Stresszkezelés

Tippek a helyesen beosztott szabadidőért

Mindenkinek szüksége van olykor a teljes ellazulásra, amikor a külvilágot kizárva csak önmagára tud koncentrálni. Létfontosságú ez a stressz legyő­zéséhez, okozza azt munkahelyi feszültség, túlórázás, gyereknevelés vagy betegápolás. A saját magával való törődés egyáltalán nem önzés vagy hedo­nizmus, hiszen az egészség és a jó közérzet megőrzését szolgálja.

Hadilábon áll az idővel?

Aki folyton másokért dolgozik, és emiatt saját igényeit háttérbe szorítja, ad­jon át bizonyos terheket a környezetében lévőknek. A következő módszerek közül választhat:

 • Tételesen jegyezze föl, mi mindent csinál a nap folyamán, és mennyi ideje megy el ezekre a teendőkre. Jó esély van rá, hogy családtagjai meg­lepődnek a lista láttán, s lelkifurdalástól vagy segíteni akarástól vezérelve igyekeznek majd tehermentesíteni Önt.
 • Beszélje meg családjával, hogy a háztartási munkák egy részét vállalják át. Közösen döntsék el, ki mit végez­zen, mert amit az ember maga választ, azt általában szívesebben csinálja.
 • A munkahelyén ne terhelje túl magát. A kapacitását meghaladó fel­adatokat – ha szükséges, főnöke be­avatkozásával – adja át a kollégáinak.
 • Egy kis leleménnyel még kizáróla­gos teendői alól is mentesülhet olykor. Például ha csak Ön tud vezetni a csa­ládban, szervezze meg a szomszéddal vagy egy közelben lakó baráti család­dal, hogy minden második héten ők hordják a gyerekeket iskolába.
 • Jelölje ki személyes szférájának határait otthon és a munkahelyen is. Mindenkinek kijár, hogy néha magára zárhassa az ajtót, és egyedül lehessen.
 • Tűzzön ki konkrét időpontokat azoknak a dolgoknak az elvégzésére, amelyeket egyéb teendők miatt foly­ton félretesz. Nagy a feladat, de akár meg is bontható? Lásson neki részletek­ben. Mindennap szánjon rá fél órát, s ne azt várja, hogy legyen egy
 • Ne végezzen fölösleges tevékeny­ségeket, időnként pedig lazítson egy kicsit. Nem fognak ujjal mutogatni Önre, ha egyszer elmarad a vasalás vagy a kocsi kitakarítása.

„Ha majd lesz időm” – gyakran ez­zel halogatjuk a tennivalókat. Az igaz­ság azonban az, hogy az idő magától soha nem fog rendelkezésre állni. Tu­datosan, erős elhatározással és konkrét időkeret meghatározásával el kell kez­deni a feladat megvalósítását.

Munkahelyi stressz otthon

A „hazavitt” munkahelyi stressz legalább annyira káros az egészségre és a családi életre, mint a túlórázás. Ám a két nem stressz­reakciója eltérő. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles, USA) tudósai több ezer vizsgálat elemzése után megállapították, hogy míg a férfiak döntő hányada a munkahelyi fruszt­rációit előszeretettel vezeti le otthon (ez a tipikus stresszválasz), a nők viselkedése általában higgadtabb. Ők a gyermekükkel való együttlétbe menekülnek, vagy telefon­beszélgetéssel oldják a feszültségüket.

A kutatók szerint a háttérben az oxitocin nevű hormon állhat, amelyről kimutatták, hogy nyugtatólag hat, és szociálissá teszi az embert. A férfi nemi hormonok csökkentik míg az ösztrogén (a női nemi hormon) fel erősíti az oxitocin hatását.

Miért fontos, hogy mindennap szánjon magára valamennyi időt?

 • Mert test és lélek egészsége csak így őrizhető meg.
 • Mert így tudatosíthatja saját énjét, vágya­it. Aki örökösen robotol, kivetkőzik emberi mivoltából, elfelejti, ki is ő, és hogy vannak érzelmei. Nem véletlenül mondják néha: „Úgy érzem magam, mint egy igavonó barom.”
 • Mert kikapcsolhat a munkából, és másra fordíthatja a figyelmét. így felfrissülnek az idegpályák, kreatívabbá válik a gondolkodás, és pozitív fiziológiai hatások következnek be.
 • Mert segít tisztázni, mi számít és mi nem. Ez könnyebbé teszi a kapcsolatteremtést a munkahelyen és a magánéletben egyaránt.
 • És végül: mert megérdemeli.

“Bárcsak 48 órából állna a nap!” Ismerős mondat?

Legkönnyebben úgy tehet szert több időre, ha rendet teremt maga körül. Aki képes jól szervezni az életét, mondjuk mindig tudja, mit hol keressen és mi mikor történjen, rengeteg időt takaríthat meg. Ráadásul kivédheti a fejet­lenség, zűrzavar, kapkodás okozta stresszt. Legyen a vezérmottója a „rend a lelke mindennek” – mondás. Szánjon időt tárgyi környezetének rendbeté­telére. Selejtezze le a fölösleges holmikat a szekrényekből, fiókokból, rakja dossziékba a fontos iratokat stb. Higgye el, jobban fogja érezni magát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.