Egészségmegőrzés

Éjszakai vagy váltott műszak káros hatásai

A kár

Azoknál, akik életükből legalább egy évet éjszakai vagy váltott műszakban dolgoztak, fokozott a melles vastagbélrák, a szív- és érrendszeri betegségek, az emésztési problémák és a krónikus alvászavar kialakulásának kockázata. Tudományos kimutatások szerint az éjszakai műszak szinte olyan mértékben károsítja az egészséget, mint napi egy pakli cigaretta elszívása.

Az alváshormon szintjének megváltozása

Hogy lehet ez? A dolog hátterében a stressz, illetve a melatonin nevű „alváshormon” szintjének megváltozása áll. A melatonin normál körülmények között éjjel, alvás idején szaporodik fel a szervezetben. Ha éjszaka világos van, jelentősen csökken a szintje. A rák úgy kapcsolódik ide, hogy a melatonin a jelek szerint gátolja a rosszindulatú daganatok kialakulását, ám ha kevés van belőle, valószínűleg nem képes ezt a szerepét betölteni.

Meglepő módon a váltott műszak még károsabb, mint az állandó éjjeli munka. A walesi Cardiff egyetemének kutatói megvizsgáltak 45 olajbányászt. Kiderült, hogy a váltott műszakban dolgozók szervezetében alacsonyabb vagy sokkal ingadozóbb volt a melatoninszint, vérük pedig többet tartalmazott a szívet fenyegető zsírsavakból, mint az állandóan éjjeli műszakban dolgozóké.

Az éjszakai műszak viszontagságai

Az éjszakai műszakkal összefüggő életmódbeli problémák is gondot okoznak. Mivel éjjel nem lehet otthoni koszthoz jutni, a rendes vendéglők és kifőzdék többsége pedig zárva van, maradnak a munkahelyi büfék, a gyorséttermek, az éjjel-nappali boltok, a szendvicsautomaták az előre gyártott, egészségtelen táplálékokkal. Az éjszakai műszak rendszerint a test-mozgástól is elveszi a dolgozó idejét és energiáját.

Jóvátehető? Igen, részben.

A megváltozott melatoninszint az éjszakai vagy váltott műszak abbahagyása után általában helyreáll, ám a rák megnövekedett kockázata nem mindig múlik el.

A változtatás további előnyei

Aki éjszakai műszakban dolgozik, de mindig ügyel arra, hogy kialudj a magát és óvja az egészségét, annak javul az erőnléte, a munkabírása, s a pluszkilók is kevésbé fenyegetik. Ha a gyanús tünetekkel rögtön felkeresi orvosát, idejekorán kimutathatók az esetleges komolyabb betegségek, abban a fázisban, amikor még jó a gyógyulás esélye.

A gyógyulás útja

Kiegyensúlyozott alvásritmus

A szervezet biokémiája bizonyos mértékig képes alkalmazkodni az állandó éjszakai ébrenléthez, de csak ha rendszeres életmóddal és bőséges pihenéssel párosul. Próbáljunk mindig ugyanakkor ágyba kerülni, az időpontot nem késleltethetik különféle tennivalók (például házimunka, bevásárlás).

Otthoni elemózsiával a munkahelyre

Az egészséges táplálkozás rengeteg élettani előnyt nyújt – többek között azt, hogy jobban alszunk. Az éjszaka is nyitva tartó gyorséttermekből, üzletekből, automatákból beszerezhető cukros, zsíros, koffeines élelmiszerek azért is károsak az egészségre, mert felborítják a szervezet természetes ébrenléti-pihenési ciklusát.

Gyümölcsök, italok

Ha mindig van nálunk valami egészséges rágcsálni- és innivaló, elkerülhetjük az éjszakai műszakkal járó legnagyobb problémát, a mértéktelen koffeinfogyasztást (a kávé a műszak alatt ébren tart, de a munkából hazatérve sem tudunk tőle aludni), valamint a dohányzást.

Munkahelyi torna

Szünetben menjünk ki levegőzni, járjuk körül az épületet, vegyük igénybe – ha van – a munkahelyi konditermet, vagy csináljunk néhány felülést a pihenőszobában: jó a fáradtság, az álmosság ellen, mert frissít és serkent, s a kalóriaégetés hatékonyságát is növeli.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.