Stresszkezelés

Derítsük ki, milyen hobbi passzol hozzánk?

Állandóan rohan, és annyi a teendője, hogy lassan azt is elfelejtette, mi érdekli? Talán már a gondolat is taszítja, hogy időt és energiát fordítson a kedvteléseire. Nyilvánvalóan önbizalom kell ahhoz, hogy valaki kimozdul­jon és keresse az ismeretlent, mások társaságát. Voltak bizonyos álmai, pél­dául a sportok, művészetek, filmek, kertészkedés terén?

Bátran kezdje el megvalósítani ezeket, hiszen új távlatok nyílhatnak meg, és sok hasonló érdeklődésű emberrel találkozhat, miközben valódi örömöt nyújtó, ösztönző és vitalizáló hatású időtöltésekkel gazdagodik az élete, s mindez még az egészség megőrzésében is segít. Tudományos vizsgálatok sora igazolja, hogy aki aktív társas életet él, az kevésbé van kitéve a szívinfarktus és a rák koc­kázatának. Mi több, hosszabb életre számíthat.

Aki keres, az talál

A hasznos időtöltés lehet tanfolyam, önképzőkör, klub, közművelődés, sport, rendezvények, koncertek, színházak látogatása, társasutazás, önkéntes mun­ka, hogy csak néhányat említsünk. A választást az érdeklődési kör, az egyé­ni preferenciák, az irányultság és az anyagi lehetőségek határozzák meg.

Az Ön számára legvonzóbb program megtalálásához érdemes olvasni a helyi és az országos lapokat, figyelni a könyvtárak, sportlétesítmények, művelődési központok, közösségi házak, klubok, rendezvényszervező és utazási irodák hirdetményeit, valamint a világhálón tájékozódni.

Még jobb, ha nem csupán egyféle tevékenységre összpontosít, hiszen a különböző elfoglaltságok más-más előnyökkel szolgálnak. Előfordulhat, hogy az egyik szellemi táplálékot és kikapcsolódást nyújt, míg a másik test­mozgást biztosít, tehát fizikailag tart karban. Az új emberekkel való találko­zás pedig kitágítja a látókört, termékenyítőleg hat a gondolkodásra. Sőt olyan távlatokat nyithat, amelyekről korábban álmodni sem mert volna.

Jótékony zene

A zenehallgatásnak számos kedvező élettani hatása van. Az amerikai Stanford Egyetem Komputertechnológiai Központjának kutatói kimutatták, hogy az agyhullámok szinkronba kerülnek a hallott ritmusokkal, amelyek ilyen módon lecsendesítik az elmét. A zene lelkesít és megnyugtat, ellazít, oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, s kellemes közérzetet okoz. Mivel tornázni is jobban lehet zenére, a testmozgás pedig serkenti az endorfin termelődését, ez a páros kiváló ellenszere a szomorúságnak, letargiának.

Gyerekkorában játszott valamilyen hangszeren?

Vegye elő ismét, vagy ismerkedjen meg egy újjal. Érdemes órákat venni egy neves zenetanártól akár csoportban, akár magánóra keretében.

Aki pedig egyszerűen a zenehallgatásban leli örömét, tudjon meg minél többet kedvenc együtteséről, komponistájáról vagy énekeséről, akiért világ­életében rajongott. Figyelje, hol ad koncertet vagy műsort, mikor jelenik meg új cd-je, hol lehet beszerezni egy ritka lemezét stb. A lényeg itt is ugyanaz: olyasmit kell csinálni, ami leköti a figyelmét, és ösztönzőleg hat.

Rivaldafényben

Sokakat vonzanak az amatőr színtársulatok, színjátszó műhelyek, kísérleti darabok. A színjátszás remek módja az önbizalom növelésének és a problé­mamegoldó képességek fejlesztésének. Sőt, segít a másik jobb megértésében is. A szerepével azonosuló ember az életet másféle perspektívából – az általa alakított karakter szemszögéből – látja, s ez szintén szélesíti a látókört.

Aki nem akar színészkedni, de szívesen írna vagy rendezne darabokat, netán kellékes, díszletberendezői, ruhatervezői vagy maszkmesteri ambíciói vannak, kopogtasson a kisebb (amatőr) színtársulatoknál, és bátran vágjon bele álmai megvalósításába. Drámacsoportok nem csupán a színházak, ha­nem iskolák, egyetemek, művelődési házak keretében is működnek. Érdemes felkutatni a helyi lehetőségeket.

Jó érzéke van az íráshoz? Vezessen naplót!

