Vészhelyzet

A szívroham (infarktus) tünetei és kezelése a mentők megérkezéséig

Szívrohamkor fennáll a szívmegállás veszélye, ezért késlekedés nélkül hívjuk a mentőket. Megérkezésükig helyezzük a beteget kényelembe, lássuk el az alábbi négy pontnak megfelelően, és figyeljük folyamatosan.

A szívroham fő tünetei

 • Erős, szorító mellkasi fáj­dalom, pihenésre és nitrát­készítményre sem enyhül, rendszerint kisugárzik
 • A vállba, nyakba, karba, állba
 • Légszomj, légzési nehéz­ség
 • Gyors, gyenge, esetleg szabálytalan pulzus
 • Sápadt, szürke és nyir­kos bőr, erős verítékezés
 • Fájdalom vagy feszítő ér­zés a gyomorszáj tájékán, hányinger, hányás
 • Általános gyengeség, szédülés, eszméletvesztés
 • Halálfélelem
Vigyázz! Ha a beteg eszméletét vesz­tette, gondoskodjunk a sza­bad légútról. És ellenőrizzük a légzést. Amennyiben szükséges, kezdjük el az újraélesztést.
 1. Biztosítsuk a nyugalmat! Igyekezzünk megnyugtatni a beteget, ültessük le kényelmesen. Kissé döntsük hátra, te­gyünk párnákat a háta mögé és a térde alá (a térd megemelése csökkenti a szív terhelését). Ha szűk ruhát visel, lazítsuk meg az ingét és a nadrágját a nyakánál, a mellén és a derekán.szívroham (infarktus)
 2. Kérjünk segítséget! Amikor kihívjuk a mentőket, tájékoztassuk a mentés-irányítót, hogy valószínűleg szívrohamról van szó.
 3. Adjunk be gyógyszert! Ha a betegnek volt már koszorúér-szűkület miatt anginás rohama, feltételezhetjük, hogy van nála gyógyszer (nitrát). Segít­sünk neki bevenni. Ha eszméleténél van, a mentők kiérkezéséig rágjon szét nagy dózisú (háromszáz milligrammos) aszpirintablettát. (Azért kell szétrágni, méghozzá lehetőleg lassan, mert így hamarabb felszívódik a véráramba.)szívroham (infarktus)
 4. Figyeljük meg! A mentők megérkezé­séig a beteg állapota változhat, ezért újra és újra vizsgáljuk meg a légzést, a szívverést, és ellenőrizzük, hogy nem veszítette-e el az eszméletét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.