Szauna

A vérnyomásra is jó hatással van a szauna, de azért csak mértékkel

A szaunázás a vérnyomásra is jótékony hatással van. A testből kimosódó sókról a korábbiakban már szó esett. Az izzasztófürdőnek azonban más hatásai is vannak, amelyek pozitívan befolyásolják a magas vérnyomást. Vérnyomásnak azt a nyomást nevezzük, amely segítségével a vér az artériákon, vagyis az ütőereken keresztül áramlik Ahhoz, hogy a létfontosságú szervek elegendő vérhez jussanak, megfelelő vérnyomásra van szükség, amely az erek állapotától, vagyis a rugalmasságuktól függ. Az erek rugalmassága idővel csökken, megnövelve így a vérnyomást, amely bizonyos határok között teljesen normális.

Vigyázat!A magas vérnyomás veszélyes betegség. Nagyon alattomos, mivel sokáig észre sem vesszük. Ezért ellenőriztesse rendszeresen a vérnyomását!

Vigyázat, magas vérnyomás!

Problémák akkor merülnek fel, ha a vérnyomás túllép bizonyos határokat, amely felső határa 140 Hgmm, az alsó pedig 90 Hgmm. Fiatal emberek is szenvedhetnek magas vérnyomásban. A huzamosabb ideig fennálló magas vérnyomás veszélyes szövődményeken keresztül szívinfarktushoz vagy szélütéshez is vezethet. A legszörnyűbb, hogy a magas vérnyomást sokáig észre sem vesszük, mert semmiféle tünettel nem jár. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat.

forduljon_orvoshoz
Magas vérnyomással nem szabad szaunázni.

Az izzasztófürdőben megváltozik a vérnyomás, mivel az erek kitágulnak, Az egészséges vérnyomású emberek esetében nem változik sok minden, a vérnyomás csak kis mértékben – a fiziológiás határokon belül – csökken. A magas vérnyomású emberek többet profitálhatnak a szaunázás során, mivel az ő esetükben ez a csökkenés jelentős. A lehűtés fázisa során a vérnyomás visszaáll a kiindulási értékre. A rendszeres szaunázás következtében azoknál az embereknél, akiknél a magas vérnyomás betegség kisebb mértékű, hosszútávon tartósan csökkenhet a vérnyomás értéke, mivel az izzasztófürdő segíti az erek alkalmazkodóképességének fejlesztését Ennél kíméletesebb kezelés nemigen létezik!

Forduljon orvoshoz ha,

Súlyos magasvérnyomás-betegség esetén azonban a szaunázás semmiképp nem helyettesíthet más gyógymódokat, és nem képezheti a kezelés alapját. Ilyen esetekben forduljon orvosához! A szaunafürdő használatának ekkor is lehet kedvező hatása.

A magas vérnyomású embereknek mindenképp le kell mondaniuk a szaunázás utáni lehűtésről, mivel ez jelentősen megnöveli a vérnyomást. Nekik csak a hideg vizes tömlő javallott.
Mivel a szauna a vérnyomást egy egészséges átlagérték felé tereli, ezért különösen ajánlott az alacsony vérnyomásban szenvedőknek.

Az alacsony vérnyomás a magas vérnyomással ellentétben nem betegség, azonban rendkívül kellemetlen tud lenni. Szédülés, fáradtság és csökkent teljesítőképesség lehetnek a következményei. A szaunában a hideg és meleg váltakozása megedzi az ereket, hogy az ingerekre megfelelően válaszoljanak, ezáltal a túlságosan alacsony vérnyomás ismét megemelkedik; testünk „vezérlő áramkörei” így ismét a helyes választ adják a külső hatásokra.

A rendszeres szaunázás a magas, valamint az alacsony vérnyomást is egészséges középszintre állítja be.

Egészséges immunrendszer

Iktasson be egy szauna napot a heti programtervébe. A szaunázás kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére. A szaunázók sokkal kisebb arányban lesznek náthásak, és más, egyéb fertőzések is ritkábban jelentkeznek náluk.

A probléma oka gyakran az, hogy felállásnál túl sok vér marad a láb vénáiban. A hűtési fázis hidegingere hatására a vénák érfalai megfelelően rugalmassá válnak, így a vérkeringés ismét megfelelő mennyiségű vérhez jut. A rendszeres szaunázás hatásai nem váratnak sokáig magukra: a teljesítőképesség javul, a szédülés és a fáradtság eltűnik.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.