Magasvérnyomás kezelése

Hogyan lehet csökkenteni a nátrium fogyasztását?

A sószegény étrend átlagosan 6-8 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást. Ajánlatos minden normális vérnyomású egészséges egyénnek és külö­nösen magas vérnyomás – betegségben szenvedőknek a sóbevitel közepes mértékű korlátozása. Az étrend nátriumtartalmát 2 g-ra javasolt csökkenteni, ami naponta 4-6 g NaCl-nek (nátriumklorid, só) felel meg.

Csökkentett nátriumtartalmú só

A csökkentett nátriumtartalmú só használatával az ételek ízértéke megmarad és átlagosan 6-8 Hgmm-es (60 éves kor felett 10 Hgmm, fiata­lokban 5-7 Hgmm) vérnyomáscsökkenés figyelhető meg. A tengeri és a jódozott só nátriumtartalma ugyanannyi, mint az asztali sóé. Kétségtelen, hogy bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, diuretikumok) csökkentik a szervezet nátriumtartalmát, ezért a só­szegény diéta szigora enyhült az elmúlt években.

Ízek fokozása

Az étrend gerincét az alacsony nátriumtartalmú nyersanyagoknak kell alkotniuk. Ezek közé tartoz­nak a natúr gabonaipari termékek (gabonapehely, búzacsíra, rizs), zöldségfélék, száraz hüvelyesek, natúr olajos magvak, halak, zsírszegény tejtermékek. A nátri­umbevitel korlátozásának mértékétől függetlenül, az ételek elkészítése során csökkentett nátriumtartalmú só (nátriumklorid helyett káliumklorid) használata java­solt.

Léteznek olyan eljárások, melyekkel az ízek fokozása elérhető; így az aromás párolás, töltés, tűzdelés, pirítás, vagy éppen az ízáthangolás édes és sa­vanykás ízekre. Kerülni kell az ételek és élelmiszerek sózását. A magas nátriumtartalmú élelmiszerek kerülése kiemelt jelentőségű.

“Utánsózás” kerülése

Keresni kell a csökkent nátriumtartalmú sót, és magas vérnyomás betegeknek ezeket javasolt használ­ni. Lehetőség szerint a sóval tartósított ételeket kerül­ni kell, sajnos a gyorsan elkészíthető ételek nagy részét sóval tartósítják. Főzés közben kevesebb sót használjon, mint korábban, és kerülje az “utánsózást”. A light margarinnal megkent barna kenyér, a paprika és paradicsom só nélkül is kiváló étkek.

A magas nátriumtartalmú konzerv ételek, a saj­tok, különböző húsáruk nátriumtartalmának láttán nem csodálkozhat, hogy oly könnyen eljut a napi 10 g só beviteléhez. (100 g mennyiséget fogyasztva a füstölt sonka vagy virsli 2 g, az óvári sajt 100 gramm­ja 1,3 g, a barna kenyér 100 grammja 1,2 g, a káposzta 100 grammja 0,35 g, a kefir 100 grammja 0,12 g, és 1 dl tej 0,04 g nátriumot tartalmaz).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.