Stresszkezelés

Relaxálás tíz perc alatt!

Gyorsan kell lehiggadni? Tegyen egy kísérletet az alábbi gyakorlatsorral. Munka közben is könnyedén elvégezhető. Alkalmazza, amikor csak szükségét érzi a gőz kieresztése és nyugalma visszaszerzése érdekében.

  1. Üljön magas támlájú székre, egyenes háttal, talpát a padlón nyugtatva. Combját jól támassza alá az ülőfelület, hátát pedig döntse a támlának. Eressze le a vállát a padló felé, tartsa így pár pil­lanatig, majd engedje föl. Karját kissé tárja szét, könyökét némileg behajlítva, kezét a combjára téve. Érezze, ahogy a karjából kimegy a feszült­ség, mintha az ujjai hegyén keresztül távozna.
  2. Kezét továbbra is a combján nyugtatva ter­pessze szét és feszítse meg az összes ujját, pár pillanatig hagyja így, azután lazítsa el őket, hogy egészen elernyedjenek. Koncentráljon arra, ahogy a kezéből eltűnik a feszültség. Figyelje a combját is, amint az ülőfelületre támaszkodik, és igyekezzen még inkább ránehezedni a székre.
  3. Csúsztassa előre egy kicsit a lábfejét, hogy a lábszára és a combja tompaszöget zárjon be. Összpontosítson a padlón nyugvó lábfejére, ahogy alátámasztja a lábszárát, majd lazítsa el annak összes izmát. Egész testét lazítsa el, s tel­jes súlyával nehezedjen a székre. Hátát feszítse a támlának, és ernyedjen el még jobban.
  4. Lélegezzen mélyet, hogy a beszívott levegő a mellkas és a has között lévő rekeszizomig hatoljon. Belégzéskor érezze, ahogy a mellkasa kitágul, kilégzéskor pedig próbáljon egészen ellazulni. Fontos, hogy a levegő kieresztése lassúbb legyen (tovább tartson), mint a belég­zés. Tudatosítsa a kilégzés relaxáló hatását.
  5. Most koncentráljon a szájára! Fogait ne szo­rítsa össze, felső és alsó állkapcsa legyen vala­melyest szétnyitva, de azért ajkai érjenek egy­máshoz. Nyelvét kissé ejtse hátra, hogy a hátsó fogak magasságában legyen. Szemét lazán hunyja be, szemizmai ernyedjenek el. Észlelje, milyen jó dolog átmenetileg kizárni a vizuális ingereket. Ha van ideje, képzeljen a lelki szemei elé egy megnyugtató hatású, békés tájat, ahol nagyon szívesen lenne, mondjuk tengerpartot, erdei tisztást, kies völgyet, szép kertet.

Törekedjen rá, hogy a relaxálás adta nyu­galom érzése minél tovább tartson. Végezze ezt a kitűnő stresszoldást akár a munkahelyen is, hogy elke­rülje az idegeskedést, levezesse feszültségét és megőrizze lelki egyensúlyát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.