Szív- és érrendszeri betegségek

Haskörfogat mint rizikófaktor

Az elmúlt évtizedben vált nyilvánvalóvá, hogy az elhízás akkor válik ri­zikófaktorrá és okoz betegségeket, amikor hasra terjedő típusról, képi hasonlattal élve „alma típusú” elhízásról van szó. Ezzel ellentétben a csípőre, combra lokalizálódó ún. „körte típusú” elhízás nem jelent na­gyobb kockázatot a szív- és verőérbetegségek kialakulása szempontjá­ból, legfeljebb visszerességre hajlamosít. Sajnos az elhízottak 3/4 része az alma típusba tartozik, és bizonyos súly fölött ebben már nincs különb­ség a férfiak és a nők között sem.

Alma és körte alak

Haskörfogat mérése

A veszélyes „alma típus” ránézésre is feltűnik, de megállapítható vi­szonylag egyszerű – az orvostudomány által is elfogadott és javasolt -módszerrel, a haskörfogat mérésével is. A haskörfogatot egy mérősza­laggal a csípőcsont felső széle és a legalsó borda alsó széle közti távol­ság közepén, annak magasságában mérjük (a köldök nem alkalmas a mérési hely pontos megjelölésére, mert jelentős elhízás esetén lejjebb kerül).

Kutatási eredmények! Vizsgálatok bizonyították, hogy ha a haskörfogat férfiaknál, 94. nők­nél 80 cm fölé kerül, az az esetek 95%-ában „alma típust” jelöl, és ezek az értékek jelzik, hogy a szív- és érrendszeri kockázat maga­sabb. Ha a haskörfogat férfiaknál 102 vagy nőknél, 88 cm-nél nagyobb, az már igen nagy szív- és érrendszeri kockázatot jelent.

A háttérben az áll, hogy a hasban, a hason belül, a belek között ki­alakult zsírszövet sejtjei más természetűek, mint a bőr alá, pl. a csípőre lerakódott zsírsejtek. Ezek a hasi zsírsejtek nagyon aktívak, mintegy kéttucatnyi különböző anyagot, hormont termelnek, amelyek önma­gukban is elősegítik a betegségek keletkezését. Az elhízásban általá­ban, de az „alma típus” kialakulásában is sokszor öröklött (genetikai) háttér is jelen van.

Az elhízás részben a hozzá csatlakozó rizikófaktorok és ezek követ­keztében kialakuló, főleg szív- és érrendszeri és daganatos betegségek, másrészt a testsúlytöbblet szervezetre rótt terhe alapján veszélyes ri­zikófaktor.

Vizsgálati eredmények

Amikor 1520 jelentősen elhízott (átlagosan 121,85 kilogramm test­súlyú férfiak és 100,7 kg testsúlyú nők) egyén adatait értékeltük, azt találtuk, hogy az esetek 91%-ában az elhízás mellett valamilyen más nagy rizikófaktor is jelen van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.