Gyógyító természet

A húgyhólyagbántalmak természetes gyógymódja

A húgyhólyagbántalmak leggyakoribbja a hólyaghurut, amiben különösen a nők szenvednek gyakran; ez összefüggésben van az alhasi szervek működésével és elhelyezkedésével. A hólyaghurutot a legkülönbözőbb okok válthatják ki, így a hideg idő, felfázás, fűszeres ételek, kiforratlan italok, mint fiatal bor, must, sör, bizonyos gyógyszerek (terpentin, balzsamos anyagok), fertőzés, amidőn például nem eléggé fertőtlenített katétert vezetünk fel, hólyagsérülések, ütés, esés folytán gyulladásos folyamatok a hólyag környékén, vesemedence-gyulladás vagy bélhurut és egyéb alhasi szervek gyulladásainak átterjedése.

Hólyag

Felfázás és megfázás

A leggyakoribb azonban a megfázás, amikor túl könnyű fehérnemű, célszerűtlen lábbeli vagy harisnya váltja ki a kellemetlen tüneteket. Természetes, hogy ezen felül is van számos egyéb megbetegedése a hólyagnak. A hólyagkövekről a következő fejezetben, a vesekőnél szólunk. Fontos a hólyag nem is olyan ritka tuberkulotikus megbetegedése, a daganat, a hólyagpolip, és -fekély (ami súlyos vérzéseket okozhat) és a rák (amit mielőbb fel kell fedezni, hogy átadhassuk a sebésznek).

Hólyagbénulás, hólyaggyengeség

Rendkívül kellemetlen a húgyhólyagbénulás, amikor a beteg képtelen magától vizelni, hólyagja kitágul, heves fájdalmak jelentkeznek, és a vizeletet katéter segítségével kell levezetni. Ha csak a hólyag záróizma bénult, a vizelet magától elcsepeg, járás, köhögés esetén is. A hólyag záróizmának gyengesége legtöbbnyire átmeneti, főleg nők szenvednek miatta, sajnos nem ritkán szégyenérzetből elnyomják a vizeleti ingert, nem elég gyakran ürítik ki hólyagjukat, aminek következménye a tartós hólyaggyengeség. Figyelmeztessük erre a körülményre serdülő leányainkat, hogy e bajt megelőzzük.

Hólyaghurut és tünetei

A hólyaghurut heveny és idült formáját különböztetjük meg. A heveny hólyaghurut lázzal és hidegrázással kezdődik, és a közérzet nagy romlásával jár. A beteget kínzó vizelési inger gyötri, ugyanakkor alig néhány csepp vizeletet ürít. A fájdalom a derékba és a hasba is kisugárzik. A vizelet zavaros, sötétvörös, ami vértől van. E heveny hólyaghurut rendszerint csak néhány napig tart, és azonnali helyes kezelésre teljesen meggyógyul, e nélkül átmegy az idült hurutba. Ez hónapokig, de évekig is eltarthat, szintén nagy fájdalmakkal, hőemelkedésekkel járhat, nagy leromlásra és vérszegénységre vezethet.

A tünetek hasonlók, csak lappangva, lassabban fejlődik ki, nem olyan heves természetű. A beteg nem képes az egész vizeletet hólyagjából kiüríteni, és vizelés után – katéteres vizsgálat során – úgynevezett maradékvizeletet bocsáthatunk ki, amely górcső alatt megvizsgálva mindenkor tartalmazza a pangó vizelet bomlási anyagait. Idősebb férfiak, akiknek dülmirigyük megnagyobbodott, miáltal a hólyag kiürítése megnehezedett, mindig hólyaghurutban szenvednek; kezelésekor a kiváltó okot kell figyelembe venni.

Heveny hólyaghurut gyógyítása természetes módszerekkel

A heveny hólyaghurut gyógyításában is a természetes gyógymód eszközei a legésszerűbbek. Fektessük a beteget, és tegyünk a hólyagtájékra meleg szénavirág- vagy lenmagos, burgonya-pépesborogatást, amit egy órán át rajta hagyunk, és ezt napjában többször megismételjük. Vizelethajtónak a következő teakeveréket adhatjuk: csipkerózsa, boróka keverékét vagy tövises iglic gyökér, mezei zsurló és feketeribizke-levél keverékét. Mások a medveszőlő és nyírfalevél főzetét dicsérik. Ezen teakeverékekből reggel és este egy csészével itatunk.

Semmi esetre se adjunk hosszasan és túl sokat e teákból, mert a vesére izgatólag hatnak. Tanácsos a keverékeket változtatni is. Ezenfelül forró ülőfürdőket ajánlunk, naponta többször pár percre, amelyek nagyon megnyugtatóak. A nép nem ok nélkül rak heveny hólyaghurut ellen forró hagymát a hólyagtájra. Sokan pörkölt lencséből kávét főznek, és ezt itatják. E kezelésekre a heveny hólyaghurut rendszerint néhány nap alatt meggyógyul. A diéta legyen kímélő, csak tejből, annak termékeiből, zöldfőzelékekből és főtt gyümölcsből álljon.

Ülőfürdők

Szomjúság ellen gyümölcslé vagy aludttej kanalanként jó. A heveny szak és láz lezajlása után az ülőfürdők melegségét csökkentjük, inkább hűvösebb fürdőket adunk, melyeknek edző hatásuk van. Az idült hólyaghurutoknál bátran alkalmazzuk a kifejezetten hideg, rövid 2-3 percig tartó ülőfürdőt, ami a gyulladás kitűnő levezetője. Az idült hurutban szenvedők legtöbbnyire elpuhult, helytelenül öltözködő emberek, akik könnyen átfáznak, nem edzettek, miért is az általános részben leírt hidegvíz-kúrás eljárások alkalmazása igen fontos, a levegő- és napkúrák minden eszközének egyesítésével, miáltal tartós edzettséget biztosíthatunk.

Térdzuhany

Hólyagbénulás ellen ezenfelül a szakszerűen alkalmazott comb-, láb- és térdzuhany is áldásos hatású. Gyógyteák adagolása, heteken át, előnyös az idült hólyagbajnál, ugyanúgy rendkívül fontos az állandó diéta vagy nyers koszt; hónapokra, évekre az ártalmak távoltartása, így a hús megszorítása, fűszerek, alkohol teljes kizárása. A hólyag idült hurutjai esetén nagyon kedvelt és hasznos az ivókúrák végzése.

Földes, lúgos gyógyvizeket (a palackozott vizek is) 2-3 adagra elosztva, kb. 1/2-1 litert adunk. Ezek a vizeletet fertőtlenítik, annak kiürítését elősegítik, a nyálkahártyát öblítve tisztítják, a hólyag izomzatát edzik. Elsőrangú hazai vizeknek tekinthetők Budapest gyógyforrásai, a mohai, a balfi, a csevicei, a szántói, a pole-nai és a málnási vizek. Külföldiek közül a gasteini, bilini, wilungeni, fachingeni, emsi, krondorfi, függi és a Salvator a legismertebbek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.