nyelnek. Náluk az alap­betegség kezelése a tartós meg­oldás a krónikus böfögésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.