Allergia és asztma

Jobb levegőt a munkahelyeken!

Ha zavarja az irodája állott levegője, lehetősége van bizonyos lépésekre annak érde­kében, hogy tisztábbá tegye.

Ha úgy érzi irodájában rossz levegő van, igen is tehet ellene! Nézzük meg a következőket:
Ha úgy érzi irodájában rossz levegő van, igen is tehet ellene! Nézzük meg a következőket:

Mi a helyzet akkor, ha nem ön alakítja ki a munkakörnyezetét? Ekkor a következőket teheti:

1. Legyen proaktív!

Noha nem az ön dolga a politikák és protokollok kidolgozása, mindenképpen jogában áll azokat megismerni. Ha arra gyanakszik, hogy valamilyen munkahelyi tényező okozza allergiás vagy asztmás problémáit, tegyen fel udvarias kérdéseket. Elég valószínű, hogy a főnöke nem fogja tudni a válaszokat, ezért kérjen tőle engedélyt, hogy saját maga és munkatársai nevében beszélhessen az épület kar­bantartásáért felelős személlyel.

Érezze magát jól a munkahelyén.
Érezze magát jól a munkahelyén.

Derítse ki, mikor tisztították ki és javították utoljára a fűtő- és szellőzőrendszereket, kérdezze meg, hogy a rendszerek megfelelnek-e legalább a szellőzésre vonadcozó építési szabványoknak. Kérdezze meg, hogy min­den rendszerben HEPA-szűrőket használnak-e. Amennyiben korábbi raktárakat ala­kítottak át irodákká, tudja meg, hogy a szellőzőrendszerben is elvégezték-e a meg­felelő változtatásokat.

2. Készítsen listát!

Vízfoltos mennyezetburkolatot vett észre, vagy a szőnyegpadló egyik része állandóan nedves? Esetleg illékony anyagokat (például fénymásolók fes­tékkazettáit, peszticideket és tisztítószereket) tárolnak egy rosszul szellőző helyen? Készítsen listát az efféle potenciális problémákról, és küldjön róluk udvarias hang­vételű feljegyzést a karbantartásért felelős személynek.

3. Járja körbe az épületet!

A szellőzőrendszer kivezető nyílásait piszok vagy gyom zárja el? A bemeneti nyílások a parkoló közelében vannak? Ha igen, ezeket is vegye fel a karbantartási felügyelőnek küldött listájára.

4. Vizsgálja meg a bútorok elrendezését!

Nem takarnak el a bútorok vagy a dobozok szellőzőnyílásokat? Nincsenek hőt termelő készülékek a termosztátok közelében? Nincs túl sok íróasztal túl szűk helyen? Ha ilyen, a levegőminőséget károsan befolyásoló, ellenben könnyen orvosolható problémákat talált, értesítse róluk a karbantartási felügyelőt.

A munkaadók kötelesek folyamatosan felmérni a kockázatokat, tehát meg kell megvizsgálniuk a potenciális veszélyforrásokat, az ott talált esetleges kockázati tényezőket – beleértve a beteg épület szindróma esetleges okait is – pedig elfogad­ható szintre kell csökkenteniük.

Még ha a szennyező anyagok szintje nem is éri el a törvényben megengedett leg­magasabb értéket, a munkaadó akkor is köteles gondoskodni az eltávolításukról, amennyiben úgy vélik, hogy egészségügyi problémát okoznak.

A munkahelyi egész­ségre, biztonságra és jóllétre vonatkozó jogszabályok minimális szellőzési, hőmér­sékleti, megvilágítási, tisztasági és helykövetelményeket határoznak meg. Ezek azonban nem minden esetben valósulnak meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.