Szauna

A szív és a vérkeringés – A szauna jó hatással van a szívre!

A szív és a vérkeringés számára a szauna a fiatalság forrása! A szív működése az izzasztókabinban lényegesen gazdaságosabb lesz. Az a tévhit, hogy a szauna hősége megterheli a szívet, nem indokolt. Ez a tévhit abból a megfigyelésből ered, hogy a szívbetegségben szenvedő emberek gyakran rosszul érzik magukat meleg időjárás esetén.

Normális viszonyok között a pulzus –vagy is a szívdobbanások percenkénti száma – az egészséges embernél 60 és 80 közötti. Ez azonban a test aktuális erőnlététől is függ. Sportolóknál a pulzus jóval az alsó határ alatt lehet, ezzel ellentétben a teljesen edzetlen embereknél a felső határ felett helyezkedhet el.

sziv_szauna
A szívdobbanások percenkénti száma az egészséges embernél 60 és 80 közötti.

 Azért legyünk óvatosak!

A szaunában megnövekszik a szív munkája, ugyanis, hogy ezt a forróságot le tudja adni a szervezet, a bőr vérellátása erőteljesebb lesz, láthatóan kipirosodik. Ehhez kell a szívnek többet dolgoznia. A pulzus az izzadás során másfélszeresére nő, így például 60-ról 90 dobbanásra percenként, amely segítségével lehetővé válik az erőteljesebb vérellátás. A szaunában a szíven egyszerre átpumpált vér mennyisége megduplázódik, így a szív több vért áramoltat, ezért teljesítménye hatékonyabb.

A szaunában:

A sporttal ellentétben, ahol a szívnek a vérerek megnövekedett ellenállása mellett kell dolgoznia, a szaunában az erek nyugalmi állapotban vannak. Ezen kívül a test izmai is ellazulnak, ami ugyanúgy csökkenti az ellenállást és így kevésbé igénylik a nagyobb vérellátást. A szívnek tehát könnyebb dolga van. Normális körülmények között minden szívverésnél bizonyos mennyiségű vér marad a szívkamrákban, tehát a vért a szív nem teljes egészében pumpálja a testbe. A szaunában megnövekszik a szívből kilökött vér mennyisége, minden szívverésnél több vér jut a szervezetbe, mint átlagos körülmények között. Jobban kiürül a szív, és emiatt „gazdaságosabban” is dolgozik, ahogy azt tudományos vizsgálatok is alátámasztják.

A többletmunka ellenére, amit a szívnek kell végeznie, a szaunázás nem terheli túl a szívet, éppen ellenkezőleg, könnyít rajta. Ez alapján senkinek nem kell aggódnia a szíve miatt. Szívinfarktus után a betegek viszonylag hamar felkereshetik a szaunát. Rendszeres szaunázással kitűnően lehet a szív alkalmazkodóképességét erősíteni.

Edzés a szívnek

Ne aggódjon amiatt, hogy a szívét túlterheli szaunázás közben! Ilyenkor ugyan több vért kell a testbe pumpálnia, eközben azonban lényegesen hatékonyabban dolgozik.

A szauna – gyakoriság és időtartam

  • A kívánt hatást csak rendszeres fürdőzéssel érhetjük el.
  • Hetente egy alkalom az optimális – a szauna jótékony hatásai ugyanis egy hétig érvényesülnek. Gyakoribb használata is megengedett. Nincs különösebb előírás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran vehetjük igénybe a szaunát.
  • Hallgassunk a testünkre!
  • Egy alkalom során kettő vagy három turnus ajánlott.
  • Turnusonként 8-12 percet töltsünk az izzasztófürdőben (8 perc a minimum).
  • Hűtsük le magunkat 15 percen keresztül
  • Esetleg tartsunk pihenőt is.
  • Szánjon 2-3 órát egy alkalomra!

Az erek általános tágulása során a szívkoszorúér is kitágul, ami javítja a szívizom vérellátását. A fokozott szív-munka és az általa megnövelt véráramlat egyrészt ahhoz szükségesek, hogy a felesleges hőt a bőrön keresztül leadják, másrészt hogy a test belsejébe szállítsák, így akadályozza meg a szervezet, hogy túlforrósodjon a bőr. A test belseje ennek következtében kismértékben melegszik fel. A lehűtés során ezek a folyamatok fordítottan érvényesülnek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.