Júlia Cameron A művész útja című könyvében a gondolatok folyamatos rögzítését – az úgynevezett „tudatfolyam-írást” – javasolja kipróbálni, mégpedig reggeli napló („reggeli jegyzetek”) formájában. Eszerint felkeléskor máris kézbe kell venni a naplót és papírra vetni mindazt, ami éppen eszébe jut. Ne szerkessze, ne javítgassa, ne is olvassa vissza, csak írjon, naponta körülbelül három oldalt. Ha nincs semmi gondo­lata, akkor ezt rögzítse: „Most nem tudom, mit jegyezzek le”, addig, amíg be nem villan valami, vagy betelik a három oldal.

Hogy ennek mi az értelme?

Az, hogy így könnyebben ébrednek új gondolatok az ember fejében, követ­kezésképp hamarabb rá lehet jönni, mi az, amit a legszívesebben csinálna. Amennyiben az érzelmi megrázkódtatásokat, kríziseket, mélypontokat „kiírja” magából, nagy lépést tehet lelki egyensúlyának visszanyerése felé. Sőt, hamarosan a fiziológiás előnyöket is érzi majd. A Texasi Egyetem (Austin, USA) kutatója, dr. James W. Pennebaker az írás és az egészség összefüggéseit vizsgálja újszerű módszerekkel. Egyik kísérletéből kiderült, hogy a traumatikus élmények „kiírása” javítja a közérzetet, és serkenti az immunrendszert.

Egy másik, depresszióra hajlamos fiatalok bevonásával végzett vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy fél év után a kizárólag a külvilág eseményeit lejegyzőkhöz képest jelentősen enyhültek a betegség tünetei azok körében, akik a naplójuknak kiöntötték a lelküket is.

Régóta dédelgetett álma, hogy könyvet vagy blogot ír?

A napló tökéletes kiindulópont lehet ehhez. De egy meghatározó esemény vagy beszélgetés nyomán bátran nekiláthat rövidebb novella, karcolat vagy újságcikk megal­kotásának is. Csatlakozni lehet továbbá író- és olvasóklubhoz, könyvbarátok, amatőr próza- vagy versírók köréhez. Akit pedig egyszerűen az otthoni, nyugodt olvasgatás gyönyörködtet, erre szánjon időt.

Művészi hajlamok?

A művészetterápiát régóta alkalmazzák fogyatékossággal élőket, szenvedély­betegeket ellátó intézményekben, iskolákban, mi több, börtönökben is a gyógyulás, illetve az önkifejezés elősegítése érclekében. Az alkotás folya­mata kreativitásra sarkall, javítja a közérzetet és önbizalmat ad.

Régebben sokat rajzolt vagy festegetett, s úgy érzi, hogy szeretne újra e szenvedélyének hódolni? A művészi önkifejezés szinte biztosan most is nagy örömforrás lesz. Fél, hogy kinevetik? Kezdje el otthon a munkát, ahol csak Ön látja a születő műalkotást. Aki viszont szereti a tájakat, épületeket, és nem zavarja, hogy esetleg nézik, kint a szabadban is készíthet vázlatokat. Montázs, kollázs összeállítása ugyancsak kellemes, kreatív elfoglaltság.

Érdemes keresni továbbá felnőtteknek indított rajz- vagy festőszakkört, önképzőkört, alkotótábort. Itt olajjal vagy temperával festhet csendéleteket, táj- és arcképeket, de kísérletezhet a szobrászattal, agyagozással, fafaragás­sal, textilszövéssel, fotózással is. A már gyakorlatot szerzett „tanoncok” pedig sokat tanulhatnak a művésztelepek, alkotói műhelyek munkájából.

Mit tegyen, ha inkább gyakorlatiasabb készségek elsajátítására vágyik? Vegyen részt főző-, cukrász-, esetleg mixer tanfolyamon. Meglátja, elhatározá­sát az egész család és a baráti kör kitörő lelkesedéssel fogadja majd.

Mozgás és életöröm

Az ember lételeme a mozgás. Nem csoda, hogy a tunya életmód testre és lélekre egyaránt rendkívül káros. A depresszió és a szívbetegség közötti kapcsolatot fel­táró amerikai kutatók kiderítették, hogy a testmozgás hiánya mindkét állapot elő­idézésében kulcsszerepet játszik.

Minden mozgásforma jót tesz, legyen az kerékpározás, tempós séta, úszás, csapatsport, túrázás, kertészkedés vagy tánc, ami élvezetet jelent, egyúttal kitűnően relaxál is. A lényeg, hogy az egész testet lendületbe hozza, és rendszeres legyen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.