Orvosi tanácsok

Segít az orvostudomány: szívroham

Bár a tudósok nem változtathatják meg életmódunkat, az orvos­tudományi kutatások segíthetnek a kockázatok felmérésében, a problémák felismerésében és a veszélybe került szív megmenté­sében. Az alábbiakban olyan új eredményekről lesz szó, amelyek hozzájárulhatnak szíve egészségének megőrzéséhez.

Fontos tudni: Családjától örökölt génjei is befolyá­solhatják a szívroham kockázatát

Legyen tisztában a tünetekkel!

A heves, nyomó, szorító jellegű mellkasi fáj­dalom a szívroham legtöbbünk által jól is­mert tünete. Hasonló tipikus jel a gyomor­panaszokra emlékeztető kellemetlen, sajgó érzés a mellkasban. Van azonban néhány ke­vésbé feltűnő és egyértelmű tünet is, amely szintén kezdődő szívrohamra utalhat. A nők kisebb valószínűséggel éreznek mellkasi fáj­dalmat – esetükben sokszor kevésbé jellemző, nem teljesen egyértelmű jelek utalnak szív­problémákra.

Ezek a következők:

  • fájdalom az állkapocsban, a vállban vagy a karban,
  • fáradtság, gyengeség, rossz közérzet,
  • szédülés vagy ájulásszerű érzés,
  • émelygés vagy hányás.

Azonnal hívjon mentőt, ha úgy véli, hogy szívrohama lehet!

Ellenőrizze a családi kórtörténetet!

Genetikai öröksége nagy hatással lehet arra, hogy mekkora az ön esetében a szívbetegség kockázata. A Brit Szívalapítvány egyik kuta­tása azt találta, hogy minden ötödik férfiban jelen van az Y-kromoszóma egyik olyan vál­tozata, amely növelheti a szívbetegség rizikó­ját, és magyarázatot adhat arra, miért érint­heti egyes családok több férfi tagját is a fiatalkori szívroham. Ha családjában elő­fordultak fiatalkori szívproblémák, beszéljen a megelőző kezelésről orvosával!

Egy kis nyomás

A felkar közönséges vérnyomásmérő mandzsettával való leszorítása csökkent­heti a szívnek a szívroham utáni károso­dását. Ez a kondicionálásnak nevezett, a szakemberek által jelenleg is tanulmá­nyozott új módszer akár negyedével enyhítheti a szívrohamot követő károso­dásokat. Emellett segíthet az élet késői szakaszában a megbetegedések és a halál gyakori okának számító szívelégtelenség kockázatának mérséklésében is.

A kutatók elmélete szerint egy izom vérellátásának átmeneti megszüntetése ellenállóbbá teszi azt a további károsodá­sokkal szemben. Igen érdekes módon a védelem a véráramon keresztül más izmoknak is átadódhat. Ha ez az elmélet igaznak bizonyul, akkor a kar néhány per­ces elszorítása jelentős védelmet nyújthat a szívnek a lábadozás időszakában.

Tartsa fenn az ösztrogénszintet!

A menopauzán túl lévő nők esetében az ösztrogén nevű női nemi hormon szintjének növelése jót tehet a szív egészségének. A vizs­gálatok kimutatták, hogy az ösztrogén a szer­vezet védekezőrendszerének részét alkotó fehérvérsejtekre hat: megakadályozza, hogy az erek falára tapadjanak, ami érelmeszese­déshez vezet az artériákban, és szívbetegséget okozhat. A hormonpótló kezelés (ismert angol rövidítéssel HRT) helyreállíthatja az ösztrogénszintet, amely a menopauza után természetes csökkenésnek indul – de a mód­szer nem alkalmazható mindenkinél, és számos mellékhatása is van. A várható ha­szon és a kockázat ismeretében beszélje meg nőgyógyászával, hogy önnek megfelel-e.

Kérjen segítséget az erekciós problémákra!

A merevedési zavar (MZ) az érszűkület korai tünete lehet. Az MZ-vel küszködő férfiak körében 1,6-szer nagyobb a súlyos keringési rendellenességeknek, pél­dául a szívrohamnak vagy a szélütésnek a kockázata, áll a Journal of the American Heart Association című szaklap egyik cikkében. A hímvesszőt tápláló artériák meglehetősen szűkek, így a merevedési zavar a más erekben képződő lerakódásoknak és szűkületeknek a korai figyelmeztető jele lehet. Ha ilyen prob­lémája van, létfontosságú óvintézkedés az or­vos felkeresése – aki egyébként az MZ kezelé­sében is sokat segíthet.

MR-vizsgálat

Szívpanaszok esetén a mágneses magrezonanciás vizsgálat (MRI vagy MR) kínálhatja a legpontosabb diagnó­zist. A kutatások szerint az MRI jobb a leg­gyakrabban használt alternatívánál, a SPECT-nél (egyfoton-kibocsátásos számítógépes tomográfia), amely beinjekciózott radioaktív vegyület segítségével követi nyomon a vér áramlását a szervekben és a szövetekben.

Az MR-vizsgálat során viszont nem éri sugárzás a testet, és a kicsi erekben is képes kimu­tatni a véráramlást.

Hiszi, vagy sem: A 'Staying Alive' életben tarthatja!

Sokan vonakodnak megadni az „élet csókját”, mert félnek ilyen közeli kapcsolatba kerülni egy idegennel, vagy mert attól tartanak, hogy rossz a technikájuk. A Brit Szívalapít­vány legfrissebb újraélesztési (CPR) tanácsa azonban úgy szól, hogy felejtse el a szájból szájba lélegeztetést, és össz­pontosítson csak a mellkasnyomásra.

A megfelelő tempót a Bee Gees „Staying Alive” (Életben maradni) című számá­nak ritmusára visszagondolva találhatja el. A csak kézzel végzett újraélesztés talán már nem tűnik olyan riasztónak, így ön is kész lehet közbelépni, ha valakinek leállt a szíve, véli az alapítvány. A mellkas középső részét kell erősen nyomni úgy, hogy 5-6 centiméternyit mozogjon lefelé a szegycsont, s percenként 100 ilyen nyomást kell végezni.

Időzítsen jól!

A kutatások alapján úgy tűnik, hogy az ACE-gátlók (ezeket a gyógy­szereket gyakran adják magas vérnyomás ellen, szívroham után vagy szívelégtelenség kezelésére) hatékonyabbak lehetnek, ha a szokásos javallattal ellentétben nem reggel, felkelés után, hanem este, lefekvés előtt veszik be őket. Hatásukat az angiotenzin-konvertáló enzim szintjének csökkentésével fejtik ki – márpedig ez a szint általában éjsza­ka ugrik meg. így aztán hatásosabb lehet, ha ilyenkor igyekeznek csökkenteni. Beszélje meg orvosával, mikor ajánlatos bevennie a gyógyszert.

Ne tegye zsebre a fülhallgatót!

Amerikai kutatók azt találták, hogy a fejhall­gatókban lévő apró mágnesek megzavarhat­ják a pacemakerek működését. Egy friss ta­nulmány szerint a pacemakerek 20 százaléka reagált arra, ha közvetlenül föléjük tettek egy fülhallgatót. Ha tehát önnek pacemakeré van, ne tegye az ingzsebébe a fülhallgatóját, és ne is hordja azt a nyakában lógva!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.