Koleszterin

Ellenséges viselkedés szívinfarktushoz vezethet!

Mindenkit ér néha stressz, de egyeseknél jóval súlyosabb a helyzet. Bizonyára hallottunk már az „A típusú” személyiségről, aki mindig mindenkinek a szavába vág, aki autójával leszorítja a többi közlekedőt az útról, akivel kapcsolatban a „türelmetlen” jelző már enyhe kifejezés, és aki pillanatok alatt felfortyan, ha valami nem sikerül neki.

Egyeseknél a stressz jóval súlyosabb !
Egyeseknél a stressz jóval súlyosabb !

Vizsgálatok eredményei

A kutatók évek óta tudják, hogy az ilyen személyek jobban ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatának. Lassan az is kiderül, hogy miért. A jelek szerint a harag és az ellenségeskedés az egyik fő bűnös. Dr. Stoney laboratóriumának kutatói az ellenséges viselkedés egyik jellegzetes fajtájára, az agresszív reagálásra fordítják a legnagyobb figyelmet.

Kutatási eredmények! Az agresszívan reagálók hajlamosak arra, hogy keményen és kissé hidegen tekintsenek a körülöttük lévő világra és emberekre. Egyetértenek az olyan kijelentésekkel, mint „senkit sem hibáztatok, amiért mindent megszerez magának a világon, amit csak megszerezhet”, vagy „nem is próbálom titkolni az elítélő vagy lesajnáló véleményemet másokkal kapcsolatban.”

Ugyanezek a kutatók azt is megállapították, hogy akikre jellemző a cinikus, ellenséges viszonyulás, azoknak a szívében nagyobb valószínűséggel vannak jelen elhalt szövetrészek vagy korábbi kisebb szívinfarktusokra utaló jelek. Ezek a személyek egyetértenek az olyan kijelentésekkel, mint „a legtöbben hajlandók hazudni érvényesülésük érdekében” vagy „az emberek olyan barátokat keresnek, akikből hasznuk van”.

Az ellenséges, agresszív magatartás testileg annyira ártalmas lehet, hogy egy a Health Psychology című szaklap 2002. novemberi számában megjelent cikk szerint még a túlsúlyosságnál, a dohányzásnál, sőt a magas koleszterinszintnél is biztosabban jelzi a szívbetegség kockázatát. A kutatók 774, átlagosan 60 éves férfi bevonásával végeztek vizsgálatokat, és azt találták, hogy minél ellenségesebb valaki, annál nagyobb esetében a szívbetegség valószínűsége, függetlenül az összes többi rizikótényezőtől, beleértve a magas koleszterinszintet is.

Ne legyünk haragtartóak, met azzal csak saját magunknak árthatunk!
Ne legyünk haragtartóak, met azzal csak saját magunknak árthatunk!

Haragtartók vagyunk?

A kutatók a vizsgálati alanyok ellenséges érzelmeinek méréséhez a Cook-Medley-féle skálát használják, amely 50 kérdésből álló kérdőív alapján értékel. Noha a tesztet csak szakemberek végezhetik, képet kaphatunk saját lelkiállapotunkról, ha elolvassuk az alábbi kijelentéseket. Minél többel értünk egyet közülük – különösen akkor, ha teljes mértékben egyetértünk -, valószínűleg annál hajlamosabbak vagyunk az ellenségeskedésre.

  • A legtöbb ember hajlandó hazudni is, hogy jobban érvényesüljön.
  • Biztonságosabb, ha senkiben sem bízunk meg.
  • Senkit sem érdekel különösebben, hogy mi történik az emberrel.
  • A legtöbben utálják, ha mások meg-segítése érdekében erőfeszítést kell tenniük.

A legtöbb ember elsősorban azért mond igazat, mert fél, hogy rajtakapják a hazugságon.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.